Nagyszerű akciójelenetek, amikhez nem kellett CGI!

Volt idő, amikor a legrizikósabb filmes jeleneteket is hagyományos módon, kaszkadőrökkel, speciális védőberendezésekkel vagy katapultokkal vettek fel, de ma is akad olyan elvetemült rendező, aki ragaszkodik ehhez az őrülethez!

James Bond: Az aranypisztolyos férfi (1974)

A James Bond-filmek mindig arról voltak híresek, hogy készítőik lehetőleg a hagyományos trükköket részesítették előnyben. A Roger Moore főszereplésével készült Az aranypisztolyos férfi minden idők egyik legvalószínűtlenebb autós mutatványát produkálta: nem kellett hozzá más, csak egy összetört, kicsavarodott fahíd és egy piros AMC matador kupé, ritka kivételként egy amerikai gyártmány a brit ügynök kalandjai során. A trükk a következő, a kocsi úgy hajt fel a ferdén csavarodó hídroncsra, hogy közben 360 fokot fordul a saját tengelye körül. A gyártó csapat precíz matematikai számításokat használva döntött úgy, hogy az autónak pontosan 77 km/óra sebességgel kell hajtania,

a mutatványt nemcsak a stáb, de a világ minden tájáról odacsődített újságírók nézték végig,

a végrehajtó kaszkadőr-sofőr, Loren Willert pedig 30 000 dolláros bónuszt kapott ott a helyszínen. 2008-ban a Top Gear készítői a modern technika és rendkívüli biztonsági előkészületek segítségével próbálták meg újrajátszani a mutatványt – sikertelenül, és ebből is látszik, mekkora teljesítmény volt mindez 1974-ben.

A sötét lovag (2008)

A sötét lovagból számtalan elképesztő mutatványt lehetne idesorolni, például az épületet, amelyet valójában felrobbantottak. A legelképesztőbb jelenet azonban minden kétséget kizáróan a szaltózó kamion. A 18 kerekű behemóttal Joker indul ámokfutásának Gotham belvárosában, Batman azonban meghiúsítja a tervét, acélkábelekkel „felbuktatja” a járgányt. Nyilván az egész sokkal egyszerűbb lett volna, ha Christopher Nolan felkér egy CGI stúdiót, hogy készítsék el ezt a jelenetet digitálisan, de akkor miről beszélnénk? A stáb ráadásul több próba után Chicago kellős közepén végezte el a mutatványt, aminek a lényege az volt, hogy menet közben egy gondosan elhelyezett dugattyú beindításával a feje tetejére állítják a kamiont. A dolog persze rengeteg veszéllyel járt, a sofőr még úgy is megsérülhetett, hogy megerősített acélketrecben ült beszíjazva, a járda beszakadhatott, az esetleg oldalra billenő jármű hatalmas pusztítást végezhetett volna. Végül minden rendben ment, és 7 különböző szögből, köztük 4 IMAX kamerával vették fel a jelenetet.

Fitzcarraldo (1982)

Werner Herzog hatvan játékfilmje közül több is remekműnek számít, bár egyik sem olyan ambiciózus, mint az 1982-es Fitzcarraldo. Fitzcarraldót egy Carlos Fitzcarrald nevű perui-ír gumibáró (Klaus Kinski) valós története ihlette, aki az 1890-es évek végén egy darabjaira szétszedett gőzhajót szállított át egy, a szárazföld belsejében lévő folyóhoz. Herzog realizmust akart, sőt, még többet: ő egyben szállított át egy, az eredetinél jóval nagyobb, 365 tonnás igazi hajót fel a hegygerincen az Amazonas közelében.

A stáb több tagja is megsérült, volt, aki maláriában halt meg,

de a hajót részben hagyományos csörlők, bulldózer illetve több száz környékbeli indián fizikai ereje segítségével szállították, majd otthagyták, mert már nem kellett, még ma is látható ami megmaradt belőle. Thomas Mauch operatőr olyan súlyos nyílt kéztörést szenvedett közben, hogy ott helyben meg kellett operálni, érzéstelenítés nélkül, a stáb egyik hivatásos prostituáltja szorította az ordító férfi fejét a keblei közé, hogy lenyugodjon. Merthogy

Herzog csak úgy tudott rendet tartani, hogy számos örömlányt bérelt fel.

Mad Max – A harag útja (2015)

A film effektjeinek 80-90 százaléka nem vizuális trükk, hanem „kézműves” megoldás, úgymint kaszkadőrmutatvány, smink és maszk vagy különféle megépített díszletek. CGI-t mindössze azért használtak a filmesek, hogy feldobják a namíbiai forgatási helyszín színét, hogy láthatatlanná tegyék a kaszkadőrök munka közben használt rögzítőzsinórjait, illetve hogy eltüntessék a Charlize Theron által alakított Furiosa hiányzó bal karját. És ezt ízlelgessük: a világtól távol, a namíbiai sivatagban teljes sebességgel robogó harci eszközökké átalakított hatalmas járgányokon, minden féle póznákon, átalakított lángszórókkal ügyeskednek menet közben úgy, hogy senki sem sérült meg súlyosan, miközben a XXI. század legjobb, leglátványosabb akciófilmjét hozták össze! Az egyik leglátványosabb részben mozgó póznákról támadják hőseink kamionját – nagyrészt a Cirque du Soleil artistáiról van szó  - amit 8 héten át próbáltak el, amíg tökéletesen nem ment minden. A forgatásán összesen 150 járművet használtak – ezek közül csupán 15 „élte túl” a munkálatokat.

Harry Potter és a titkok kamrája (2002)

A Harry Potter.filmekben mindig külön öröm, ha az undok Dursley-ék valahogy megszívják, és az Azkabani fogoly egyik legviccesebb jelenete az, amelyben Harry (Daniel Radcliffe) véletlenül felfújja a látogatóba érkező, a szüleit pocskondiázó Marge nénit, mármint légballon méretűre. Ez nem csak egy remek komikus jelenet, de megmutatja Harry személyiségének sötétebb oldalát is. Ami meglepő, Pam Ferrist, a színésznőt, aki Marge nénit alakította, valójában felfújták – majdnem szó szerint. Egy 23 kilogrammos, felfújható gumijelmezt viselt, amelyet rétegenként lehetett felfújni, beleértve az arcát takaró részt! Ennek megvalósítása, beleértve a színésznő levegőbe emelkedését, aprólékos folyamat volt, rejtett vezetékek, hevederek és harmincnyolc különböző méretű tweedruha felhasználásával. Az eredmény teljesen élethű, és a fene sem mondaná meg, hogy nem számítógépes animációról van szó. Szegény Pam Ferris sem enni, sem járni nem tudott, miközben rajta volt a gumiöltözet.

Az elveszett frigyláda fosztogatói (1981)

Minden másodpercében tökéletes, zseniális felütés a világ legjobb filmjéhez. Hamisítatlan ponyvahangulat titkos kinccsel, ördögi csapdákkal, ádáz indiánokkal és öntelt ellenlábassal – a kalandfilmek esszenciája néhány percbe sűrítve. Indiana Jonesról rögvest tökéletes portrét kapunk, megjelenik a korbács is, a kisfiús félvigyor, no meg az, hogy azért nem olyan macsó kalandor ő, és ezért is szeretjük annyira. John Williams fantasztikus zenéjére legszívesebben menten elindulnánk kincset keresni,  a kőgolyó pedig bámulatos, a sorozat egyik legikonikusabb pillanata, ráadásul igazi! Majdnem. A forgatócsoport egy 168 kilogrammos, 3,6 méteres üvegszálból készült sziklát épített.

Harrison Fordnak pedig nem egyszer, hanem tízszer is el kellett futnia előle egy 36,5 méteres pályán.

Steven Spielberg ugyanis mindezt szemből akarta felvenni, így nem használhattak kaszkadőrt, és valahogy meggyőzte Fordot, hogy kockáztassa a testi épségét a felvétel kedvéért.

Forrás: Listverse.com