Így él összezárva homofób apjával a meleg Viggo Mortensen

Magyar előzetest kapott Viggo Mortensen rendezői debütálása, amelyben egy homofób apjával összeköltöző meleg férfit alakít.

Viggo Mortensen első rendezése még a januári Sundance filmfesztiválon debütált, és Cannes-ban is bemutatkozhatott volna, ha a rangos francia filmfesztivál nem marad el a járvány miatt. A történet szerint a Mortensen által alakított John párjával és örökbefogadott lányukkal Kaliforniában él, de amikor édesapja (Lance Henriksen) az öregkori demencia jeleit mutatja, és egyre kevésbé tud gondoskodni magáról, hozzáköltözik. Az önfejű és kiállhatatlan természetű apa nem tudja elfogadni fia másságát és azt, hogy segítségre szorul, ami számos konfliktus forrása lesz a család életében.

Mortensen és Henriksen mellett a főbb szerepeket Laura Linney és Hannah Gross alakítják, de egy cameo erejéig az a David Cronenberg is feltűnik, aki az Erőszakos múlt és az Eastern promises – Gyilkos ígéretek rendezőjeként dolgozott már együtt Mortensennel.

A film forgatókönyvét is jegyző újdonsült rendező a The Independentnek adott interjújában már előre mentegetőzött amiatt, hogy heteróként melegszerepet osztott magára.

„Eszembe se jutna bárki szexuális orientációját firtatni, ahogy azt sem feltételezem, hogy a magukat homoszexuálisnak valló színészek kizárólag homoszexuális szerepeket akarnának játszani” – nyilatkozta.

Állítása szerint nem úgy tervezte, hogy ő alakítja a meleg fiút, de a produkció szempontjából fontos volt, hogy egy nagy név játssza a főszerepet. „És így fizetnem se kellett a színésznek” – tette hozzá.

A Sundance-en pozitívan fogadták a kritikusok a filmet. A The Wrap szerzője szerint a Zuhanás olyan finoman megrajzolt karakterdráma, amelyre Mortensen színészi karrierje alapján számítani lehetett, ráadásul odafigyel az apró részletekre, ettől lesznek hitelesek a szereplői. A Guardian a film fényképezését és Lance Henriksen játékát emelte ki, amely érzékletesen mutatja be a demencia végső fázisát.

A magyar bemutatót eredetileg december 24-ére tűzték ki, hogy mikor kerülhet végül a hazai nézők elé, egyelőre nem tudni.