Még 8 forgatási baleset, ami benne maradt a filmben

Brad Pitt karja nem véletlenül volt felkötve a Hetedikben, de a Harcosok klubjában is váratlanul érte egy maflás. A Rambóban tényleg eltört Stallone bordája, George Clooney pedig évekig szenvedett a Sziriana kínzásjelenete után.

Igen nagy sikert aratott nemrég itt a PORT.hu hasábjain a 8 forgatási baleset, amit benne hagytak a filmben című cikkünk, amiben olyan csúnya malőröket gyűjtöttük össze, amelyeket a rendezők végül nem dobtak ki a vágás folyamata alatt, mert a színészek sérüléseik ellenére sem estek ki a szerepükből. A Screenrant hasonló cikke alapján most összeállítottunk egy újabb listát. Íme:

1. A keresztapa (1972)

Francis Ford Coppola kultikus gengszterfilmjének egyik jelenetében Don Corleone öntörvényű fia, Sonny Corleone (James Caan) megtudja, hogy húgát, Connie-t (Talia Shire) bántalmazza a férje, Carlo, akit Gianni Russo alakított. A jelenet folytatásában Sonny az utcán akarja megleckéztetni Carlót: elkapja, behajítja a szemeteskukák közé, és agyba-főbe kezdi verni. Bár a pofonoknál néha látszik, hogy hogy James Caan valójában nem is üti meg Gianni Russót, a Carlót alakító színész fájdalmas összecsuklása nem volt színjáték. Russo ugyanis olyan szerencsétlenül zuhant a kukák közé (amiket Coppoláék eredetileg pont azért raktak oda, hogy tompítsák a betonra esést), hogy eltörte a bordáját és kificamította a vállát.


2. Rambo (1982)

Sylvester Stallone annyira komolyan gondolta már fiatalon is az akciósztárságot, hogy számos jelenetet kaszkadőr nélkül vállalt be legendás filmében, az 1982-es Rambóban. Ilyen volt többek között a helikopteres üldözés is: bár a meredek sziklafalról nem Stallone vetette le magát, hanem a dublőre, akkor már tényleg a színész nyekkent nagyot, amikor Rambo a fák közé zuhan. Mikor a vietnámi veterán nekicsattan egy vaskos ágnak, azért annyira életszerű a fájdalmas jajkiáltás, mert a kaszkadőr nélkül ugró Stallone az ütközéskor eltörte a bordáit.


3. Terminátor 2. – Az ítélet napja (1991)

Linda Hamilton igen látványos változáson ment keresztül a Terminátor első és második része között:  az 1991-ben bemutatott Az ítélet napjában ténylegesen átlényegült a gyermekét anyatigrisként védelmező Sarah Connorrá. Történt ugyanis, hogy az elmegyógyintézetből való szökést olyan sokszor vetette fel vele a legendásan maximalista James Cameron, hogy a sokadik ismétléskor az egyre idegesebb színésznő izomból odasózott az ápolót alakító (és a jelenetet korábban többször is elrontó) Ken Gibbel arcára, akinek azonnal eleredt az orra vére. Ez látható is a csontrepesztő ütéskor – viszont érdekes baki, hogy amikor Sarah bevonszolja a cellába a férfit, majd ellopja a tonfáját meg a kulcsait, ismét ragyogóan tiszta a padló!


4. Férfias játékok (1992)

Harrison Ford a Tom Clancy-regényhősként és a mozikban is számtalanszor bizonyító, népszerű CIA-ügynököt, Jack Ryant alakította ebben az akciófilmben. És pont ő volt az, aki a nagy motorcsónakos leszámolás alatt történt dulakodásban véletlenül akkorát odavágott egy fémrúddal a sztori főgonoszának, Sean Beannek, hogy a filmjeiben folyton meghaló sztárnak tényleg kiserkent a vér a homlokán!


5. Hetedik (1995)

Ahogy azt korábban ebben a színészsérülésekkel foglalkozó cikkünkben is megírtuk, a David Fincher zseniális sorozatgyilkosos thrillerének Mills nyomozóját alakító Brad Pitt a valóságban is megsérült abban a jelenetben, amelyben az esőben üldözik John Doe-t: átment a karja egy autó szélvédőjén, és meg is kellett műteni. Mivel a forgatás fele ekkorra már lement, a másik fele viszont még hátra volt, az incidenst beledolgozták a filmbe, így Brad Pitt karaktere ezután végig bekötött kézzel látható. Érdekesség ugyanakkor, hogy a forgatókönyvben eredetileg is az szerepelt, hogy Mills detektív megsérül ebben a jelenetben – csak nem pont így volt eltervezve...


6. Harcosok klubja (1999)

Szegény Brad Pittre nagyon rájár a rúd a forgatásokon, főleg ha David Fincher a rendező. Az 1999-es Harcosok klubja sikátori bunyójelenete forgatásakor ugyanis eredetileg úgy volt, a Jacket alakító Edward Norton csak eljátssza, hogy megüti Brad Pitt kultikus tarka inges karakterét, Tyler Durdent. Csakhogy Fincher az utolsó pillanatban titokban arra kérte Nortont, hogy a nagyobb hatás kedvéért tényleg izomból vágja fültövön kollégáját. Brad Pitt tehát azért szentségel akkorát a filmben, mert meglepte a fájdalmas ütés – partnerén pedig egy pillanatra látszik is, hogy röhögni kezd a történteken, mint valami csínytevő gyerek.


7. Sziriana (2005)

George Clooney igencsak megszenvedett 2006-ban elnyert Oscar-díjáért, amit a Szirianáért kapott a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában. A filmben ugyanis egy CIA-ügynököt alakított, aki terroristák fogságába került, ám amikor a Mussawi nevű karakter (Mark Strong) a cselekmény egy pontján megkínozta, Clooney olyan szerencsétlenül borult fel a székével és ütötte be a fejét a padlóba, hogy annak máig kiható következményei lettek. Akkor két hétre kórházba került, de nem igazán sikerült kideríteni, miért vannak pokoli fájdalmai, míg végül Lisa Kudrow orvos testvére állapította meg, hogy a színésznek szivárog a gerincfolyadéka. Ekkorra azonban Clooney már olyan kínokat élt át, hogy öngyilkos akart lenni, és még 2014-ben is arra panaszkodott az interjúiban, hogy migrénes fejfájások gyötrik a Sziriana forgatásán elszenvedett balesete óta.


8. Becstelen brigantyk (2009)

Ahogy azt korábban itt a PORT.hu hasábjain is bemutattuk, sok színész számára komoly kihívás egy-egy Tarantino-filmben szerepelni, mert a hollywoodi fenegyereknek nem mindennapiak a munkamódszerei. Uma Thurman élete például komoly veszélyben forgott a Kill Bill egyik karamboljelenetének a felvételekor, a Becstelen Brigantyk fojtogatós részében pedig nem a Landa ezredest alakító Christoph Waltz bántalmazta Diane Kruger filmbeli karakterér, Bridget von Hammersmarkot, hanem maga Tarantino. Utóbbi állítólag olyan „jól” sikerült, hogy a színésznő elájult a felvételkor.