Még 10 kínos filmes baki

Érdekel, mi a legnagyobb hiba a Harcosok klubjában, a Sikolyban, a Taxisofőrben vagy a Nagymenőkben? Mutatjuk.

Mutattunk már meredek filmes bakikat, durva filmes hibákat és kínos bakikat, de a téma kimeríthetetlen és megunhatatlan, úgyhogy folytatjuk.

Hajrá csajok! (2000) – Váratlan összekoccanás

Forrás: Universal Pictures

 

Peyton Reed szinte hibátlan sportkomédiájának középpontjában egy várva várt pompomlányverseny áll, amelynek során – spoiler! - az East Compton Clovers diadalmaskodik a Rancho Carne Toros felett, és ezzel az addig alulértékelt csapat felkerül az országos térképre.

Ha azonban jobban megnézzük, észrevehetjük, hogy a csapat két tagja összeütközik, amikor az egyik pompomlány ahelyett, hogy előre menetelne, élesen jobbra fordul. A valóságban ezért bizony pontlevonás jár, és akkor talán a verseny vége is más lett volna.

Harcosok klubja (1999) - Volt pad, nincs pad

Forrás: 20th Century Studios

 

A Harcosok klubja narrátora az idővel versenyezve próbál megállítani egy sor terrortámadást, ezért úgy akar betörni egy épületbe, hogy egy nagy fémpadot nekivág egy üvegajtónak. Pillanatokkal később, miután eszébe jut, hogy a kezében lévő fegyverrel is betörheti az üveget, majd bemászik a kilőtt panelbe, a pad már rejtélyes módon eltűnt. (Fincher klasszikusainak „hibáiról” egy külön cikkben is megemlékeztünk már.)


Nagymenők (1990) – Leleplezett rendszámtábla

Forrás: Warner Bros.

 

Scorsese klasszikusának hírhedt bakiját kivágták a film legtöbb streamingverziójából, de ha DVD-n vagy tévében nézed, akkor még elcsípheted. Abban a jelenetben, ahol Karen ijedten elhajt Jimmy elől, az utca bal oldalán parkoló autókra érdemes fókuszálni. A Karen kék autója előtt álló barna szedánra egy hamis New York-i rendszámtáblát ragasztottak a saját rendszámtáblája fölé, ami annak rendje és módja szerint le is esik.

 

Vissza a jelenbe (2010) - Kamu italcímke

Forrás: MGM

 

"Olyan, mint az orosz Red Bull" - mondja Rob Corddry karaktere, Lou az időutazós vígjátékban egy veszélyesen erős energiaitalról, amelyben állítólag "olyan dolgok vannak, amelyek itthon nem is törvényesek". A szereplők végül sosem tudják meg, hogy milyen összetevői vannak a "Csernobil" nevű italnak, az orosz nézők viszont gyorsan rámutattak, hogy a doboz címkéje értelmetlen halandzsa, ráadásul csak részben írták cirill betűkkel.

A bambanő (1999) - Elbaltázott pí

Forrás: 20th Century Studios

 

A Raja Gosnell által rendezett és Drew Barrymore főszereplésével készült, alulértékelt romantikus komédia egyik jelenetében a főszereplő Josie csatlakozik egy matematikai klubhoz, majd látunk egy pitékkel megrakott asztalt, amelyen egy molinó hirdeti, hogy mennyibe kerül a pite, és hogy mik a pí számjegyei – csakhogy rossz értéket írtak fel. Nincs kizárva, hogy a hibát egy szándékos viccnek szánták, de biztosak sem lehetünk benne. (A pí valódi értéke ~3,1415926535...).

 

Tökéletes hang (2012) – Kaméleonfrizura

Forrás: Universal Pictures

 

Színpadi produkció közben átöltözni vagy stílust váltani bevett trükk, az Anna Camp által alakított Aubrey frizurája gyakorlatilag saját koreográfiát kap a film utolsó versenysorozatában. A Bardeni Bellák előadásának elején Aubrey egy feszes kontyot visel - tükrözve a kissé merev személyiségét -, amit a dal végén egy látványos mozdulattal leenged. Közben azonban néhány snitten megmagyarázhatatlan módon fél copfban látható a haja, ami a következő képen megint formás kontyban van.

 

Repülők, vonatok, autók (1987) – Moonwalkolás a háttérben

Forrás: Paramount Pictures

 

Ha jól használják, a manipulált felvételek segíthetnek megteremteni olyan események illúzióját, amelyeket az operatőr nem tudott filmre venni. John Hughes klasszikusának vége felé egy lassan induló vonatot láthatunk, a felvételt azonban megfordították és felgyorsították, hogy úgy tűnjön, mintha a szerelvény éppen megérkezne. Arra viszont nem figyeltek az alkotók, hogy a peron alatt látható egy járókelő, aki a trükk miatt így vígan sétál – hátrafelé.


Az elveszett frigyláda fosztogatói (1981) - Eltűnő légy

Forrás: Paramount Pictures

 

Paul Freeman esküszik, hogy nem ette meg azt a legyet. És mégis, Spielberg filmjének rajongói közt mindig lesznek olyanok, akik inkább a szemüknek hisznek. Figyeljük meg René Belloq száját, amikor Indiana Jonesszal tárgyal. Látható, ahogy egy légy zümmög Freeman szemöldökétől az állán és az ajkán át a... semmibe.


Sikoly (1996) - Stábtag a szekrényben

Forrás: Dimension Films

 

Egy kósza emberi kézpárt láthatunk Wes Craven horrorjának utolsó felvonásában, amely egyszerre csúnya baki és fenomenális vörös hering. Miután Sidney Prescott megfejti a film fő rejtélyét - és megöli [SPOILER] mindkét Szellemarcot -, apja, Neil Prescott előbukkan egy szekrényből. Jól látható, ahogy a stáb egyik tagja különböző tárgyakat dobál a folyosóra, hogy drámaibbá tegye Neil megjelenését.

 

Taxisofőr (1976) - Árulkodó kopaszsapka

Forrás: Columbia Pictures

 

Még talán a Taxisofőr legnagyobb rajongói sem tudták (eddig a pontig), hogy Robert De Niro úgy nevezett „kopaszsapkát” viselt Scorsese legendás filmjében. Sajnos az utolsó felvonás egyik jelenetében, a Harvey Keitel karakterével folytatott lövöldözés közepette Travis Bickle megdörzsöli a saját nyakát, és ettől egy bizarr ránc keletkezik a latexrétegen, amely leleplezi az egyébként kifogástalan sminkmunkát.

Via: IndieWire