Stanley Kubrick majdnem halálba küldte egyik kaszkadőrét a 2001: Űrodüsszeia forgatásán

A film ötvenéves évfordulóján megjelenő könyv szerint a rendező akkor sem állította le a jelenet forgatását, amikor a kaszkadőr elvesztette az eszméletét.

Stanley Kubrick filmrendező arról is ismert, hogy filmjeivel folyamatosan feszegeti a mozi határait, de a sci-fi kultfilm forgatásánál talán túl messzire ment. Bill Weston, a 2001: Űrodüsszeia egyik kaszkadőre volt, és az egyik jelenetnél életveszélybe került, Kubrick mégsem állította le a felvételt.

Westonnal forgatták le az űrsétás részeket, amikor konkrétan elfogyott az oxigénje – csupán 10 percre elegendő levegője volt a hátára szerelt palackban, de a jelenet felvétele ennél hosszabb időt igényelt. Amikor észlelte, hogy elfogy a levegő, a karjával jelezte, hogy álljanak le, mert veszélyben az élete. Ennek ellenére Kubrick tovább vette a jelenetet, de ekkorra Weston már el is ájult.


A kaszkadőr később azt nyilatkozta, hogy soha nem fogja elfelejteni annak az embernek, aki aztán Kubrickot sürgette, hogy legyen már vége a jelenetnek, és „hozzák vissza” Westont. Mielőtt elvesztette volna eszméletét, még hallotta, ahogy Kubrick leinti azt a férfit, aki próbálta a rendezőt jobb belátásra téríteni: „Fenébe, még csak most kezdtük el! Hagyd fent!Hagyd fent!”


A könyvből az is kiderül, hogy a rendező nem használt egy második biztosító kötelet a forgatásnál, pedig a kaszkadőr több mint kilenc méter magasan volt. Kubrick a felvételek során biztonsági hálót sem használt, és azt sem engedte, hogy lyukak legyenek Weston sisakjának hátulján, ami a fényvisszaverőnek köszönhetően egy kis fényt engedett volna be.

via Independent