Kétszer lecsekkolod a zárat, miután megnézted ezt a hátborzongató thrillert

A Hívatlanok remake-je rögtön trilógiával támad, melynek első része a 2008-as sztorit igyekszik felturbózni.

Bryan Bertino 2008-as filmje, a Hívatlanok két klasszikus klisét vegyítve tudott dermesztő atmoszférát teremteni: az otthon békéjét feldúló idegenek és a félelemkeltő maszkok elegye elég volt ahhoz, hogy a kamaradarab kultikus státuszba emelkedjen. Meg persze Liv Tyler és Scott Speedman játéka. Ja, és ott van még az alapállás, amely szerint az erdei faházban éjszakázó pár tagjai között már eleve hatalmas a feszültség, ugyanis egy haver esküvője után a férfi megkérte a lány a kezét, aki nemet mondott. De ahogy a mondás tartja:

az ördög is oda jár kakálni, ahol a legmagasabb a hegy,

szóval ebbe a hangulatba érkezik a három maszkos idegen, hogy terrorizálja őket.

Renny Harlin – akinek többek közt a Háborgó mélységet köszönhetjük – most ismét előszedte a Hívatlanokat, miután 2018-ban készült egy gyalázatos folytatás. Ígérete szerint a Hívatlanok történetét trilógiává duzzasztja, és megtudhatjuk, ki is a három maszkos szadista, valamint kicsoda Tamara. Na most, mielőtt mélyebben belemennék a Hívatlanok – Első fejezet értékelésébe, le kell írnom, hogy ez kapásból nem volt szimpatikus nekem: a

„Tamara itt van?”

kérdés ugyanis az egyik támadótól hangzik el, amikor először bekopog a faházba, és még senki sem sejti, miféle pokoljárás jön ezután. A lány áll a tornácon, sötétben – mivel az ajtó melletti izzó ki lett csavarva –, csak a körvonalai látszanak, és zavartan felteszi ezt a kérdést. Mivel nincs ott semmiféle Tamara, távozik – majd a maszkos támadók elkezdik becserkészni a házat. Az eredeti filmben nem kapunk választ arra, hogy kicsoda Tamara, akit keresnek, a rajongói elméletek szerint ráadásul ezzel csak azt puhatolják ki, hogy ki van otthon – hiszen ha bekopogsz valahova, illik valamivel megmagyarázni, hogy ne fogjanak gyanút. Azzal viszont, hogy Harlin fel fogja fedni, hogy ki az a Tamara, varázstalanítja ezt az amúgy eléggé frusztráló jelenetsort, ami igazából az új verzióban is jól sikerült. Viszont valami nagyon hiányzik belőle, és nem csak Liv Tyler.

A Hívatlanok – Első fejezet felütése jóval eseménytelenebb és közhelyesebb, mint az eredeti. Bár Harlin úgy fogalmazott egy interjúban, hogy nem akarta remake-elni  az eredeti filmet, de ahhoz, hogy trilógiát építsen, újra el kell mesélni, szóval elég masszívan támaszkodik rá (sőt, pár elemet a második részből is átemel). Korábban írtam, hogy a 2008-as Hívatlanok egy érzelmileg felfűtött helyzettel indul, aminek még köze sincs a zaklatókhoz, ezzel ellentétben az Első fejezet a klasszikus kisvárosi horrorkliséket alkalmazza – noha ez a sztori közelebb áll a thrillerhez, mégpedig annak egyik alműfajához, amit home invasionnek neveznek. Maya (Madelaine Petsch) és Ryan (Froy Gutierrez) épp az országot járják be kocsival, mielőtt megékeznének a lány új munkahelyére. Már ez is közhelygyanús, de ami ezután jön, az

tisztára olyan, mintha egy 80-as évekbeli slasherbe csöppentünk volna:

hiába követik telefonjukon a GPS-t, teljesen eltévednek, erdős utakon vezetnek keresztül, míg eljutnak egy kisvárosig, ahol furcsán méregetik őket, és beszólnak nekik. Miután ettek a helyi kisvendéglőben, nem indul a kocsijuk, így egy közeli faházban kell éjszakázniuk – egyszerre bosszantó és romantikus a helyzet, ami végül egy hajtóvadászatban csúcsosodik ki. Ez így viszont jóval ingerszegényebb, mint az eredeti fim légköre, és hiába mutatják a várost a faház körül, ezzel csak elveszik az élét a klausztrofób helyzetnek, amelyben két ember küzd az életben maradásért, egyetlen helyszínen.

még több home invasion thriller

7 thriller, amiben az otthonunk békéje a tét

Nincs félelmetesebb annál, mikor valaki a személyes terünket dúlja fel.

Tovább

 

Hogy jót is mondjak, a hosszú és már-már unalomban úszó expozíció után mintha magára találna a film: mind tempó, mind sztori, mind pedig rendezés szempontjából. Ám ez sajnos nem tart sokáig, illetve nem sokszor látjuk az eredményét. Vannak egyedi kameraállások, Harlin érezhetően

jobban használja az erdei kunyhót mint terepet, és a körülötte lévő erdőt is ügyesen hozza be a játéktérbe,

de sajnos pont ott bukik el mindig, ahol hű akar lenni a 2008-as filmhez. Láthatóan sokkal jobban élvezi, amikor a saját ötleteit valósíthatja meg, és jóval kevesebb energiát rak abba, amikor újrameséli az eredeti sztorit. De ez is csak a film második felére igaz, amikor már javában zajlik a durvulás.

még több maszkos

Ezek a horrorfilmek legparább maszkjai

A héten került mozikba az ötödik Sikoly, ennek örömére megnéztük, melyek a legfélelmetesebb maszkok a filmtörténelemben.

Tovább

 

A Hívatlanok – Első fejezet korántsem lett az az erős felütés, mint aminek szánták, és mivel azt ígérik, hogy a további két részben megmagyarázzák az eredeti sztori homályban maradt részleteit, valószínűleg azokat jobban érdekli a folytatás, mint azokat, akik most találkoznak vele először. Csakhogy így épp azokat riasztják el, akik már ismerik a Hívatlanok világát, és szívesebben megismernék jobban.