New York állam beperelte Harvey Weinsteint és a cégét

A hatalommal való visszaéléstől a szexuális zaklatáson át a munkajogi visszásságokig igen hosszú a producer bűnlajstroma.

New York állam főállamügyésze, Eric Schneiderman vasárnap keresetet nyújtott be a New York megyei legfelsőbb bíróságon a zaklatási botrányairól elhíresült sztárproducer, Harvey Weinstein, valamint a testvére, Bob Weinstein, és a közös produkciós irodájuk, a The Weinstein Company ellen. A vád: az alapvető emberi jogok és az üzleti jog sorozatos megsértése a 2005 és 2017 közötti időszakban, ellenséges légkörű, nemek alapján diszkrimináló munkahely fenntartásával, szexuális erőszak elkövetésével, a céges erőforrások törvénytelen felhasználásával és a dolgozók magánszférájának megsértésével – írja a Guardian.

A bíróságra benyújtott keresetet a lap szerint egy 4 hónapos, intenzív nyomozás előzte meg, az ezalatt összegyűjtött iratanyag végül 39 oldalas lett. A vád két fő részből áll:

  1. Harvey Weinstein, mint a Weinstein Company egyik társ-vezérigazgatója (co-CEO) éveken keresztül folyamatosan szexuálisan zaklatta cége női alkalmazottait. Ellenséges munkakörnyezetet teremtett számukra azzal, hogy szexuálisan vagy verbálisan megalázta őket, kirúgással vagy a szakmai előmenetelük ellehetetlenítésével fenyegetve őket.
  2. Harvey Weinstein társ-vezérigazgatóként éveken keresztül folyamatosan visszaélt a vezetői pozíciójával, és a cég rendelkezésére álló erőforrásokat arra használta, hogy szexuális kapcsolatot létesíthessen a Weinstein Company-nak dolgozó nőkkel.

Harvey Weinstein, aki jelenleg Arizonában vesz részt terápiás kezelésen és rehabilitáción, a vád szerint nemcsak szexuálisan zaklatta a cégnél dolgozó vagy azzal szerződésben álló nőket, de a női alkalmazottak egy részét „szárnysegédként” alkalmazta a szexuális zaklatásoknál. A vád szerint bizonyos nőknek volt, hogy kifejezetten azért kellett Londonból New Yorkba utazniuk, hogy kiokosítsanak más nőket arról, hogyan öltözzenek és válasszanak parfümöt annak érdekében, hogy minél jobban lenyűgözhessék a producert. Más női asszisztenseknek a főnökük szexuális kalandjait kellett menedzselniük egy határidőnaplóban: ők telefonon és sms-ben tartották a kapcsolatot a szexuális ragadozó Weinstein áldozataival.

A nők egy harmadik csoportja akár vezető beosztást is kaphatott Weinstein cégénél, ha vállalták, hogy „közeli barátságban lesznek” Weinsteinnel, vagyis azt, hogy bármikor ki lesznek szolgáltatva szexuálisan a producernek. A Guardian egy konkrét, 2015-ös példát is említ: Weinstein a hotelszobájába hívatta az egyik alkalmazottját azzal, hogy állítsák össze a másnapi teendőit, a híváslistáját és egyebeket. Ám amikor a nő megérkezett, Weinstein egy szál fürdőköpenyben, lényegében meztelenül fogadta, majd masszázst kért tőle. Amikor a beosztottja nemet mondott, Weinstein először csak simogatni, majd kitartóan zaklatni kezdte, egészen addig, amíg a nő az állását féltve bele nem egyezett a korábban elutasított masszázsba. Egy másik alkalommal Weinstein meztelenül diktált az ágyából az egyik női asszisztensének, miközben végig bámulta és sikamlós megjegyzésekkel illette.

Az iratanyagban szerepel egy bizonyos „Weinstein-Biblia” is, amiben állítólag a „női szárnysegédek” állították össze a kiszemelt nők számára egy-egy listát azokról a dolgokról, amiket Harvey Weisntein imád és utál a légyottjai alatt. Szintén többször visszatérő elem a vádban, hogy Weinstein kifejezetten a feltörekvő, de sebezhető modelleket, színésznőket és más előadóművészeket kívánta behálózni azzal, hogy a szexuális együttlétekért és más szívességekért cserébe munkalehetőséget kínált nekik a Weinstein Company-nél, valamint belépőt Hollywood legfelsőbb köreibe. Többször is előfordult, hogy ezzel a módszerrel angolul épp csak hogy beszélő nőknek kínált olyan filmszerepet, ahol folyékonyan kellett volna beszélni a nyelvet. A vád természetesen említést tesz arról is, hogy Weinstein exkémekből és volt hírszerzőkből álló magánnyomozói irodák segítségével próbálta rábírni szexuális áldozatait arra, hogy ne mondják el nagy nyilvánosság előtt a velük történteket.

Az iratanyag Robert  Weinsteint, a Weinstein Company társalapítóját és társ-vezérigazgatóját azzal vádolja, hogy nemcsak tudott a testvére ügyeiről, de még falazott is neki, nehogy kiderüljenek a zaklatások és a cégen belüli sorozatos visszaélések.

Benjamin Brafman, Harvey Weinstein ügyvédje annyiban kommentálta Eric Schneiderman vasárnap benyújtott keresetét, hogy annak több állítása is hamis.