No, ki bújt Winston Churchill bőrébe?

Segítség nélkül nem biztos, hogy menne, így eláruljuk, hogy Sir Winstont a legendás brit színész, Gary Oldman játssza el A legsötétebb órában, felelevenítve azt a kritikus pár napot, amikor döntött Anglia és a világ sorsa felett.

Idén ez már a második életrajzi film Winston Churchillről, az elsőben, amely szerényen csak a Churchill címert kapta, Brian Cox kelti életre a néhai brit miniszterelnököt, a másodikban Gary Oldman vállalta ezt a feladatot. És minden tiszteletünk Mr. Coxé, aki nagyszerű színész, de már az előzetesből is látszik, hogy Oldman nagyságrendekkel jobban oldotta meg a feladatot – igaz, ebben szerepe volt számos sminkmester iszonyú mennyiségű munkaórájának is.

A The Darkest Hour, vagyis A legsötétebb óra Churchill életének legfontosabb momentumát dolgozza fel, a miniszterelnöki poszt elfoglalását és az azt követő néhány napot. Az ambiciózus politikus a beosztást a lehető legrosszabb időben vette át, amikor Franciaország összeomlott, a bekerített brit csapatok a csodát várták, a szigetország pedig szinte védtelenül állt a diadalittas német seregek előtt - és ezzel a film gyakorlatilag párja lehetne Christopher Nolan most megjelenő Dunkirkjének. Minden veszni látszott, és az angol politikusok egy része a béketárgyalást sürgette Hitlerrel – ám Churchill erről hallani sem akart. Ő túlélni és győzni akart, de erről másokat is meg kellett győzne – és mint tudjuk, korának talán legjobb szónoka volt. Az előzetesben is elhangzik néhány, már szállóigévé vált mondata, de legjobb az, amikor rárivall egy tábornokra: „Ne szakítson félbe, amikor éppen félbeszakítom Önt!”

A legsötétebb óra

A most megjelent első előzetes kapásból magyar szinkronnal is kijött – de érdemes az eredeti angol verziót is megnézni/meghallgatni, Gary Oldman átalakulása ugyanis a hangnál kezdődik. Churchill beszédei fennmaradtak, sokan hallgatták őket, és a színész tényleg képes visszaadni ugyanazt a színpadiasságot, meggyőzőkészséget és elszántságot. És persze ott van az arc és a mozgás is, és Oldmant valószínűleg a kedves édes anyukája sem ismerné meg ebben a „kiszerelésben”, ám a jó filmhez nem elég egy nagyszerű színészi alakítás – amit mellesleg már most, látatlanban is erős Oscar esélyesnek neveznek. A jó történetet pedig Joe Wright hivatott szállítani, aki nem újonc a történelmi drámák területén, hisz rendezte a Vágy és vezeklést, a Büszkeség és balítéletet és az Anna Kareninát is.

Oldman mellett fontos szerepet kapott a filmben Kristin Scott Thomas, az őrült tekintetű Ben Mendelsohn és a szépséges Lily James is, a forgatókönyvet pedig A mindenség elmélete Oscar-jelölt írója, Anthony McCarten jegyezte. A legsötétebb óra hazánkban január 18-án kerül a mozikba.

A legsötétebb óra