Folytatások, amelyek egészen mások, mint az eredeti

Szörnyfilmből klausztrofób thriller, horrorból eszelős vígjáték, Halloween Michael Myers nélkül.

Cloverfield Lane 10

Dan Trachtenberg klausztrofób thrillerje mindössze három szereplős, és szinte az egész történet egy földalatti óvóhelyen játszódik. Saját jogán, sőt, a fináléban felbukkanó szörnyek nélkül is kiváló film, de mint a Cloverfield folytatása, egészen izgalmas maga a gondolat is, hogy J.J. Abrams nem lineárisan képzelte el a szörnyfilm továbbgondolását, hanem egy, abban a világban játszódó, apró puzzle darabkát illesztett hozzá. A sorozat harmadik, a The Cloverfield Paradox is ebben a szellemben készült - egy már meglévő sci-fi történetét "cloverfieldesítették", bár az annyira pocsék lett, hogy a moziknak sem kellett, és kármentésként a gyártó eladta a Netflixnek. Legutóbb a második világháborús horror, az Overlord előtt rebesgették, hogy az is része lesz ennek a világnak, de ez nem így történt, szóval a negyedik Cloverfield-filmre még várnunk kell, és ha lesz, egészen biztosan valami merőben újat fogunk látni.

 

Gonosz halott 2.

Sam Raimi kultikus Gonosz halottjának folytatása különleges eset, ugyanis gyakorlatilag ön-remake. Ugyanaz a sztori, mint az elsőé, csak jobban kibontva, és míg az szinte teljesen nélkülözte a humort, a második rész már egy eszelős horrorkomédia, telis-tele vicces trancsírozásokkal. Raimi a harmadik részen ismét csavart egyet, mert a láncfűrészkezű Ash-t visszarepítette a középkorba, a horrort szinte teljesen elhagyta, illetve még rajzfilmesebbre vette:  a zseniális A sötétség serege az egyik legdinkább fantasy vígjáték, amit valaha forgattak.

 

Vissza a jövőbe 3.

Robert Zemeckis trilógiájának második része ugyan bemutatta a jövőt, a történet alternatív jelenjét is, de mégis olyan volt, mint az első epizód, csak pepitában. A harmadik azonban szakított az addigi díszletekkel, és egyenesen egy évszázaddal korábbra röpítette vissza a főhősöket. Sokan talán ezért kedvelik a legkevésbé a trilógia záródarabját, mert ez tulajdonképpen westernfilm, csak épp benne van a DeLorean is.

 

Thor: Ragnarök

A Thor első része a Flash Gordon díszletei között játszódó, shakespeare-i királydráma volt, a második egy halovány sci-fi/fantasy, majd jött Taika Waititi, az őrült új-zélandi, és amellett, hogy megrendezte a Marvel-univerzum egyik legjobb filmjét, megmutatta, hogy Chris Hemsworth nagyon vicces fickó. A Thor: Ragnarök egy igazi örömfilm, kétórás önfeledt bolondozás, az a fajta, ami után egy darabig még vigyorgunk, mint a tök.

 

Halloween 3.: Boszorkányos időszak

Miután a Halloween 2-vel lezárták Michael Myers ámokfutását, John Carpenter afféle antológiának képzelte el a sorozat jövőjét, és az egyes történetekben csak az lett volna a közös, hogy Halloweenkor játszódnak. No meg persze horrorfilmek. A harmadik részben sehol a Kirk kapitány álarcát hordó, konyhakéses rém, helyette kapunk egy gonosz gyárost, akik halloween maszkokkal akarja agymosott zombikká változtatni az embereket. A film akkora baromság, amilyennek hangzik, de piszkosul szórakoztató. A közönség persze átkozta Carpentert és társait, így a negyedik résztől ismét Michael Myers sétálgatott.