Streamingre költözik a Fekete Özvegy, nem bízik a mozinyitásban a Disney

A Disney vezetősége úgy döntött, követi a Warner példáját, és a legfontosabb idei blockbustereik többségét a Disney+-on is bemutatja a mozis premierrel egy időben.

A döntés első „áldozata” a Budapesten (is) játszódó Fekete Özvegy, amelyet végül május 7. helyett július 9-én mutatnak be. A május 28-ára időzített Szörnyella premierdátuma nem változik, de már aznap felkerül a Disney+-ra is. Mindkét film egy 30 dolláros extradíj befizetése után nézhető meg. A legrosszabbul azok a Pixar-rajongók járnak, akik nagy vásznon szeretik élvezni az animációs cég filmjeit, a Luca ugyanis kizárólag csak a Disney streamingoldalán lesz nézhető.

További csúszásokat is bejelentett a mikiegeres vállalat. A Marvel első ázsiai szuperhősének filmje, a Shang-Chi és a tíz gyűrű legendája július 9. helyett szeptember 3-án kerülhet a mozikba. Nem mond azonban le teljesen az exkluzív mozis premierekről a Disney, a 20th Century-től megörökölt filmek többségét így mutatja be, ugyanakkor ezeket a címeket is csúsztatja. A Free Guy május 21. helyett augusztus 13-án kerül mozikba, a King's Man - A kezdetek december 22-től lesz látható, Adrian Lyne Deep Waterjét 2022. január 14-re, Kenneth Branagh Halál a Nílusonját pedig 2022. február 11-re halasztották.

A Disney lépésnek voltak előzményei, már a Mulant is egyből a Disney+-on mutatták be, és bár a nézettségi adatokat nem árulták el, nyilván nem lett bukás, ha a stratégia folytatása mellett döntöttek. Egy másik animációs filmjük, a Raya és az utolsó sárkány pedig szintén kettős premiert kapott. A mozipénztáraknál eddig összesen 95 millió dollár bevételt hozott, ami még pandémiás időkben is szerény teljesítménynek számít. Hiába kezdenek kinyitni az amerikai mozik, csak a teljes kapacitásuk 25%-át használhatják ki (Los Angelesben 100, New Yorkban maximum 50 nézőt engedhetnek be a termekbe), így pedig a Fekete Özvegy és a többi blockbuster is bukásra lenne ítélve.

Vannak azért bizakodóbb stúdiók is, a Paramount például a Hang nélkül 2. premierjét előre hozta szeptemberről május 28-ra, míg a Universal a Halálos iramban 9-et „csak” egy hónappal csúsztatta el, májusról június 25-re.

via: Variety