Jogi szakértők szerint a Depp–Heard-pernek csak vesztesei lehetnek

Bár a közösségi média miatt ez az elmúlt 20 év legnagyobb horderejű rágalmazási ügye, könnyen lehet, hogy klasszikus értelemben vett „nyertes” nem lesz, és mindkét színésznek ketté törik miatta a karrierje.

Jogász szakértők szerint Amber Heard és Johnny Depp hetek óta a nyilvánosság előtt zajló pereskedése az elmúlt 20 év leghangosabb jogi esete”, nyertesei azonban nem lesznek, csakis vesztesei. Az ügy korábbi állomásairól már számos cikkben írtunk itt a PORT.hun: mint ismeretes, Johnny Depp 50 millió dolláros rágalmazási pert indított a volt felesége, Amber Heard ellen, miután a színésznő családon belüli erőszak elszenvedőjeként hivatkozott magára a Washington Post hasábjain 2018-ban. Depp és az ügyvédje szerint a színésznő ezzel a kijelentésével tönkretette a volt férje filmes karrierjét – a színésznő szerint azonban ez nem igaz, és rágalmazás miatt ő is beperelte Deppet. 

Amber heard és Johnny Depp (forrás: John Phillips / Getty Images for BFI)

 

A per mostanra valóságos médiaeseménnyé vált. Amber Heard május 4-i tanúvallomását 587 285 ember nézte egyszerre a Law & Crime élő közvetítésén keresztül. Szakértők szerint a stream szó szerint „felrobbantotta az internetet”, mert azóta se szeri, se száma az olyan, amatőr kriminológusok és önjelölt büntetőjogi megmondóemberek által készített TikTok- és Instragam-videóknak, melyekben a feltöltők Amber Heard és Johnny Depp vallomásait elemzik.

Egy most megszólaló amerikai védőügyvéd, Jon Katz szerint ez a per „az elmúlt 20 év legnagyobb visszhangot kiváltó jogi esete”. Katz (akinek az ügyfelei között vannak sztriptízklubok és szexboltok, de a Baptista Egyházat is védte már szólásszabadsággal kapcsolatos esetekben) az irodája ablakából közvetlen rálát arra a virginiai bírósági épületre, ahol a per zajlik, így az elmúlt hetekben végignézte, ahogy a rajongók összegyűlnek odakint, hogy ha csak egy pillanatra is, de megpillanthassák Johnny Deppet, aki - úgy fest - a közvélemény szemében ő a pozitív fél jelenleg ebben a jogi csörtében. Csakhogy koránt sem biztos, hogy ez végig így is marad, hiszen Depp és Heard vallomásai is tele vannak sokkoló részletekkel – lényegében most a nyilvánosság előtt tárgyalják újra a válóperüket, és hánytorgatják fel mindazt, ami miatt annak idején félresiklott a kapcsolatuk.

A szórakoztatóiparon belüli peres ügyekre szakosodott ügyvéd, Mitra Ahouraian (aki saját bevallása szerint az eljárás minden percét végignézte), teljesen meg van győződve arról, hogy Depp a bíróságot csak platformként használja ahhoz, hogy az ő verzióját is meghallgassák mindarról, amit Heard korábban a nagy vihart kavart Washington Post-cikkben állított. Szerinte:

Ezt a pert azért indították, hogy Johnny megnyerje a közvélemény szimpátiáját. De itt egyik fél sem fog nyerni.

Más jogi szakértők szerint azonban ennek az ügynek nagyobb a füstje, mint a lángja: a per nem fog precedenst teremteni, és nem lesz mérföldkő sem a rágalmazási ügyek történetében. Eugene Volokh, a UCLA jogászprofesszora szerint ez is csak egy közönséges becsületsértési ügy a sok közül:

Minden a tényeken múlik. Nem láttam semmi olyasmit, ami ténylegesen befolyásolná a jog érvényesítését.

Az esettel foglalkozó Variety magazin azt az érdekességet is megemlíti, hogy az első olyan híres amerikai jogi ügy, ahol egy szórakoztatóipari celebritás be akart perelni valakit becsületsértésért, ám nem jogorvoslatot kapott a problémájára, hanem újabb rágalmazási perek kezdődtek (amelyek végül ráadásul negatív irányba befolyásolták a hírnevét), 1840-ben volt. Az ismert regényíró, Az utolsó mohikán atyja, James Fenimore Cooper beperelte egy rakás amerikai újság szerkesztőjét. Az egyikük azt válaszolta neki, hogy tessék akkor valahol bíróság elé vinni az ügyet, de megjegyezte, hogy „New Yorkban úgysem fog perelni, mert minket itt ismernek, de Otsegóban sem fog perelni, mert ott meg magát ismerik”. Ebből a megjegyzésből végül per lett, mert úgy is lehetett értelmezni, hogy Coopernek a New York-iak szerint megérdemelten van rossz hírneve a szülővárosában. Egy New York-i bíróság ezt burkolt rágalmazásnak minősítette – az író azonban végül nem jött ki jól a pereskedésből, és csökkenni kezdett a népszerűsége.

(Variety)