Rejtett utalások: E.T. a Star Warsban, Aranyhaj a Jégvarázsban, Waldo az Apocalyptóban!

Easter eggnek nevezik az elrejtett kis poénokat, kikacsintásokat. Izgalmas ezeket kiszúrni és rájuk csodálkozni, mutatunk is néhányat.

Star Wars az E.T.-ben (és fordítva)

Emlékezetes poén az E.T.-ből a halloweeni "csokit vagy csalunk", amikor Elliott a kis földönkívülit valami oknál fogva nőnek öltözteti, és úgy mászkálnak az utcán a sok jelmezes gyerek között. Egyszer csak szembejön egy Yodának öltözött alak, és E.T. lelkesen rohanna oda hozzá, miközben azt mondja, hogy "haza". Persze ez csak egy vicces gesztus volt Spielbergtől országos cimborája, George Lucas felé, amit később, a Baljós árnyakban Lucas különös módon viszonzott: E.T. faját szépen beemelte a Star Wars univerzumba, ugyanis hárman is láthatók a Galaktikus Köztársaság szenátusában.

Az E.T. máshogy is hemzseg a Star Wars-utalásoktól: Elliottnak csomó Star Wars holmija van.

 

Aranyhaj, Jégvarázs, A kis hableány (és a Tarzan)

A már rövid, barna hajú Aranyhaj és Flynn felbukkannak Elsa meghiúsult koronázási ünnepségének vendégei között, de ami ennél izgalmasabb, hogy a hajó, amin Elsa és Anna szülei utaztak, és elsüllyedt, pontosan ugyanaz, aminek roncsai között Ariel úszkál A kis hableányban. A szülők története azonban folytatódik: Chris Buck, a Jégvarázs egyik rendezője elárulta, hogy a szülők nem haltak meg a katasztrófában. No, de mi történt velük? Népszerű elmélet, hogy Afrika partjainál kötöttek ki. A későbbi Tarzan már megszületett, mikor elsüllyedt a hajó, így szerencsétlen szülők alatt két hajó is elsüllyedhetett. Ha el is fogadjuk ezt a kétségtelenül érdekes elméletet, az idővonal akkor sem stimmel: a Jégvarázs történetét (és egyúttal az Aranyhajét és A kis hableányét) a 19. század közepére szokták helyezni, míg Tarzan születését a század végére. A majomember szülei kétségtelenül hasonlítanak Elsáéra, és idősebbek is valamivel, mint a Jégvarázsban, de nem 40-50 évvel. Akadnak még egyéb elméletek, rokoni kapcsolatok is más Disney rajzfilmekkel, de ezek egy része már ennyire sem stimmel.

 

Artu a Star Trekben

Míg a fentebbiek egy-egy közös univerzumot feltételeznek, addig ez csak egy kedves poén: J.J. Abrams két Star Trek filmjében, ha az űrben kavargó hajóroncsokat látunk, bizony azok között sodródik a Star Wars kis asztromechanikai droidja, R2D2. 

 

Baljós árnyak

A Skywalker-saga első epizódjába rengeteg easter egget zsúfoltak bele: Watto roncstelepén láthatjuk a 2001. Űrodüsszeia űrkabinját, néhány terminátor fémvázát, Anakinék kunyhójában Thripiot (lehet, hogy csak a külső váza, de mindig is erőltetett volt, hogy Anakin építette meg a droidot), a Coruscant forgalmában a Szárnyas fejvadász egyik repülő autóját és egy másik jelenetben a Star Trek – Az új nemzedék Enterprise-át. Persze ezek mellett a későbbi Star Wars filmekre is temérdek utalás van.

 

Ponyvaregény az Amerika kapitány – A tél katonájában

Nick Fury megrendezett halála után láthatjuk a sírkövét, amelyen egy bibliai idézet is szerepel. Ezékiel 25, 17. Ismerős valahonnan? Persze, hogy Samuel L. Jackson ezt szavalta a Ponyvaregényben, mielőtt megölt valakit.

 

Waldo az Apocalyptóban

Mind közül ez a leghajmeresztőbb és legviccesebb, és Mel Gibson maximalizmusát ismerve talán nem is igaz: az Apocalypto egyik jelenetében egy hullarakásban ott fekszik Waldo, stílusosan halottan. Az egyetlen képkockányi bevágás csak a mozis változatban szerepelt, a DVD-n már nem. Gyanús, hogy az egész csak egy mese, de kétségtelenül vicces.

(Forrás: Collider)