Ezek Tarantino kedvenc filmjei

Ez az ötven film az, amit a ma születésnapos QT szerint mindenképpen látni kell.

Quentin Tarantino 1963. március 27-én született, azaz hétfőn töltötte be 60. életévét. A jeles alkalomból annak próbáltunk utánajárni, melyek a kultrendező kedvenc filmjei. A Mester gyakran beszél arról, melyik filmeket szereti, az IndieWire pedig összeállított egy listát az alkotó nyilatkozatai, interjúi, nemrégiben megjelent könyve, a Cinema Speculation és egyéb esszéi, írásai alapján.

A rendkívül alapos gyűjtésből kiderül, hogy az egykor videótékásként dolgozó direktor szereti Almodóvar munkáit, a távol-keleti mozit, a horrorfilmeket, de nem veti meg a romkom műfaját sem. Sőt, olyan screwball comedy klasszikusok mellett, mint a Hűtlen híve vagy A nagy sztori, felkerültek a listára kifejezetten rossz közelmúltbeli romantikus vígjátékok is (lásd az Excsajok szellemét és A szerelem hálójábant).

Forrás: Jerod Harris / Getty Images


A meglepetéseknél maradva: a rendező kedvencei között több animációs filmet is találunk (mondjuk ezek közül az egyik a South Park alkotóinak munkája), de egyik sem a Peppa malac, amit kisfiával együtt néznek.

Kortársai közül a jelek szerint Quentin Tarantino Christopher Nolant, David Finchert és M. Night Shyamalant is nagyra tartja.

Sokkal kevésbé meglepő Tarantino westernfilmes vonzódása, a legújabb alkotások közül pedig QT olyan munkákat méltatott a közelmúltban, mint a Top Gun: Maverick vagy a West Side Story Spielberg-féle remake-je. Nemrégiben egyébként kiderült, miről fog szólni az alkotó tizedik, várhatóan utolsó filmje, ide kattintva pedig azt a listát böngészhetjük át, amit azok a filmek alkotnak, melyekről a Mester inkább mindenkit lebeszélne.


Na de íme a kedvencek:

 


(via IndieWire)


Nyitókép forrása:  Samir Hussein / WireImage / Getty Images.