Komoly színészek, akik zseniálisan játszottak komolytalan szerepben is

Vannak a komikusok, akik drámáznak, és vannak a drámázók, akik komédiáznak. Utóbbiakról lesz szó. 

Olyan színészek ezek, akik az esetek jelentős részében csak véresen komoly filmekben vállalnak szerepet. Akciófilmek, drámák, thrillerek az ő otthonuk, így amikor valami teljesen más hangvételű filmben és tőlük szokatlan szerepben látjuk őket, akkor az tényleg vagy nagyon jók vagy gigászi buktáznak. Most az előbbi esetről lesz szó. 

Tom Cruise

Az első és egyben legegyértelműbb példa a nyugdíjkorhatárral nem foglalkozó kaszkadőrmutatványokat bevállaló szcientológus, akit lehet ismerni a Mission: Impossible-filmsorozatból, a Top Gunból és tudjuk, hogy minden filmjében fut, mégis van egy alakítása, ami ráadásul nem is főszerep, mégis mindig előjön, ha róla van szó. Ez pedig a Trópusi viharban alakított karaktere, Les Grossman. A magyar szinkronnak köszönhető legendás trágárkodásai is segítettek abban, hogy ez az alakítás Magyarországon is nagyot üssön, de akik eredeti nyelven látták azoknak is egyértelmű Tom Cruise zsenialitása ebben a karakterben. 

Tom Cruise is Imádta a munkát. Annyira beszippantotta a szerep hogy amikor Ben Stiller felkérte a munkára és már látta magát a karakterben, akkor ki is követelte magának, hogy a próbán kövér jelmezt akar viselni, mert ő azt látja, hogy ennek a fickónak igazi nagy, dagadt, zsíros tenyere van. (Vagy hogy a fenébe hívják a Fat Hands-et magyarul.) Ezt amúgy Stiller, a film rendezője nem értette, de Cruise ragaszkodott hozzá, és amikor a rendező látta, hogy Cruise miként adja elő a karaktert ebben a cuccban, rájött, hogy ez tényleg így tökéletes, ez Les Grossman. És akkor minderre jött még a stáblista alatt látható tánc.

Philip Seymour Hoffman

Az egykori színész nevét olyan munkákhoz lehet kötni, mint Capote, The Master, Charlie Wilson háborúja, Majdnem híres, Az utolsó éjjel, Az üldözött vagy Az éhezők viadala. Ezek kivétel nélkül jó filmek. Komoly filmek. Mégis van a repertoárjában egy film, amit mindezek mellett is érdemes megemlíteni. Ez egy igazán ártatlan kis romantikus vígjáték, ami szintén Ben Stiller nevéhez köthető: a Derült égből Polly. Ebben a filmben alakította Philip Seymour Hoffman azt a Sandy Lyle nevű fickót, akinek köszönhetően sokak megismerték, hogy mit is jelent az, hogy “szangottam.” 

Sandy Lyle végig egy lódító, nagyzoló, magával indokolatlanul nagyra lévő figurát alakít. Mindenben ő a legjobb, mindent jobban tud mindenkinél, de amikor ezt bizonyítani is kéne, akkor már más a helyzet. És ez olyan hétköznapi szituációban is megmutatkozik, mint egy sima kosárlabdázás a lakótelepi pályán.

Jason Statham

Ismét egy Tom Cruise-szituációval állunk szemben. Statham A szállító című filmmel lett igazán híres, aztán sorra jöttek az olyan filmek, amikben megmutatta, hogy meztelen felsőtesttel tud csak igazán bunyózni. A verekedős jelenetei pedig olyanok voltak, mintha egy jobb Jackie Chan-filmet látnánk némi Steven Seagallal megspékelve. Voltak paródiába hajló akciófilmjei, mint a Crank, de akadt igazi sztárparádés akciófilmje (vicces kikacsintásokkal), mint a The Expendables - A feláldozhatók. Ezek után volt igazi felüdülés A kém, amiben önmaga paródiáját alakíthatta.

A legjobb vígjátékok legviccesebb bakiparádéi

Van, hogy egy tévesztés, egy elröhögés, egy bármilyen oknál fogva elrontott jelenet még magánál a filmnél is poénosabb – és ezt egyes stúdiók nemhogy nem szégyellik, de sokszor még ők hozzák nyilvánosságra, adott esetben akár a stáblistába ékelve. A legjobbak közül válogattunk.

Tovább

 

Ugyanaz történt, mint Tom Cruise esetében, csak itt még kövér jelmezre sem volt szükség. Fogták Stathamet, aki akciózás helyett a dumáival pusztított. És pont az adta a karakter és Statham zsenialitását, hogy a korábbi szerepeiben bemutatott túlzásokat nagyította fel méginkább, ahogy a különböző szuper tetteiről mesélt, hogy fényezze magát. De azért ezen is sokat segít a magyar szinkron.

Ben Kingsley

Kicsit talán kilóg a sorból, mivel több gagyi filmje is van, amit talán maga sem szívesen rak ki a polcra, de ezektől eltekintve azért mégiscsak Oscart kapott Gandhi megformálásért, ő játszotta Itzhak Sternt a Schindler listájában vagy brutális kínzásokat végző katonát a Halál és lánykában. Erre a listára egy meglepő szerepével került fel. 

A Vasember 3. részének előzetese és a film 3/4-e rendesen becsapta a nézőket. A film főgonoszának volt beállítva Ben Kingsley, aki a képregényekből is ismert Mandarint alakította. Mindenki arra számított, hogy itt majd tényleg a vásznon is bemutatott Mandarin lesz Vasember ellensége, vele kell majd megküzdenie a nagy fináléban, de kiderült, hogy ő csak egy bábu, egy színész, aki eljátssza a terrorista hadvezér karakterét. Ben Kingsley itt villantotta meg színészi repertoárját, aki az örömlányokkal hempergő, kicsit maga alá pisáló, kótyagos, kicsit betépett fickót tökéletesen hozza. Ez az alakítás csak pár perc, mégis többet ad a filmhez, mintha sima gonosz lett volna, akit így vagy úgy, de végül legyőz Vasember.

Meryl Streep

A nő, akit nagy valószínűséggel Oscar-díjra jelölnek, ha szerepet kap, nem véletlenül van ezen a listán. Sokak kedvencében, a Jól áll neki a halálban olyat alakít, hogy nem lehet csak úgy elmenni mellette. A port.hu-n több cikkben is írtunk már erről a filmről, így nagyon nem kell bemutatni, abszolút közönségkedvenc, a hazai tévécsatornák is elég sokszor adják ezt a filmet.

10 dolog, amit nem tudtál a Jól áll neki a halál című filmről

Fekete komédia Robert Zemeckis rendezésében, Meryl Streep, Goldie Hawn és Bruce Willis főszereplésével. Hát persze, hogy jöhet! És hozzá tíz érdekesség?

Tovább

 

Streep mégis azért döbbenetes ebben a szerepben, mert tőle aztán tényleg nem ezt várná az ember. De a szereplése egy újabb bizonyíték arra, hogy bármiben is szerepel, az csak jó lehet.  És Az éjszaka csendje, a Sophie választása és a Sikoly a sötétben után ez a film azért tényleg kicsit nívón alulinak tűnhet, de pont ettől lett jó a szerepben. Igazi jutalom játék volt a sok dráma után, amiben láthatóan lubickolt a színésznő. 

Ryan Gosling

Nem a Barbie-film miatt, hanem úgy általában is. Ryan Gosling nem csak a kockás hasú csávó, aki egyszerre jó az Őrült, dilis szerelemben meg a Szárnyas fejvadász 2049-ben, és még vicces is a Rendes fickókban Russell Crowe oldalán, de ő az, aki alkalmanként megjelenik a Saturday Night Live-ban is és olyan jeleneteket ad elő, amiben az a vicces, hogy mennyire nem tud karakterben maradni.

És akkor a visszatérő poénjáról ne is beszéljünk. Ez a Knife Guys, amiben Will Ferrell a főszereplő, de mégis az az igazi poén, amikor Gosling már-már fejhangon sipákolva üvölt, hogy “kuss legyen!”.