Hatalmasat bukott, ma már kultklasszikus

Paul Verhoeven 1995-ös Showgirlsének most egy rettenetes szóviccel a címében büntető dokumentumfilmmel szolgáltatnak igazságot. Nézd meg az előzetesét!

Sok filmmel megesett már a mozitörténelem során, hogy bemutatásakor mind a kritikusok, mind a nézők utálták, később viszont elindul a felemelkedés útján. Ez történt annak idején a Showgirlsszel is, ami 1995 legnagyobb buktája lett. Az azóta eltelt évek-évtizedek során azonban valahogy mégiscsak megtalálta a maga közönségét, akiknek köszönhetően kultklasszikussá nemesült.

Paul Verhoeven (Total Recall – Az emlékmás, Elemi ösztön) alkotása – aminek a magyar származású Joe Eszterhas írta a forgatókönyvét! – egy fiatal lányról (Elizabeth Berkley) szól, aki mindenáron táncos akar lenni, és be is kerül a Las Vegas-i toplesstáncosnők világába, ahol azonban sokkal keményebb az élet, mint gondolta volna…

A június 9-én online érkező You Don’t Nomi (a szójáték a főhősnő nevére cseréli le a ’you don’t know me’, azaz „nem ismersz engem” mondat megfelelő részét) archív felvételek, azaz a stáb tagjainak és a film alkotóinak, szereplőinek korabeli megszólalásain kívül kortárs szakértők véleményét is bemutatja, így próbálja rehabilitálni az alkotást.

A Showgirlsnek olyan rajongói vannak, mint Jim Jarmusch, Jacques Rivette és Quentin Tarantino rendezők, a You Don’t Nomi pedig nemcsak elhelyezi a filmet a verhoeveni életműben, de odáig merészkedik, hogy gender szempontból meghatározó szatíraként, sőt mesterműként ünnepli. Amíg mindezt a saját szemünkkel is láthatjuk, fentebb megnézhetjük az előzetesét.


(via Movieweb)