Ilyen egy haditudósító élete

Marie Colvin amerikai haditudósító a szakma legjobbja volt, de ez sem menthette meg: 2012-ben a szíriai Homsz ostromakor ölték meg. Elképesztően izgalmas filmet rendezett életéről - és haláláról - az Oscar-jelölt Matthew Heineman.

Marie Colvin valóban élt, elismert, többszörösen díjazott újságíró volt, szinte minden háborús konfliktust megjárt veterán haditudósító, aki 2012-ben, a szíriai polgárháborúban halt meg, amikor Homsz városának ostromáról tudósított. Hiteles források szerint a szír kormány vérdíjat tűzött ki a fejére, és Colvin nem csak egy eltévedt, véletlenszerűn becsapódó tüzérségi lövedék áldozata volt. Élete volt olyan izgalmas, hogy akár tíz film is készüljön róla, és kevés olyan rendező van, aki méltóbb erre és értőbb a témához, mint az eredetileg dokumentumfilmes amerikai Matthew Heineman (az Oscar-jelölt Cartel Land), akinek Szellemváros című munkája éppen a véres szír polgárháború hőseit örökítette meg.

A fekete szemkötőjéről messziről megismerhető Colvint - akkor sérült meg, amikor egyetlen külföldi újságíróként a Sri Lanka-i polgárháborúról tudósított – az a Rosamund Pike kelti életre, aki a Holtodiglan (2014) manipulatív, pszichopata feleségeként írta be magát a filmtörténetbe, és akit nemrég német terroristaként és Himmler feleségeként láthattunk. És az angol Pike az első előzetes tanúságaként elképesztő intenzitással kelti életre a hihetetlenül bátor, mégis folyton rémálmokkal és kétségekkel küszködő nőt. És persze kapunk akciót is, a Tamil Tigrisek mellett, Líbiában és persze Szíriában, többet mint eleget. Az előzetes fantasztikusan néz ki, az egyetlen zavaró momentuma, hogy néha kissé vaskos, szájbarágós igazságokat mondanak ki benne – amit egy sokszorosan díjazott újságírónő nem biztos, hogy így kimondana, de nem éltük meg azt, amit ő, és a film erősen támaszkodik Colvin írásaira.

Az A Private War, vagyis az Egy magánháború másik főszerelője némi meglepetés. Jamie Dornanre ritkán osztanak igazán komoly szerepeket, különösen az 50 árnyalat-filmek után, de itt ő játssza azt az angol fotóst, aki elkísérte Homszba Colvint. Dornan szakállasan, macsó üzemmódban erősen emlékeztet Henry Cavillre az új Mission: Impossible filmből, és ez furcsa módon jó dolog. Mellettük még feltűnik Stanley Tucci, Tom Hollander, Alexandra Moen és Corey Johnson, mind nagyszerű színészek. A film premierje a Londoni Filmfesztiválon lesz október elején, majd november 2-től kerül az amerikai mozikba. Reméljük hozzánk is elhozza majd valaki. És ha már Rosamund Pike, mi a helyzet a Hostiles című, Christian Bale főszereplésével készült, már tavaly befejezett westernjével? Azt is nagyon megnéznénk!