Sarah Connortól az Atomszőkéig: 7 menő akcióhősnő a filmvászonról

Ezen a nyáron nem is egy menő női szuperhősnő jutott főszerephez a filmvásznon, Gal Gadot Wonder Womanként vett le a lábáról mindenkit, majd Charlize Theron és az Atomszőke érkezésével született új akcióhős ebben a férfias műfajban. De ne feledkezzünk meg Scarlett Johanssonról sem, aki a Páncélba zárt szellem élőszereplős remake-jében játszhatta el minden idők legmenőbb női őrnagyát. A szuperhősnők aranykorába érve visszanéztünk kicsit a műfaj úttörőire, de nem állítjuk, hogy a listánk teljes.

Trinity, Matrix

Rögtön a Mátrix első akciójelenetéből kiderül, mennyire alábecsülik ezt a vékony fekete csajt latexruhában. Carrie-Ann Moss akcióhősnője nem egy szexi cicababa típus, viszont a neve örökre egybeforrt Triniy-ével, aki kivezette Neót a mátrixból a való világba.

Angelina Jolie, Tomb Raider

Lara Croft bőrébe bújva Angelina Jolie lehetett a női Indana Jones, csak neki kevesebb ruha jutott szexista világunkban. Ezzel ő lehetett a kétezres évek ügyeletes akcióhősnője, és később sem szakadt el a műfajtól, a Wantedban bérgyilkosként, a Salt ügynökben a CIA tagjaként fogott fegyvert. Utóbbiban az akciójelenetekhez már egyáltalán nem vett igénybe dublőrt.

Milla Jovovich, Ötödik elem

A modellből lett színésznő első főszerepeit egészen kevés ruhában játszotta, a Visszatérés a kék lagúnába után az Ötödik elemmel futott be igazán, miután kócos, narancssárga hajjal és maszatosan belezuhant Bruce Willis taxijába. Milla Jovovich ezután a Kaptár-sorozatban folytatta az akcióhősködést a zombik ellen, hogy az Ultraviolában szuperképességekel bíró mutánsként dacoljon az emberekkel.

Uma Thurman, Kill Bill

A Kill Bill két részének több mint négy órája alatt nem Beatrix Kiddo figurája az egyetlen említésre méltó női harcos, hiszen egy hírhedt női bérgyilkoscsapatról szól. Az egyik legemlékezetesebb jelenetben Uma Thurman a fehér kimonós Lucy Liuval küzd meg a hóesésben, hogy a vérükkel pirosra fessék a talajt.

Furiosa, Mad Max 4

Az újraélesztett Mad Max bemutatója után mindenki Charlize Theron tüsi hajú és csonka karú figurájáról beszélt, aki mellett az egyébként karakteres Tom Hardy egészen elhalványult. Az Oscar-díjas színésznő idén erre is rálicitált, és az Atomszőkében keményen harcoló CIA ügynökként tért vissza a szépen koreografált erőszakhoz.

Sarah Connor, Terminátor

Linda Hamilton Sarah Connorja nagy átalakuláson ment át, tehetetlen szőke háziasszonyból acélos testű harcossá gyúrta ki magát, akinek mindennél jobban áll a kezében a fegyver. A legtöbb női akcióhősnél annyival menőbb, hogy neki még gyereke is van, sőt, őt védelmezve veszi fel a kesztyűt a jövőből érkező gyilkos robotokkal.

Brigitte Nielsen, Vörös Szonja

Ha női akcióhősökről beszélünk, akkor megkerülhetetlen a Brigitte Nielsen, akiből a Conan, a barbár rendezője faragott karddal felvértezett amazont a Vörös Szonjában. A színésznő emellett szerepelt a kor menő akciófilmjeiben, a Kobrában és a Rocky 4-ben is.