Filmek, amikről nem is gondoltuk, hogy valós események ihlették

A Rémálom az Elm utcábant rejtélyes halálesetek ihlették, ahogy Alfred Hitchcock Hátsó ablakát két borzalmas gyilkosság. A Brie Larson főszereplésével készült A szoba pedig az amstetteni rém szörnyű esetén alapul.

Hátsó ablak

Közismert, hogy a Psychót Ed Gain rémtettei inspirálták, de az kevésbé, hogy Alfred Hitchcock másik (a sok közül) remekművének, a Hátsó ablaknak is valós események adták az alapját. 1910-ben Dr. Hawley Crippin feleségéről úgy tudták a doktor elmondása szerint, hogy Angliából váratlanul az Egyesült Államokba költözött, de amikor a szerető beköltözött a lakásba és elkezdte a feleség ékszereit hordani, gyanússá vált a dolog, hogy a nővel egészen más történt. Egyik barátnője megosztotta gyanúját a Scottland Yarddal, és nyomozás indult, hogy kiderítsék, mi is történt valójában. A jó doktor ekkor azzal egészítette ki a sztoriját, hogy az asszony meghalt a tengerentúlon, és el is hamvasztották, majd nem sokkal később a férfi ifjú barátnőjével elhagyta Angliát. A rendőrség többször is átkutatta a doktor házát, és néhány kudarc után találtak egy női torzót a pincében, amiről bebizonyosodott, hogy az eltűnt feleségé, és a nyomok egyértelműen arra utaltak, hogy a férj ölte meg és darabolta fel. A szökevényt párt az álcájuk ellenére is felismerték, majd letartóztatták. Az eset még egy népszerű dalt is ihletett.

A film története egy másik gyilkosságot is feldolgozott: 1924-ben a házas Patrick Mahoon meggyilkolta szeretőjét, mert az terhes lett tőle, és jóval többet akart a kapcsolatuktól, mint ahogy azt a férfi szerette volna. Mintegy logikus megoldásként megölte a nőt, levágott fejét elégette, majd a testet megfőzte, hogy könnyebb legyen feldarabolni - bár azt állította, hogy a nő veszekedés közben elesett, beütötte a fejét, majd meghalt, és a pánik okozta, hogy valahogy el kellett tüntetni a holttestet. A baleset sztorit a bizonyítékok megcáfolták. Mahoon úgy bukott le, hogy megrögzött szerencsejátékos volt, és noha fogadkozott, hogy leáll, egy ismerőse látta őt a lóversenypályán. Hogy a felesége megbizonyosodjon róla, távollétében az ismerőssel átkutatták a férfi ruháit és női ruhákat, no meg egy véres kést találtak nála. A rendőrség így jutott el a tett helyszínére, ahol Mahoon lustaságának köszönhetően még ott álltak bezsákolva a szerencsétlen szerető darabjai.

 

Rémálom az Elm utcában

Wes Craven egy 2008-as interjúban elmesélte, hogy amikor kisgyerek volt, egyik éjjel arra riadt fel, hogy egy részeg nézi őt az ablakon keresztül, majd támolyogva megindul a bejárati ajtó felé, miközben továbbra is őt figyeli. Craven bátyja egy baseball ütővel felszerelkezve kiment, hogy elzavarja, addigra a férfi eltűnt, de mint a gyerekeket rémiszgető, kísérteties alak alapélmény volt Freddy megalkotásához.

De az igazi inspirációt egy sor titokzatos haláleset adta. 1977-ben, a vietnámi háború elől menekülő laoszi, illetve észak-thaiföldi Hmong népesség fiataljai sorra haltak meg álmukban. A jelenség a járványügyisek figyelmét is felkeltette, és el is nevezték a halálokot "ázsiai halál szindrómának". Cravenre a legnagyobb hatást egy 21 éves srác esete tette, aki nem mert elaludni,  öntötte magába a kávét, és a szüleit is átverte, mikor azok altatót próbáltak adni neki. Szegény srác egy hétig bírta, és mikor elkerülhetetlenül elaludt, meghalt álmában.

Ma ezt a jelenséget SUNDS (sudden unexpected nocturnal death syndrome, azaz váratlan éjszakai halál) szindrómának nevezik, ami a délkelet-ázsiai kamaszok, fiatal felnőttek körében gyakori, és genetikus oka van. (Bővebben itt lehet erről olvasni.)

 

A szoba

Noha a megrázó filmdráma, amiért Brie Larson megkapta a legjobb női főszereplőnek járó Oscart, Emma Donoghue világhírű regénye alapján készült, a történet alapjául a nálunk is jól ismert amstetteni rém borzalmas esete szolgált. Az osztrák Josef Fritzl 1984-től kezdve 24 éven át tartotta fogva a saját pincéjében lányát, Elisabeth Fritzlt, akit folyamatosan vert és megerőszakolt, és e vérfertőző kapcsolatból hét gyereke is született. Az egyik halva született, Fritzl a holttestet elégette. Hárman odafent, a házban nevelkedtek, a többiek születésüktől fogva odalent éltek a pincében. A hivatalos történet az volt, hogy Elisabeth megszökött otthonról, hogy csatlakozzon egy vallási közösséghez, és a férfi olyan rafináltan kivitelezte ezt a szörnyűséget, hogy felesége, Elisabeth anyja mit sem tudott arról, hogy lánya a pincében raboskodik - még a pince létezéséről sem tudott. Ahogy a három, a házban élő gyerek sem, akiket még pici korukban hoztak fel - Fritzl kényszerítette Elisabethet, hogy írjon egy levelet, miszerint megkéri szüleit, hogy míg ő távol van, neveljék fel gyerekeit, a kicsiket pedig a férfi letette egy kosárban a ház elé.

Elisabeth és gyerekei annak köszönhetik kiszabadulásukat, hogy amikor a nő egyik lánya beteg lett, és muszáj volt kórházba vinni, az anya egy segélykérő levelet rejtett az akkor 20 éves Kerstin zsebébe. Fritzlt 2009-ben életfogytiglani börtönre ítélték.

(Forrás: Looper)