Így emlékeznek kollégái a lelőtt operatőrre, Halyna Hutchinsra

Az Ukrajnában született, később Los Angelesben karriert építő nőt Alec Baldwin sebesítette meg halálosan egy kellékfegyverrel a Rust című western forgatásán. Régi kollégája és egykori iskolája is kedves szavakkal búcsúzik most tőle.

Ahogy azt korábban mi is megírtuk itt a PORT.hun, Alec Baldwin a Rust című westernfilm új-mexikói forgatásán egy kellékfegyverrel tüzelve eltalálta két kollégáját. A rendezőt, Joel Souzát és az operatőrt, Halyna Hutchinst is életveszélyes sérülésekkel kellett az új-mexikói egyetem kórházába szállítani, ám ott már nem tudták megmenteni Huthchins életét (Souza pedig azóta is válságos állapotban van).

Halyna Hutchins a 2019-es Sundance filmfesztiválon (fotó: Fred Hayes/Getty Images for SAGindie)

 

A mindössze 42 évesen elhunyt operatőr, aki az elmúlt években számos rövidfilmet forgatott, valamint olyan horrorokban és akciókrimikben működött közre, mint az Archenemy, a Blindfire és a The Mad Hatter, 1979-ben született az akkor még a Szovjetunióhoz tartozó Ukrajnában, és egy sarkvidéki szovjet katonai bázison nőtt fel. A Kijevi Nemzeti Egyetemen nemzetközi újságírói diplomát szerzett, majd oknyomozó újságíróként kezdett el dolgozni a Kelet-Európával foglalkozó brit dokumentumfilmesek stábjában. Két markáns stílusú operatőr, Szergej Uruszevszkij (Szállnak a darvak, Én, Kuba) és Christopher Doyle (A csendes amerikai, Lány a vízben) munkásságának hatására azonban úgy döntött, hogy a filmkészítésre összpontosít inkább, és Los Angelesbe költözött, ahol először produkciós asszisztensi, majd grip-electric (kb. minden, ami kamera körüli tennivaló, és köze van az elektromossághoz) munkakörökben dolgozott, miközben rövidfilmeket forgatott.

Az Emmy-díjas operatőr, Robert Primes (Felicity, Pénz beszél) tanácsát megfogadva 2013-ban belépett az Amerikai Filmintézet Konzervatóriumába, és az intézet filmes kurzusát két évvel később sikeresen el is végezte. Osztálytársával közösen forgatott, Camerimage című vizsgafilmjét európai filmfesztiválokon is vetítették. Hutchins 2018-ban egyike volt annak a nyolc női operatőrnek, akiket ösztöndíjjal támogatott Fox filmstúdió és az Amerikai Filmintézet, egy évvel később pedig a rangos American Cinematographer magazin is a feltörekvő operatőrtehetségek egyikének kiáltotta ki.

A tragikus halálhírre Halyana egykori kollégái a közösségi médiában reagáltak, felidézve az operatőrrel közös munkáikat. Az Archenemy rendezője, Adam Egypt Mortimer ezt írta ki a Twitterére:

Nagyon szomorú vagyok, hogy elveszítettem Halynát. Dühít, hogy ilyesmi megtörténhet egy forgatáson. Ragyogó tehetség volt, aki maximálisan elköteleződött a művészet és a filmkészítés iránt.

Mortimer már korábban is a fentiekhez hasonló meleg szavakkal jellemezte a Twitteren a közös munkájukat:

Halyna Hutchins, az Archenemy operatőre, ez a ragyogó elme felelt a fényekért és a textúráért. Az ő ízlése és filmek iránti érzékenysége hatalmas előnyt jelentett ahhoz, hogy megvalósulhasson a saját stílusunk – az a komor, de csodálatos hangulat, amelyet mint ROMANTIKUS BRUTALIZMUS emlegettem.

Az Amerikai Filmintézet Konzervatóriuma, Hutchins alma matere így elbúcsúzott egykori tanítványától:

Ahogy az a filmművészetre is mélyen igaz, a szavak itt kevesek ahhoz, hogy elfogadjuk egy, az AFI közösségének oly kedves ember elvesztését. Mi itt a Filmintézetnél ígéretet teszünk arra, hogy Halyna Hutchins tovább fog élni mindazok lelkében, akik arra törekszenek, hogy az álmaikat jól elmondott történetekben valósíthassák meg.

(via Hollywood Reporter)

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu