Itt a Romulus retardált kistestvére, az Alien: Rubicon

Az Asylum stúdió fejesei ismét törölközővel a fejükön borultak rá a csónaklakkos vödörre, és megszületett az Alien: Romulus éticsigák szórakoztatására hivatott klónja.

Hogy a filmvilág egy-egy képviselője szent küldetésként tekint a neandervölgyi állapotok intellektuális visszarendezésére, abban semmi meglepő nincs. Az azonban már jóval figyelemreméltóbb, ha egy komplett filmstúdió esküszik fel az emberi szürkeállomány szőnyegbombázására. Az Asylum stúdió immár 27 éve gőzerővel dolgozik azon, hogy a nézőket a Boci-boci tarka szövegének elemzése is komoly kihívások elé állítsa. Hollywood-alsó latrinájának rendszeres eltömítője alapvetően két filmtípust vet be az alantas cél érdekében: vagy bestiálisan animált óriás szörnyeket verekedtet meg egymással,

vagy aktuális blockbusterek gyépés verzióit gyártja le, melyek költségvetései a sztárgázsikkal együtt sem haladják meg az 500 dollárt.

Nos, az Asylum ezúttal az Alien: Romulust vette célba, és létrehozta imbecillis mostohatestvérét Alien: Rubicon címmel. Íme, a trailer:

 

A stúdió ezúttal is biztosra ment, és egy olyan rendezőt választott ki a projekthez, aki egy tavalyi Alien-kópiával már beírta nevét a totális téboly történelemkönyvébe. Adrian Avila ugyanakkor nem esett az önismétlés csapdájába, szerencséjére ugyanis a stúdió takarítónője libazsírt csöpögtetett a forgatókönyv generátorba, így az heves szikrázás közepette némileg eltérő sztorit okádott ki magából. Mindenesetre az alapszituáció hűen követi az Asylum-filmek legalávalóbb hagyományait: egy gigászi, fenyegető CGI-trüffel golyó letarolja a Budapest TV műholdját, majd New York partjai felé veszi az irányt.

A Willkommen-politikát gőzerővel hangoztató amerikai elnök rögtön kiadja rá a tűzparancsot, az űrhajó pedig rögtön hat futurisztikus Gripennel rövidíti meg a légierőt.

Közben további tíz űrbéli gésagolyó fenyegeti az Egyesült Államok nagyvárosait, egyikük a Fehér Ház tetőszerkezetét is átrendezi. (A QAnon-sámán esetéből tanulva a Capitoliumot eszük ágában nincs megostromolni.) Nincs mese, itt már csak a nátrium-glutamáttal felhígított Schwarzenegger, Paul Logan segíthet, aki a Megapiranha című moziban biciklirúgással szerelte le a Velorex-méretű óriáshalakat.

Jó, jó, eddig mindez kísértetiesen olyan, mint A függetlenség napja Koltay Gábor rendezésében. De mégis, hogy lesz ebből egészem döbbenetes Alien-klón? Nos, úgy, hogy az űrhajókból idegen lények törnek elő csapatostul, akik szemlátomást a xenomorfok és génlaborban előállított tacskóvaránuszok szerelemgyermekei. Hogy képesek-e savat hányni, arról nem szól a fáma, mindenesetre nézőként vélhetőleg mi magunk is megtesszük majd az ominózus képsorok láttán.