Ki volt az Első Jedi, és mikor láthatjuk végre mozifilmben?

George Lucas egyszer már majdnem elmesélte a Jedi Rend alapításának történetét, de végül Az utolsó Jedik is csak egy mozaikképet mutatott meg róla.

Ki volt a legelső Jedi? Hogy hívták a messzi-messzi galaxis első olyan emberét (vagy más fajba tartozó szerzetét), aki elsőként hadonászott a kezével és vívott a fénykarddal, miután kapcsolatba került azzal a bizonyos híres energiamezővel, amely minden élőlényt és tárgyat körbevesz és áthat? A Star Wars franchise Első Jedije, a Jedi Rend megalapítója elég régóta birizgálja a rajongók fantáziáját, különösen azóta, hogy a Rian Johnson-féle Az utolsó Jedikben egy nagy padlómozaikon többször látható is volt, ahogy egy fénykarddal a kezében meditál.

A kép egyik fele sötét, a másik fele pedig világos, ezzel is jelezve, hogy az Erő is olyan, mint a jin és a jang, két szembenálló oldal alkot egységes egészet. Az is kiderült a filmből, hogy az Első Jedi azon az Ahch-To bolygón alapította meg a Jedi Rendet, ahol az idős Luke Skywalker (Mark Hamill) önkéntes száműzetésben élt, és ahol Reyt (Daisy Ridley) is kiképezte.

 

Forrás: Fórum Hungary

 

Érdekesség, hogy az Első Jedit már a Star Wars franchise szülőatyja, George Lucas is be akarta mutatni az előzménytrilógiában.

Gary Kurtz, a Csillagok háborúja és A Birodalom visszavág producere legalábbis 1999-ben arról beszélt, hogy Lucas eredetileg nemcsak Anakin Skywalker ifjúkorát akarta bemutatni a Baljós árnyakban, hanem olyan időugrások is történtek volna a sztoriban, amelyeken keresztül a közönség megismerhette volna meg a Jedi Rend megalakulását is. Ebből persze végül nem lett semmi, ám most végre James Mangold kapott lehetőséget arra, hogy a közeljövő három új Star Wars-filmjének egyikében elmesélhesse „a Jedik hajnalaként” is ismert korszak eseményeit. A Gizmodón Mangold mesélt is néhány olyan ötletéről, amit prezentált a Lucasfilm elnökének, Kathleen Kennedynek:

Megemlítettem neki – mert nagyon szerettem volna ezzel foglalkozni –, hogy nem tudnánk egyfajta »az Erő Tízparancsolatát« forgatni? Valamiféle eredettörténetet arról, hogyan vált ismertté, érthetővé és használhatóvá az Erő.

Mangold, aki korábban az önálló Boba Fett-film rendezőjének lett kinevezve, mielőtt törölték volna ezt a projektet, nem mondott ugyan sok konkrétumot az új projektjéről. Mindenesetre igen furcsa lenne, ha „az Erő Tízparancsolatát” bemutató film figyelmen kívül hagyná azt a személyt, aki ezt az egész dolgot kitalálta. Persze, a galaxis elég nagy hely, és az Erő használatát többen is felfedezhették egymástól teljesen függetlenül is akár, de az, hogy Mangold mozikba szánt történetében szerepeljen az Első Jedi, elengedhetetlenül fontosnak tűnik...

(via Looper)