Íme a Star Wars-rajongók 6 típusa

Az őstrilógia-hívők szerint George Lucas az Isten, a Bébi Yoda-rajongók szerint viszont Dave Filoni nélkül ma már sehol sem lenne a franchise – és ez így van jól.

Amikor George Lucas 1977-ben a világra szabadította a Csillagok háborúja-őrületet, valószínűleg még ő maga sem számított arra, hogy ez a franchise még évtizedekkel később is ennyire népszerű lesz. Állítólag azt mondta a stábnak, hogy maga a film szerencsés esetben nullszaldós lesz, de talán majd a kapcsolódó merchandise kütyük eladásai nyereségessé tehetik... Ehelyett ez lett minden idők egyik legnagyobb bevételt hozó szórakoztatóipari márkaneve, amely továbbra is elképesztő pénzeket termel.

A Csillagok háborúja elképesztő sikerének titka nem más, mint a tény, hogy minden generációnak lehetősége van arra, hogy az épp aktuális (és rendszerint még fiatal) Star Wars-hősökkel nőjön fel. Néha persze a Csillagok háborúja-rajongók különböző generációi késhegyre menő vitákat folytatnak arról, melyik trilógia a legjobb, de a Disney alaposan megtanulta a leckét arról, kiknek készít filmeket, rajzfilmeket és tévésorozatokat – íme a Star Wars-rajongók hat típusa, generációs alapon felbontva.

1. Az őstrilógia-hívők

Ők azok, akik a klasszikus trilógián nőttek fel. Persze már ebben a csoportban is vannak törésvonalak, hiszen az ewokok felbukkanása A Jedi visszatérben már 1983-ban heves kritikát kapott, és bizonyára izzott volna a Facebook és a Twitter, ha már lett volna 40 évvel ezelőtt is, amikor kiderült, hogy Luke és Leia valójában testvérek, ráadásul Darth Vader az apjuk.

A nosztalgia rózsaszínű szemüvegén keresztül nézve „az őstrilógia volt az igazi”, amikor a Star Wars „még egyet jelentett Luke Skywalker kalandjaival”!

A 2015-ös Az ébredő Erő kezdetben pont ezeket a rajongókat célozta meg az eredeti trilógiára történő kikacsintásaival, akárcsak az első antológiafilm, a Zsivány Egyes. Sajnos a későbbi folytatások már elvéreztek ebben a harcban: minél idősebb egy Star Wars-rajongó, annál jobban utálja a 8-9. részt, és legfeljebb akkor dobban nagyot a szíve, ha azt látja, hogy a megfiatalított Mark Hamill fénykardozgat A Mandalóriban, vagy hogy szegény Cassian Andor  Halálcsillag-alkotóelemeket barkácsol a börtönben...

 

Forrás: InterCom

 

2. Akiknek a Legendák a Kánon

A Star Wars mindig is egy több lábon álló franchise volt, hiszen már az első film megjelenésekor készült belőle képregény-, rádiójáték- és regényváltozat. A Star Wars Expanded Universe fénykora azonban egyértelműen a '90-es évek elején jött el, első sorban Timothy Zahn A birodalom örökösei című regényének, valamint Tom Veitch és Cam Kennedy kultikus Dark Empire-képregényeinek köszönhetően. A Star Wars-rajongók második nagy generációja ugyanis épp a '90-es években nőtt fel, és ugyan a mozikban legfeljebb csak a régi trilógia felújított változatát láthatták, a könyvek, képregények és videójátékok révén éppúgy beleszerettek ebbe a franchise-ba, mint a szüleik generációja.

Amikor azonban a Disney megvette a Lucasfilmet, a teljes Star Wars Expanded Universe ment a kukába.

Minden, ami 2012 előtt készült és nem a 6 mozifilm valamelyike volt, Legendák címkével lett ellátva, az új Kánont pedig új emberek kezdték el kitalálni. No persze a Disney hamar rájött, hogy a Legendák legjobb elemeit érdemes visszarakni a Kánonba: így lett többek között Timothy Zahn kultikus regényszereplője, Thrawn főadmirális az élőszereplős Ahsoka tévésorozat főgonosza.

 

Forrás: Bookline.hu / Valhalla Páholy

 

3. Az előzménytrilógia-hívők

George Lucas régóta haknizott azzal a médiában, hogy ő márpedig eredetileg is 9 mozifilmben gondolkodott, így a fél világ tűkön ülve várta az 1999-es Baljós árnyakat.

Lucas az új filmeket kifejezetten az akkori gyerekeknek szánta: ezért mutatta be Darth Vadert kisfiúként, és ezért alkotta meg Jar Jart is.

Ez persze az idősebb rajongók jelentős részében őrült haragot váltott ki, de utólag visszatekintve pont ezek a radikális húzások voltak azok, amik garantálták, hogy az előzménytrilógia ne csupán egy szimpla nosztalgia-maraton legyen. A rajongók egy teljesen új generációja nőtt fel a Star Wars-előzménytrilógián, számukra a fiatal Anakin és a fiatal Obi-Wan sokkal menőbb, mint a fiatal Luke és a vén salabakter Ben Kenobi. A Disney kezdetben eléggé elhanyagolta az előzménytrilógia rajongóit, és bár nemrég próbáltak szépíteni a Disney+ élőszereplős Obi-Wan tévésorozatában, amihez még Ewan McGregort és Hayden Christensent is sikeresen leigazolták, az igazán nagy dobás még várat magára...

 

Forrás: InterCom

 

4. A Dave Filoni-hívők

Még a Star Wars negyedik generációját is George Lucas nevelte ki szegről-végről, ő volt ugyanis az, aki kitalálta, hogy valójában nemcsak Obi-Wannak, de már Anakinnak is volt egy rakoncátlan Jedi-padawanja a Klónháborúk idején. Ez a döntés akkoriban igen heves vitákat váltott ki.

Ahsoka Tano színre léptetése azonban megint csak egy okos döntés volt a Lucasfilm részéről, mert rajta keresztül a fiatalabb Star Wars-rajongók egy újabb generációját is megnyerhette magának a franchise.

A Disney ugyan 2013-ban törölte a kánonból A klónok háborúja animációs filmeket is, és elstartolt helyette a Lázadók sorozat – de a showrunner Dave Filoninak hála, a két sorozat nagyon gyorsan összekapcsolódott a karakterek mentén. A Disney az utóbbi években ráadásul rájött, hogy Filoni egy igazi arany tojást tojó tyúk a Star Wars brandnek, aki ráadásul közel sem hibázik annyit az új dolgok kitalálásában mint Lucas (vagy J.J. Abrams), ezért a közönségkedvenc Ahsoka Tano saját spinoff tévésorozatot kapott, amelyben ráadásul számos A klónok háborúja- és Lázadók-szereplő is visszatért.

 

Forrás: InterCom

 

5. Rey rajongói

Az ébredő Erővel 2015-ben teljesen új időszámítás kezdődött a Star Wars történetében. Bár az idősebb rajongók igen hevesen reagáltak Az utolsó Jedikre és a Skywalker korára, az elvitathatatlan fegyvertény, hogy az új trilógia új főszereplője,

a Reyt alakító Daisy Ridley nagyon sok fiatal női nézőt megnyert a franchise-nak, így nem véletlen, hogy a színésznővel hamarosan egy újabb mozifilm készül, ami a Jedi-rend újjászervezéséről szól majd.

 

Forrás: Fórum Hungary

 

6. A Bébi Yoda-fanok

2019-ben elinduló Disney+ streaming platformon kezdettől fogva a Star Wars volt a zászlóshajó. Itt debütált A Mandalóri 1. évada, amit kicsik és nagyok egyaránt az egyik legjobb dolognak tartanak, ami a Csillagok háborújában történhetett (ismét csak Dave Filoninak köszönhetően!), mert egyszerre pendít meg nosztalgikus húrokat és hoz be teljesen új szereplőket a messzi-messzi galaxis történelmébe.

Tetszik vagy sem, tény, hogy nézők milliói ma már jobban kötődnek érzelmileg a kis Groguhoz, mint az ugyanahhoz a fajba tartozó Yoda mesterhez,

és ők azok a rajongók, akiknek Luke Skywalker és Darth Vader is már csak egy unalmas lábjegyzet a galaxist keresztbe-kasul bejáró Bébi Yoda és Din Djarin fantasztikus kalandjai mellett.

 

Forrás: Disney+ / Lucasfilm

 

(via Screenrant)