Nyakunkon a Szemrevaló Filmfesztivál!

A német nyelvterület filmtermésének legjava kerül elénk immár hetedik alkalommal, díjnyertes, izgalmas alkotások a lehető legváltozatosabb műfajokban!

Szeptember 27. és október 7. között rendezik meg idén immár hetedik alkalommal a budapesti Művész moziban a Szemrevaló│SEHENSWERT Filmfesztivált , amely a német nyelvterület filmkultúrájából ad ízelítőt, ezúttal is eredeti nyelven, magyar felirattal. A közel 20 filmből álló, 5 tematikus blokkba – Folyamatos múlt, Nő és férfi, Csak azért is, Kié a hatalom és Rövidfilmek - rendezett program elsősorban társadalmi és lélektani kérdésekkel foglalkozik, de vígjáték, romantikus roadmovie, gengszterfilm és több dokumentum-és rövidfilm is lesz a kínálatban.

Szeptember 27-én 19 órakor a Művész moziban a valós eseményeket feldolgozó A néma forradalom nyitja az idei SZEMREVALÓT - a film a nagysikerű Az állam Fritz Bauer ellen című film rendezőjének új alkotása. Két NDK-s gimnazista ráveszi az egész osztályt, hogy egyperces néma csenddel fejezzék ki szolidaritásukat az '56-os magyar forradalom iránt. Az ügy a Stasi fülébe jut, és komoly vihart kavar. A Folyamatos múlt elnevezésű blokkban vetítik még Az ifjú Karl Marx című filmet, mely a nagy gondolkodó Friedrich Engels-szel való barátságát ábrázolja. A Hitler Hollywoodja című dokumentumfilmből megtudjuk, Hitler uralma alatt kereken 1000 játékfilmet forgattak Németországban, melyekkel a közönség álmait és érzéseit akarták kiszolgálni és manipulálni. A Tranzit a '40-es évek elején játszódik: hőse felveszi egy nemrég elhunyt író identitását, majd Marseille-ben találkozik annak feleségével, aki még nem tud férje haláláról. A Murer – Egy per anatómiája című alkotásban Franz Murert 1963-ban bíróság elé állítják a II. világháború alatt elkövetett bűntetteiért, ám a hatalom központjaiban szemet akarnak hunyni…

A Nő és férfi válogatásban a tavalyi Svájci Filmdíjon a legjobb forgatókönyv, a legjobb színésznő és a legjobb mellékszereplő díját is elnyert A nőkért a svájci nők szavazati jogáért indított mozgalom alakulását mutatja be, az Anna Fucking Molnar című romantikus vígjátékban egy szeretetszomjas színésznő igyekszik kivívni helyét a színházi és filmes világban, a 303 pedig egy lendületes road trip Nyugat-Európán át, elvágyódóknak és megérkezni akaróknak. A Csak azért is blokk filmjei közül A lehetséges világok legjobbika Adrian Goiginger osztrák rendező saját gyerekkori élményein alapul - a hétéves Adrian és kábítószerfüggő anyja közötti bensőséges kapcsolatról szól. A Mademoiselle Paradis a vak, majd látását egy időre visszanyert csodagyerek, Maria Theresia von Paradis zeneszerző-zongorista életét tárja a néző elé. A Kékről álmodom című film - mely idén a Svájci Filmdíjon elnyerte a legjobb film, a legjobb forgatókönyv és a legjobb női főszereplő díját is - a coming-of-age, a dráma és a fantasy műfaját ötvözi. A Szimpli című alkotásban anyjuk halála után Ben és szellemi fogyatékos testvére egy lopott rendőrautóban nekivágnak egy kalandos útnak, a Spuri című hamisítatlan feelgood-bohózatban pedig az irodalom, a sportfogadás és a szerelem találnak közös metszetet. 

A Kié a hatalom válogatásban A negyedik hatalmi ág sokkolóan szembesít azzal, hogy az internet mi mindent változtatott meg az újságírásban. A Lux – A fény harcosa egy filmes csapat Lux, a „Real Life Superhero” egy jobb világért folytatott, mindennapi küzdelmét követi nyomon. A Csak Isten ítélhet című gengszterdráma hőse frissen szabadult a börtönből. Régi haverja azonnal rá akarja venni egy utolsó közös balhéra, ám színre lép Diana, a rendőrnő, míg a Zsaruk főszereplője egy bevetés alkalmával jogosnak vélt önvédelemből lelő egy férfit. Miközben egyre súlyosabb poszttraumás teljesítményzavaroktól szenved, kifelé kétségbeesetten igyekszik őrizni az „erős férfi” látszatát.

SZEMREVALÓ programját hét közönségtalálkozó színesíti majd. Október elején a filmek egy része Szegeden, Pécsett és Debrecenben is látható lesz egy szűkebb válogatásban.

A teljes program a rendezvény honlapján található. www.goethe.de/szemrevalo