Dűne

Bakancslistához adom
Dune
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai-angol-magyar-kanadai sci-fi dráma, kalandfilm, 155 perc, 2021

Értékelés:

314 szavazatból
Szerinted?

Paul Atreidesre (Timothée Chalamet) olyan sors vár, amelyet senki fel nem foghat: sem más, sem ő.
A távoli jövőben, a bolygóközi királyságok korában járunk. A királyságok az Arrakis bolygó feletti uralomért harcolnak, de a naprendszereken átívelő cselszövések, háborúk és politikai manőverek közepette van egy ember, aki talán békét hozhat az univerzumnak.
De ehhez harcolnia kell.
Ellenséges bolygók, fantasztikus tájak, különös lények és emberfölötti teljesítmények története ez. És két évszázados királyi ház, az Atreidesek és a Harkonnenek viszályáé. És egy szerelemé, amelyet egész hadseregek sem tehetnek semmissé.

Valószínűleg ez 2020 legnagyobb szabású, legkülönlegesebb, legjobban várt filmje – amelyet jórészt Magyarországon forgattak. A Szárnyas fejvadász 2049, az Érkezés és a Sicario rendezője elképesztő szereplőgárda segítségével, két részben álmodta vászonra a kultikus sci-fi regényt.
Bemutató dátuma: 2021. október 21. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Szereplők

Lady Jessica
Paul Atreides
Gurney Halleck
Reverend Mother Mohiam
Duke Leto Atreides
Glossu 'Beast' Rabban
Baron Harkonnen
Chani
Duncan Idaho

Díjak és jelölések

  • Golden Globe-díj

    2022
    Legjobb eredeti filmzene
  • Oscar-díj

    2022
    Legjobb operatőr
  • Oscar-díj

    2022
    Legjobb filmzene
  • Oscar-díj

    2022
    Legjobb hang
  • Oscar-díj

    2022
    Legjobb vágás
  • Oscar-díj

    2022
    Legjobb speciális effektusok
  • Oscar-díj

    2022
    Legjobb produkció

Hozzászólások

Szerinted?
2/10
nagysanyi100 márc. 17. 13:57:16 2/10
Vontatott, elvont. Szenvedés.
kassay márc. 16. 21:08:51
Nekem nagyon jól hozta a könyv hangulatát, mindkét része tetszett. Vontatott, talán, de csak azoknak szerintem akik a külső történésekre koncentrálnak, az akció amit érdekesnek tartanak. A valódi történések, amivel valóban van értelme foglalkozni azok szerintem a belső történések. És ezt nehéz filmre adaptálni. Itt egész jól sikerült. Az élet nagy kérdései mindig azok, amikre nincs egyetlen helyes válasz...de mégis dönteni kell. Nekem erről szól ez a történet.
8/10
trikolor márc. 08. 22:49:00 8/10
A történet roppant vontatott, a regény is tele van monológokkal, leírásokkal, de mégis sikerült egy lebilincselő filmet készíteni.
Természetesen ez a jó forgatókönyv és a rendező érdeme, amúgy látványra sem utolsó.
Szerintem felesleges Star Wars filmekkel összehasonlítani, mert ez már-már egy művészfilmbe hajló sci-fi.
Egy szó, mint száz, egy élvezhető, elgondolkodtató és szórakoztató film, jó színészi teljesítményekkel, így erősen ajánlott.
9/10
Ultron márc. 01. 20:31:21 9/10
10-ből 9 csillag itt
9/10
Ultron márc. 01. 20:29:58 9/10
Frank Herbert 1965-ös regénye megelőzte a Star Wars világ kitalálását. A két franchise erős párhuzamot mutat és persze Lucas másolta le a Dűne történet képi világát. Mert valóban különleges. A 2021-es Dűne az eredeti regényfolyamnak csak kis részét mutatja be, de az alapokat leteszi. Jók a helyszínek, látványosak a párharcok, csatajelenetek. Két aprócska gondom volt csak: lehetett volna alaposabb, részletesebb a karakterek bemutatása és lehetett volna hangyányit gyorsabb a tempó is. Ezeket leszámítva erős alkotás, nálam 5-ből 4,5 csillagot kap, talán ötöt is.
9/10
gyereamozibabe márc. 01. 12:37:59 9/10 Előzmény gyereamozibabe
Közben megnéztem a második részt, és az viszont csalódás :-( Szomorú vagyok, mert az elsőt annyira szerettem... A zene sem olyan már.. elkezdték a poénkodást, a dolgok túlmagyarázását.. és a végén úgy elhadarták a sztorit, mintha csak a84-es lezásárását néztem volna, aminek szintén ez a hibája.
1/10
CS@ 2023 dec. 26. - 22:42:04 1/10
Az előző hozzászólásom óta részemről nem változott ezzel a filmmel kapcsolatban semmi se azonkívül, hogy azóta kijött a RebelMoon, ami nálam átvette ettől a legszarabb DOF effekt díját.
Az viszont számomra nagy baromság, hogy ez a film majd attól lesz jó, hogy moziban nézed. A szar az kicsiben(laptopon), közepesben(monitoron), nagyban(TVn) meg hatalmasban(Moziban) is szar marad.
Évek óta nem járok moziba, mert számomra már egy idejét múlt dolog. Az előttem lévő üres hófehér falon egy 50” –os 4K –s PhilipsAmbilight van, ettől 2 méterre egy nagyon frankó 180x200 -as matrac vagy ha épp nem fekszek, akkor 1.7 méterre egy TR360 –as GamerSzék(Fűt, masszíroz, de KV-t nem főz), mindezek körbevéve jól szóló Magnat cuccokkal. Ehhez képest részemről egy mozi ma sehol sincs, mert ha itt nálam BruceWillis eldob egy gránátot, akkor szinte felrobban a szoba.
De ezek sem segítenek ezen a filmen.
10/10
istike78 2023 okt. 27. - 14:22:31 10/10 Előzmény Kapucinus
Minden szavaddal egyetértek. Ez a film egyszerűen zseniális. Kételkedve ültem le megnézni, de nagyon pozitívan csalódtam. Teljesen magával rakadt és nem akartam, hogy vége legyen. Nálam ez a film *10-es!
9/10
gyereamozibabe 2023 szept. 04. - 13:46:12 9/10 Előzmény Kapucinus
Egyetértek. Amikor moziban láttam, könnyeztem. Mert az én korosztályomnak (40-es vagyok) eddig scifiből a gyerekes (logikátlan) hülyeségek jutottak, vagy a komolyabb -de gyengécske képi világúak. És most végre itt egy film, ami elhiteti, hogy nem a Földön játszódik, nincsenek fölösleges poénok (egyetlen viccet sütnek el benne), és a képi világra sem lehet panasz, mert nincs fölösleges CGI. Olyan volt, mintha egy történelmi filmet látnánk a jövőből. Legalább tízszer láttam moziban (vittem magammal mindenkit, akit csak rá tudtam beszélni).. és itthon is milliókat tettem a nappaliba, hogy képben és hangban megkapjam a Dűne-élményt. Emiatt vettem életem első legális szoftverét is, egy videoszerkesztőt, hogy azt a pár üresjáratot kivágjam a saját Dűnémből, hogy aztán ha valakire még rá tudom beszélni itthon, az ne sírjon amiatt, hogy a 120 perc után vannak fölöslegesen hosszú távolbanézések. (üresjáratok) A folyamatos zene miatt egy hónapom ráment(főleg hangszerkesztási meló lett belőle), majdnem kirúgtak emiatt :-) Egyébként a Szárnyas fejvadásznál is a végére lassul be Villeneuve, amikor már kétszer annyira fájnak az üresjáratok. Szóval ez egy korszakalkotó film. Picivel jobbnak érzem a Szárnyasnál, mert epikusabb történet. De a hangulat mindkettőnél zseniális. Elhiszem, hogy ottvagyok, elhiszem annak a világnak a szabályait. Semmi nem zökkent ki az élményből, és szerintem ez a lényege a sci-fiknek.
9/10
gyereamozibabe 2023 szept. 04. - 13:05:33 9/10 Előzmény InteriorLulu
Nem a Dűne hibája, hogy az utánakövetkezők (starwars, tremors) ebből a regényből lopták az ötleteket. A kardozáshoz annyit, hogy a Dűne világában eddigre már túlvagyunk egy robotok-gépek összecsapáson, ami miatt betiltottak minden komolyabb számítógépet. Illetve rájuk maradt egy "pajzs" nevű találmány, ami megintcsak fölöslegessé tette a lövöldözést. Ezt a két dolgot nem ártott volna jobban elmagyarázni a filmben. Na meg, hogy Atreides támadt először a Báróra, mert nem tudott elég fűszert termelni. Ez még hozátehetett volna a sztorihoz, hogy ne csak az abszolút jó harcoljon az abszolút rosszal. És jó lett volna, ha legalább egy picit gyanúba keverik az anyát.. példul azzal, hogy megmutatják milyen gyorsan túllépet a férjén, ahogy megtudta a teszt végén, hogy Paul lesz a vezérhím. Vagy legalább rájátszani, hogy fél Paultól, hogy túl nagy lesz a hatlama, és egy kis évődés, hogy talán jobb lenne hamarabb kinyírni. Mert a nagy csata előtt a regényben mindenki sütögette a kis pecsenyéjét.. a filmben meg csak úgy megtörténik. Valamit próbáltam javítani a film hiányosságain feliratokkal, és suttogásokkal: https://www.youtube.com/@hunaccess
1/10
Ati2323 2023 júl. 31. - 21:47:58 1/10
45 percet bírtam ebből a sz*rból. A szereplők suttognak majd ordítanak, kb. végig egy fiúcska van az anyjával. Közben meg megy ez az elviselhetetlen muszlim "zene". Az a pár karakter aki feltűnik nevetséges vagy idegesítő. Katasztrófa. Bár már réges-régen nem értékelem semmire az Oszkár díjakat, de elvárható lenne hogy legalább egy közepes film kapjon valamit. Ez értékelhetetlen. Elnézve a kommenteket megspórolok 2 órát az életemből ha nem nézem végig.
9/10
Ahoj poplacsek 2023 máj. 22. - 19:23:34 9/10 Előzmény durumdara
Köszi a részletes kifejtést, már jobban értem, mi a gondod a filmmel, ez így elég kerek.
3/10
durumdara 2023 máj. 22. - 18:05:16 3/10 Előzmény Ahoj poplacsek
Az a baj, hogy a látványpékség az látványpékség. Egy milliméterrel sincs több anyag a felfújt pékáruban, csak mert sokkal nagyobb. Amúgy jó minőségben néztem.
Anno moziban láttam a Függetlenség napja nevű borzalmat, de ott is kiakadtam tőle, otthon is...
És moziban láttam a Gyűrűk Ura I. részét, de mivel csak az első sorban kaptam helyet, szó szerint rosszul lettem... Pedig irtó nagy volt a vászon (nem is bírtam végigolvasni a feliratokat és feldolgozni a képet).

Személyes vélemény: ez a Dűne változat számomra csak látvány- és hangorgia, egy "kameramegszállott" művész interpretációja. Hangulatot próbál átadni, ami elsekélyesíti.
Ha egy "Utazz a Dűnére" c. reklámfilm lenne, okés. De nekem elég hiteltelen, mint jó Dűne adaptáció.
Az a baj, hogy igazából mind rossz - régen a technika volt gagyi, meg túlságosan megkonstruáltak a színészi dialógusok - most meg hiába jobb a képi világ, ha olyan üres, sekélyes az előadott tartalom...

A könyvet persze nem lehet betűről-betűre behúzni, de törekedni illett volna rá, hogy átadja a lényegét.
A jellemek a történésekben, a pillanatokban és a gondolatokban megragadhatóak lettek volna.
Nagyon kellett volna a narráció, a gondolatbeszéd, és a gondolatok képi kivetítése. És akkor talán belefért volna valami rendes időkeretbe is. Mondjuk két hosszabb, vagy 3 rész.
Sokkal jobban megérthetné az átlagnéző is, mi a szötty történik a vásznon és miért, és úgy szépen kirajzolná Paul Muad Dib útját a kezdetektől a végig - ahol fogaskerekekként illeszkednek egymáshoz a különféle elemek. Több mindent kéne közölnie. Aki nem olvasta, annak meg nem sokat nyújt, pláne a többi ÁKCIÓ-hoz képest.

Nekem ez a modern világ műve, amikor a CGI és kép-hangeffektek próbálják a lényegi mondanivalót pótolni. Mint egy LGT "Kotta nélkül" egy Blac Youngsta "Booty" mellett.

A Dűne eleve egy nehéz műfaj, de akkor is hiányérzetem támadt a film után. Értem, hogy ennyire volt pénz, hogy erre futotta a Covid és egyéb határok mellett - de végső soron így még annyira sem mond eleget a történetből, mint a Páncélba Zárt Szellem adaptáció.

No és az a gyanúm, hogy én már nem érem meg a következő, végre jól megkonstruált Dűne mozit.
De még az is lehet, hogy maga a civilizált világ sem... :-( No ezért szomorkodom.
Ettől függetlenül - elég mélyről indulva - meg fogom nézni a 2. részt, de már előre ráz a frász tőle...
9/10
Ahoj poplacsek 2023 máj. 13. - 07:55:08 9/10 Előzmény durumdara
A leírtak alapján laptopon nézted 480p-ben, próbáld újra jó minőségben szerintem.
6/10
The Cortez 2023 máj. 13. - 01:10:18 6/10 Előzmény Kapucinus
A mozi feljavítja a film hibáit vagy jellegtelenségét? Aligha hiszem.

„mivel képtelenség megcsinálni egy könyvön alapuló filmet úgy, hogy minden úgy történjen szóról szóra és sorról sorra mint a könyvben. Akkor több (4-8) órás filmek születnének - ekkor meg az lenne a baj, hogy milyen hosszú a film...”

A Sátántangó egy ilyen próbálkozás volt. És az is egy 7 órás film.
10/10
Kapucinus 2023 máj. 12. - 22:48:07 10/10
Végképp nem értem azokat akik olyanokat írnak, hogy jellegtelen ez a film, és ilyenek... persze ez szubjektív, de egy jellegtelen film nem ilyen. Akik meg a könyvet sírják, azokat sem értem, mivel képtelenség megcsinálni egy könyvön alapuló filmet úgy, hogy minden úgy történjen szóról szóra és sorról sorra mint a könyvben. Akkor több (4-8) órás filmek születnének - ekkor meg az lenne a baj, hogy milyen hosszú a film...
10/10
Kapucinus 2023 máj. 12. - 22:43:18 10/10
Akik 8-asnál alacsonyabb pontszámot adnak, azok valószínűleg vagy otthon nézték laptopon, vagy tévében, de biztosan nem moziban. Ez a film mozivászonra teremtetett. És nem úgy, mint az Avatar, ami gyakorlatilag egy üres film, de ezt most hagyjuk. A rendezeú kiváló munkát végzett, a zene nagyon jó, autentikus és egyben egy kis archaikus hangulatot is kelt az egyébként a jövőben játszódó filmben. Őszintén szólva, én nem nagyon tudtam elképzelni Chalamet-t főszerepben, meg nem is nagyon kedvelem, de nagyon pozitívan csalódtam. A könyvet egyéként nem olvastam (és a premier előtti hype-vonatra sem ültem fel), de e film láttán biztos, hogy el fogom. Nagyon nagy élményt adott számomra, ritka az ilyen jól megkomponált film. Nem túloz, nincsenek üres járatok, mestermű. Főleg ebben a mostanában igen silány felhozatalban.

Csak a hype miatt mentem el megnézni, de végig lekötött, és nem akartam, hogy vége legyen. Az a pár óra csak úgy elrepült. Ráadásul én a következő héten mégegyszer elementem megnézni :D

Üde színfolt, ami a 21. század kultuszteremtője kell, hogy legyen. Akkora szenzáció ez a film szerintem, mint anno a Csillagok háborúja vagy a Gyűrűk ura. Ehhez nyilván kellett egy jó könyv, de egy jó rendező is, akit Villeneuve személyében megtaláltak. A filmkészítés 21. századi vívmányait okosan használja ki, ezért is sikerülhetett ez a film ennyire jóra. A kedvenc filmem az Élősködők 9 ponttal, de a Dűnére meg kell adnom a 9,5-öt. Azért a fél pont különbség, mert az Élősködők otthon a tv-ben is egy zseniális film, és a mozi nem sokat ad hozzá, ami természetesen nem a film "hibája", hanem műfaji sajátosság. Tehát Dűne: 9,5.

P.s.: Aki teheti, és nem nagyon tetszett neki az első rész, a másodikat lehetőleg moziban nézze majd meg.
7/10
InteriorLulu 2023 ápr. 18. - 21:41:05 7/10
Hát nem tudom... Nem olvastam a regényt és nem láttam semelyik korábbi filmváltozatot - és egyébként továbbra sem tervezem egyiket se pótolni -, szóval ebből a sztorit, az egész Dűne-univerzumot illető nullás alapfelállásból indulva nekem kicsit csalódás a film. Talán mert Villeneuve-ből, a szerintem zseniális Szárnyas fejvadász 2049-ből indultam ki, annak képeiből, az erős atmoszférájából, a rideg és realista sci-fi-világából, mely utóbbi viszont hiba volt, hiszen azt azért tudhattam (volna), hogy a filmre vitt Dűne sokkal, de sokkal inkább amolyan Star Wars-szerű űrfantasy, űrmese, mint valamilyen mértékben és valamilyen megközelítésben realista sci-fi.
És vettem a mának szóló - egyébként persze dicséretes -, környezetünkért aggódó, egyben a természeti kincsek profithajhász kizsákmányolását keményen bíráló üzenetet, és tudom, hogy a második, sőt talán harmadik részben a tervek szerint jobban ki lesz bontva ez a világ, de ezzel együtt sem tartom különösebben jónak ezt a filmet. Leginkább talán mert az űrfantasy - és jelen esetben egy olyan űrfantasy, melyben a mai szemünkkel (még) szinte elképzelhetetlenül magas szintű high-tech kulisszák dacára kardokkal (!) esnek egymásnak a hadseregek -, szóval az űrfantasy egyszerűen nem a zsánerem. Nekem, az ízlésemnek ez a világ túlontúl mesebeli, a fordulatok és a karakterek túlontúl meseszerűek.

De ezen túllendülve: hangulat, atmoszféra nekem nemigen jött át, karakterei talán az egyszem Pault leszámítva elég vékonyak, a cselekmény néhol igencsak leül, valamint folyton valami más ugrik be: leggyakrabban persze a Stat Wars-univerzum, de ezért vagy azért többször is A Gyűrűk Ura-saga, a Tremors, az Alien 3... mintha a készítők mondjuk négyötöd részben ezekből ollózták volna össze a filmet. (Hangsúlyozom: nem ismerem az amúgy 1965-ös regényt, és tulajdonképpen nem is érdekel, mikből merített, és pláne abból mik és kik merítettek).

Persze a környezetféltő attitűd mellett vannak még pozitívumok: a zene szerintem kitűnő (a stáblistán egyébként látom, a gitárt Guthrie Govan kezeli, nekem ez önmagában sokatmondó), a fényképezés, a beállítások nagyon jók, a szerepére ideális választás Chalamet játéka igen érzékeny, a nevesebb kollégái is teljesen korrektek, valamint - sőt talán elsősorban - maga az alapszituáció tulajdonképpen logikus és (nekem) jólesően életszerű: az ismert világban csupán egyetlen helyen fellelhető, és az (űr)utazáshoz valamiért (?) létfontosságú természeti kincs feletti rendelkezés megszerzésért általunk kicsiben is, nagyban is jólismert politikai-hatalmi játszmák zajlanak, miközben a kincs közelében élők ennek gyakorlatilag csakis a kárát látják. Nem a világ legnagyobb sztorija, de nem is valami bagatell hülyeség.
plastika 2023 márc. 13. - 22:50:15
sokszor feldolgozták már mert
ÖRÖK
klasszikus...szerintem !
engem a 90-ven-es évek-beli is aztán-és... utána a David Lynch-es és stb... verziója is jót tett :)
ennek a kiadásnak is szintén várom a folytatását !
.. nekem olyan lesz , amire számítok, az tuti > szereplők, történet, stb..
( messziről letojom a a mr. és ms. kritikusokat :) )
... te, mint külsős port.hu olvasó, hallgass magadra ? :)
:) :))

csak a film élvezete érdekel!!!
3/10
durumdara 2023 febr. 09. - 17:48:27 3/10
Megint erőt vettem magamon és megnéztem, hogy hátha az évekkel ezelőtti véleményem megváltozott azóta - de nem. Ez akkora csalódás számomra. 1984-től kezdve arra várok, hogy végre rendesen megcsinálják, de sajnos ez még rosszabb lett, mint az előzőek. Merthogy a látványvilágért odadobták a történetet és előállítottak egy ilyen nullát.
A zene (=zajok) iszonyú idegesítő, a szereplők suttognak, így folyamatosan hol halkítani, hol hangosítani kell. A dialógusok gagyik. Az egész olyan, mintha egy kameramegszállott művész forgatna filmet - tehát szépek a képek és itt ki is merül az egész... Mintha pillanatképeket kevertek volna egymás mellé.
Amellett, hogy egy része meg olyan sötét, hogy semmit nem látni...
Tartom magam az előző beírásomhoz, hogy ezért kár volt felemelni a kamerát és kiadni rá pénzt.
Nem is beszélve, hogy hirtelen mindenféle népségek keveredtek a fremenek közé csak azért, hogy nehogy valaki WASP-rasszista filmnek gondolja... Most döntsük már el, milyen népcsoport a fremen, és akkor legyen korrekt az ábrázolása (pl. beduin, arab, stb.). A planetológus is nemet váltott...
A jelenetekből pont az hiányzik, ami a könyv lényege - a magyarázatok, illetve a jellemábrázolás.
A könyvnek LELKE VAN. A szereplőknek tartása. Okok és okozatok kavarognak és vezetnek a konfliktusok felé. Szépen bontakozik ki és nagy meglepetésekkel és drámákkal szolgál.
Pl. a könyv esetén a sivatagi találkozás, a Jamis-féle párbaj és a temetés rendkívül mély nyomot hagynak az emberben. A filmben ez IS elsilányult.
És végső soron így a rajongókat nem szolgálja ki, aki pedig a csihi-puhi filmekhez szokott, elégedetlenül távozik... Szóval akkor meg kinek-minek?
Azt hiszem, újból megnézem majd a 1984-es és 2000-es változatot, amik adnak is valamit, és nem szimplán kimerülnek a látványpékségben... Olyan olcsó János megvalósítás ez...
Tudom, sokan azt mondják, nehéz megcsinálni filmben. Biztos is. De most már van lehetőség képi technikákra, amelyek párhuzamosan mutatnak be jeleneteket, és a számítógépes metódusokkal össze lehet mosni a múltat és a jövőt gyorsan felfogható képkockákba... Ezt narrációval megfűszerezve végre kikerekedhetne valami értelmes megoldás, ahol a néző felfogja a történet lényegét és felfedezheti benne mindazon értékeket, amit a könyv hordoz. Így nálam továbbra is az előző változatok a nyerőek.
Összes hozzászólás