Lehet, hogy Guinness rekordot dönt a svéd színészlegenda?

Szerintem még soha senki nem ült ennyit sminkben egyhuzamban, hogy átváltozzon egy szerep kedvéért, de Stellan Skarsgård bevállalta az új Dűne filmben.

 

Kevés filmet vártak annyira, mint a Denis Villeneuve rendezte Dűnét (2021 ), már csak azért is, mert az elképesztő sci-fi történetéhez elképesztő szereplőgárda jár. Hogy csak a fontosabbakat említsük, Timothée Chalamet, Josh Brolin, Javier Bardem, Oscar Isaac, Dave Bautista. Jason Momoa, Charlotte Rampling és Zendaya, és persze Stellan Skarsgård, aki a film főgonoszát, a főhőst, Paul Atreidest és családját elpusztítani próbáló Harkonnen bárót alakítja. És aki valószínűleg nem tudta, hogy mit ír alá, amikor igent mondott a szerepre.

 

 

Bár Valdimir Harkonnen báró fontos szereplő, viszonylag későn jelenik meg a történetben, ám ez nem jelenti azt, hogy a svéd színészlegendának kevés munka jutott volna. Mivel Frank Herbert író úgy említi meg a gonosz figurát a film alapjául szolgáló 1965-ös regényében, mint „visszataszítóan és rendkívüli módon kövér”, Skarsgård megkapta az ilyenkor szokásos „kövérruhát”, vagyis egy, a megfelelő helyeken jól kitömött jelmezt, amire aztán rá is öltöztették, a procedúra pedig napi minimum 8 órát vett igénybe, de volt egy extra nehézség is, mert a jelmezt úgy kellett megoldani, hogy abba különböző hevederek is elférjenek, a Báró ugyanis képes lebegni, és ettől néha rendkívül magasnak tűnik. Mivel a színész 10 napig forgatott,

összesen 80 órát kellett gyakorlatilag mozdulatlanul elviselnie, ahogy rákerül a jelmez, az összes protézis, smink és a fejét kopasszá tevő kis sapka,

így számítása szerint több mint 80 óra volt az „összteljesítménye”, ami lehet, hogy rekord. Összehasonlításként Ron Perlman csak napi négy órát töltött a „sminkben” a Pokolfajzat (2004) készítése alatt, a filmhez kiadott alábbi akciófigura pedig némi támpontot nyújthat.

 

 

Hogy mindezt miért vállalta Skarsgård? Hát a rendező két szép szeméért.

Akármihez is kezd, olyan atmoszférát teremt, ami olyan, mint egy tánc, amelyet képes vagy megérinteni, és amely beszív magával. Sohasem unatkozol, ha neki dolgozol – még akkor is, ha sokszor használ hosszú és lassú beállításokat a jeleneteinél. A hangulat elképesztő, te pedig az ő univerzumának a része leszel.

A David Lynch-féle 1984-es Dűnében egyébként Kenneth McMillan alakította a Bárót, és tényleg nagyon gusztustalanul nézett ki, de nem volt különösebben fenyegető – talán kivehető az alábbi képen.