Meghalt a Cannibal Holocaust rendezője, Ruggero Deodato, aki Bud Spencerrel is forgatott

A kultikus horrorfilm rendezője 83 éves volt.

Ruggero Deodatót elsősorban 1980-ban filmje, a Cannibal Holocaust tette híressé és hírhedté. A film egy eltűnt forgatócsoport után kutatásról szól, akik a Dél-Amerikai dzsungelben forgattak a kannibalizmusról. Egy keresőcsapat végül rálel a tekercsekre, ám amit azon látnak, az mindenkit elborzaszt.

A filmet több országban is betiltották az erőszak, a szexuális zaklatás és az állatkínzás explicit ábrázolása miatt. Sőt, a Cannibal Holocaust annyira realisztikusra sikerült, hogy

Deodatónak bíróságon kellett bizonyítania, hogy a forgatás alatt egyetlen színészt sem öltek meg.

Az extrém brutalitásáról elhíresült horrorfilm kultikus státuszba emelkedett a rajongók körében, a rendezőt pedig Franciaországban "Monsieur Cannibalként" emlegetik. 

A Cannibal Holocaust ugyanakkor a véres és kegyetlen felszín alatt egy nagyon erős társadalomkritika, amely azt mutatja meg, miként viszonyul a modern ember az általa primitívnek tartott népekhez.

Deodato 1929. május 7-én született az olaszországi Potenzában. A szakmát olyan rendezőktől tanulta, mint Roberto Rossellini és Sergio Corbucci, és a 60-as, 70-es években már rendezett musicalt, vígjátékot és thrillert. Ebből az időszakból kiemelkedik az 1976-os olasz zsarufilm, a Uomini si nasce poliziotti si muore (‘Élj, mint egy zsaru, halj meg emberkén’). Már ez a film is kisebb botrányt kavart, és Olaszországban cenzúrázták: azt a jelenetet távolították el, melyben az egyik szereplőnek kivágják a szemét.

De rendezett ennél jámborabb filmeket is, például a Bud Spencer főszereplésével készült Atyai pofonosztó című filmet, illetve az Őrangyalok című sorozatba is direktorkodott. 

Munkássága olyan rendezőkre volt hatással, mint Quentin Tarantino, Oliver Stone és Eli Roth. Utóbbi filmjében, a Motel 2.-ben fel is tűnik, természetesen kannibálként.

(via Variety)