Ezek a legjobb életrajzi filmek

Az IndiWire felkért néhány amerikai filmkritikust, hogy árulják el, melyik a kedvenc életrajzi filmjük.

Az életrajzi filmeknek alapvetően kétféle problémájuk lehet: az egyik, hogy ha a film egy egész életet mutat be, hajlamos végigrohanni az életrajzon, és csak a fontosabb pillanatokat villantja fel (pl. a Chaplin), a másik pedig az, ha a dramaturgiai okokból szükségszerű, fikciós változtatások átcsúsznak a teljes valótlanságba (Egy csodálatos elme). Az IndiWire felkért néhány amerikai filmkritikust, hogy árulják el, melyik a kedvenc életrajzi filmjük, ezek közül választottunk ki párat.

 

Amadeus

Milos Forman 1984-es filmje a legjobb sportfilmekéhez hasonló izgalommal mutatja be Salieri versengését Mozarttal. Remek megközelítés továbbá, és a néző számára könnyebben befogadható, hogy Salieri nézőpontjából mutatja be a nagy embert, így világossá válik, hogy a színtiszta zsenialitás mennyire el tudja homályosítani a környezetét, és valóságosabbá teszi a tehetségtelen zeneszerző kínlódását.

 

Arábiai Lawrence

Bár túlságosan keveri a fikciót a történelemmel, mégis, filmként tökéletes, aminek még napjainkban is igen nagy hatása van. David Lean 1962-es epikus alkotása, a filmművészet egyik legkimagaslóbb darabja.

 

A bal lábam

Daniel Day-Lewis a legnagyobb színészek egyike, minden filmjében tökéletes alakítást nyújt, ám ha egyáltalán lehetséges rangsorolni azokat, A bal lábam feltétlenül ott van a legjobbak között. Christy Brown festő csupán a bal lábát volt képes használni, azzal is kommunikált, és sokan értelmi fogyatékosnak hitték. Egy ilyen tragikus sorsú ember életének megfilmesítése könnyen válhat giccsessé, de Jim Sheridan filmje, jórészt Day-Lewis zsenialitásának köszönhetően nem él az érzelmi manipulálás olcsó eszközeivel.

 

Schindler listája

Steven Spielberg klasszikusa nem a szó szoros értelmében vett életrajzi film, hiszen Oskar Schindler életének csak a második világháború alatti életébe tekinthetünk bele. Érdekes azonban a megközelítés, ami rendkívül izgalmassá teszi: több főszereplője is van a filmnek, jól körülírható figurák, ám épp Schindler az, aki olyannyira összetett, hogy  - legalábbis jó darabig - szinte kiismerhetetlen. 

 

Malcolm X

Semmilyen filmnek nem tesz jót, ha bő lére eresztik, de Spike Lee 1992-es alkotásánál indokolt a 200 perces játékidő. Aprólékosan mutatja be az egyik legnagyobb hatású, fekete polgárjogi harcos életét, hogy minden kis részlet a helyére kerüljön, és a lehető legvilágosabban megértesse a a történet hátteréül szolgáló, bonyolult társadalmi folyamatokat. És persze Denzel Washington alakítása is kiváló.