Jó, de ki az a Donald Glover?

Nem Danny Glover kisfia, ahogy sokan hiszik, hanem az új Lando Calrissian, aki saját filmet kaphat a közeljövőben a Star Wars univerzumban, de a Childish Gambino név is ismerős lehet.

Keveseknek adatott meg, hogy életrajzukon ez szerepeljen: színész, író, zeneszerző, rapper, komikus, DJ, rendező és producer. Márpedig Donald Glover, akit mostanában egyrészt a Solo: Egy Star Wars-történet Lando Calrisianjaként emlegetnek, másrészt Childish Gambino művésznéven ismerhetünk, tényleg tudja mindezt! Donald McKinley Glover Jr. 1983. szeptember 25-én látta meg a napvilágot a légierő egyik támaszpontján Kaliforniában. Hogy miért pont ott, nem tudni, mivel édesanyja óvodát vezetett, édesapja pedig postai alkalmazott volt – mindketten Jehova Tanúi. Anyja ragaszkodott hozzá, hogy a srác művészeti iskolába járjon, nyilván látta benne a tehetséget, és nem véletlen, hogy a középiskolai évkönyvben „A legesélyesebb arra, hogy a Simpson család forgatókönyvírója legyen" címkét kapta meg végzősként.

És tényleg író lett elsőként: a New York-i Tisch School of Arts dráma szakos diplomáját 2006-ban vehette át, igaz, ekkor már DJ-ként is dolgozgatott, először MC D, majd mcDJ néven. Még az egyetem alatt talált magának munkát: a komikus Tina Fey kezei alatt dolgozott NBC-nél, és A stúdió című vígjátéksorozatnak írt. Hamar kiderült, hogy komikusként és színészként is megállja a helyét, így szerepelni kezdett a bizarr humorú Balfékekben, de közben zenei pályáján is dolgozott. 2011-ben tűnt fel Childish Gambino, vagyis Glover zenész alteregója, és bár az egészet eleinte csak poénnak szánta - a nevet is egy Wu-Tang Clan névgenerátorral kreálta -, lassan belejött a dologba.

Három nagylemezt adott ki, közülük a Redbone-ért, amelynek címadó dala egyben a Tűnj el! című Oscar-jelölt film nyitódala is volt, Grammy-t is kapott. És eddigi legnagyobb sikerét is Childish Gambinóként aratta a This is America című dala videóklipjével, amiben félmeztelenül táncolva reflektál hazája jelenlegi állapotára, és mindenre, amit a kedves néző hajlamos belelátni a valóban elképesztően hatásos képi világú előadásba.

Állítása szerint sajnos abbahagyja a zenélést, Childish Gambino el fog tűnni, bár jöhet helyette más is, de vissza Donald Gloverhez! Van neki ugyanis egy másik „sikerszáma” is, az Atlanta című sorozat, amelynek ötletgazdája, főszereplője, rendezője, forgatókönyvírója és executive producere is egyben. A sorozat, amit ő szeret „a feketék Twin Peaksének nevezni, két unokatestvérről szól, akik rapzenével és egy kis dealerkedéssel akarnak boldogulni a világban.

Az Atlanta őrült nagy siker lett, két Golden Globe-ot kapott – tulajdonképpen mindkettő Glovernek járt, mint a sorozat atyja és főszereplője -, de sorra jöttek a filmszerepek is. 2015-ben egy-egy villanásra láthattuk a Magic Mike XXL-ben és A Lazarus hatás című horrorban, a Mentőexpedícióban pedig ő volt az, aki rájön, hogyan lehet hazahozni Matt Damont a Marsról. Ott volt a Pókember - Hazatérésben is – előtte láthattuk az Ultimate Spider-Man animációs sorozat színes bőrű Pókembereként -, és most itt van a Solo: Egy Star Wars-történet. Aki már látta a filmet, mind azt mondja, hogy az tulajdonképpen Lando Calrissianról, a Solót később eláruló társról szól, mert Glover annyira jó, hogy lejátssza a címszereplő Alden Ehrenreichet a vászonról - pár nap múlva mi magunk is eldönthetjük, így van-e.

És az első reakciók alapján már kész ténynek tűnik, hogy Glovernek lesz saját Lando filmje, addig viszont ott van a még mindig futó Atlanta és jön az élőszereplős Az oroszlánkirály-film, amiben ő adja majd Szimba hangját.