Összegyűjti a botrányhősöket a Velencei Filmfesztivál

A fesztivál igazgatója szerint természetes, hogy Woody Allen, Roman Polanski és Luc Besson filmjeit is beválogatták a programba.

Megírtuk mi is tegnap, hogy az A kategóriás Velencei Nemzetközi Filmfesztivál kihirdette tegnap a programját. Reisz Gábor (VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan, Rossz versek) harmadik rendezése, a Magyarázat mindenre is bekerült, de itt lesz David Fincher, Bradley Cooper, Michael Mann, Jorgosz Lantimosz, Sofia Coppola, Matteo Garone és Pabo Larraín új filmjeinek premierje is.

És itt mutatják be versenyen kívül Roman Polanski új filmjét, A palotát (The Palace), illetve Woody Allen rendezését (Coup de Chance), míg Luc Besson DogMan-je a versenyprogramban debütál. Mindhárom filmest érték súlyos vádak szexuális visszaéléssel kapcsolatban.

Polanskit 1977-ben tartóztatták le az akkor 13 éves Samantha Geimer megerőszakolásáért. Elfogadta a vádalkut, bűnösnek vallotta magát kiskorúval való jogellenes szexuális kapcsolat létesítésében. Miután úgy tűnt, hogy a bíró visszalép az egyezségtől, és a rendező akár 50 évre rács mögé kerülhet, Polanski inkább elmenekült az országból, és azóta sem térhetett vissza az USA-ba.

Woody Allent nevelt lánya, az akkor 7 éves Dylan Farrow molesztálásával vádolta meg volt élettársa, Mia Farrow 1992-ben, de egy hat hónapig tartó vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a kislányt nem zaklatták szexuálisan.

Luc Bessont még 2018-ban vádolta meg Sand Van Roy holland–belga színésznő azzal, hogy a rendező két éven át többször is megerőszakolta.  2022 májusában a párizsi fellebbviteli bíróság elutasította a többszörös nemi erőszak vádját, majd alig egy hónapja a semmítőszék is helyben hagyta a döntés.

Minden idők legbotrányosabb filmesei

A filmvilág egyik legellentmondásosabb megítélésű figurája, Leni Riefenstahl (Hitler kedvenc rendezője) születésének 120. évfordulója alkalmából összeszedtünk hét olyan direktort, akik igazi botrányhősei a filmes szakmának.

Bővebben Allen és Polanski esetéről

 

A Varietynek adott interjújában Alberto Barbera fesztiváligazgatótól megkérdezték, hogy nem tartja-e problémásnak a három filmes meghívását, mire azt válaszolta, hogy "nem látja, hol van a probléma".

Luc Bessont a közelmúltban teljes mértékben tisztázták a vádak alól. Woody Allen kétszer is jogi vizsgálat alá került a 90-es évek végén, és felmentették. Velük nem látom, hol a probléma”

- nyilatkozta Barbera, elismerve, hogy Polanski esete „paradox.”

„Ennek már 60 éve. Polanski elismerte a felelősségét. Bocsánatot kért. Az áldozat megbocsátott neki. Az áldozat kérte, hogy ne foglalkozzanak az üggyel. Úgy gondolom, hogy Polanski folyamatos ostorozása csak arra jó, hogy bűnbakot keresünk más esetek helyett, amelyek nagyobb figyelmet érdemelnének. Ettől eltekintve, Polanski ügyében kulturális vita folyik, amelyben kevésbé merevek az álláspontok. Én azok oldalán állok, akik azt mondják, hogy különbséget kell tenni az egyén és a művész felelőssége között. Emellett én fesztiváligazgató vagyok, nem pedig bíró. Én a filmek művészi kvalitásait ítélem meg. És ebből a szempontból nem értem, miért ne hívhatnám meg Polanski filmjét Velencébe."

Barbera abban nem biztos, hogy Polanski ott lesz Velencében, de Woody Allen részvételét biztosra ígérte.

A Palota forgatókönyvét Polanski lengyel rendezőtársával, Jerzy Skolimowskival (Polanski első játékfilmjének, az 1962-es Kés a vízben társszerzőjével) és Ewa Piaskowskával írta. A film fekete komédia, és egy svájci luxusszállodában játszódik 1999 szilveszterén. Olyan színészek szerepelnek benne, mint John Cleese, Luca Barbareschi, Oliver Masucci, Fanny Ardant és Mickey Rourke.

A Coup de Chance Woody Allen első francia nyevű filmje, főszereplői francia színészek (Valerie Lemercier, Niels Schneider, Lou de Laage, Melvil Poupaud), és a műfaja thriller.

Via: THR / Variety