Nem vicc, megtörtént eseményeken alapul a Rémálom az Elm utcában

Ha lehet, Wes Craven klasszikusa egy kicsit még félelmetesebb lett.

Minden idők egyik legnépszerűbb horrorsorozatában Freddy Krueger, a csíkos pulcsis rém (Robert Englund) álmukban terrorizálja a tinédzsereket, hogy aztán a fiatalok a valóságban is szörnyet haljanak. A 8 filmből álló franchise eredete azonban izgalmasabb, mint gondoltuk.

Meglepő módon Craven úgy kezdett el horror forgatókönyveket írni, hogy előtte soha nem látott horrorfilmet. A Vulture cikkében Craven azt állította, hogy az álomgyilkos megalkotásához akkor kapott ihletet, amikor talált egy cikket a LA Timesban, amely egy kambodzsai családról szólt, akik a tömeges népirtás elől menekülve Amerikába jöttek. Minden rendben volt, amíg a család kisfia nem kezdett el rettegni az alvástól, mert úgy érezte, hogy ha alszik, valami üldözőbe veszi, és megöli. Napokig kényszerítette magát, hogy ébren maradjon, és végül egy rémálom közepette meghalt. Ez lett az alapja a Rémálom az Elm utcábannak. Craven a Cinefantastique magazinnak elmondta, hogy nem is ez volt az egyetlen cikk, amit látott - volt még három másik is, amelyek Laoszból bevándorolt kambodzsaiak megmagyarázhatatlan haláláról szóltak. Egyik cikk sem hozta összefüggésbe a haláleseteket, pedig mind kísértetiesen hasonlítottak egymásra. Az utolsó, álmában elhunyt férfinál egy Mr. Coffee kávéfőzőt találtak a szekrényben, és eldobott altatókat, amelyeket soha nem vett be.

Forrás: New Line Cinema

 

Nem ez az első eset, hogy délkelet-ázsiai menekültek álmukban halnak meg. Laoszban sok fiatalember lelte halálát álmában egy rejtélyes betegség miatt. Ezt végül „megmagyarázhatatlan éjszakai hirtelen halál szindrómának” (Sudden Unexplained Nocturnal Death Syndrome, SUNDS) nevezték el. A betegség a 20 és 30 év közötti, a hmong népcsoporthoz tartozó fiatal férfiakat érintette, akiket Laoszban üldöztek, miután a CIA beszervezte őket, és beleegyeztek, hogy a vietnami háborúban az észak-vietnamiak ellen harcoljanak. 1978 és 1981 között 13 hmong fiatalember éjszakai halálát jegyezték fel. A LA Times szerint a halálesetek 98%-a este 10 és reggel 8 óra között történt. Az 1981-es év során összesen 26 hmong férfi halt meg ugyanezen okból. Sok áldozatot holtan találtak, de ha a mentősök időben érkeztek, a betegeket akkor is villámgyorsan összehúzódó szívvel találták meg.

Sok spekuláció született arról, hogy mi okozhatja a SUNDS-t. Egyes orvosok a rossz táplálkozásra gyanakodtak, mivel minél előbb hagyták el a „gyilkos mezőkön” lévő táborokat, annál valószínűbb volt, hogy életben maradnak. Mások arra gyanakodtak, hogy a betegséget vegyi ideggázoknak való kitettség okozhatta a vietnami háború során , de ezt az elméletet hamar elvetették, hiszen ha vegyi anyagról lenne szó, akkor nem csak férfiakat érintene, és nem csak egy bizonyos esti időszakban. A hmongok néhány tagja úgy érezte, hogy a szellemek büntetik őket, amiért elhagyták szülőföldjüket.

Forrás: Intercom

 

Craven elvitte az ötletet Hollywoodba, de számos rendező és stúdió, köztük a Universal Studios is elutasította. Bob Shaye, a Rémálom az Elm utcában későbbi producere másképp gondolta, imádta az ötletet. Meghatároztak egy 700 ezer dolláros költségvetést, amelyet főként egy jugoszláv férfi finanszírozott, aki azt akarta, hogy a barátnője szerepeljen a filmben. Freddy ikonikus piros és zöld pulóverére azért volt szükség, mert Craven olvasott egy Scientific American cikket, amely szerint a piros és a zöld együtt a legnehezebben látható színkombináció az emberi szem számára. Azt is szerette volna, hogy ezek legyenek Freddy jellegzetes színei, és hogy azonnal felismerhető legyen, hiszen ő egy alakváltó.

Via: Collider