Színészek, akiket úgy vágtak ki egy filmből, hogy nem is tudtak róla

A filmszakmában gyakori, hogy lecserélnek vagy kivágnak egy szereplőt, de általában veszik a fáradtságot, hogy ez közöljék vele – bár nem mindig.

Kevin Costner - A nagy borzongás (1983)

Lawrence Kasdan filmje nyolc barát újra egymásra találásának története, de csak hét barátot látunk. A nyolcadik öngyilkos lett, az ő temetésére gyűlnek össze a többiek – köztük olyan remek színészek, mint William Hurt, Glenn Close, Kevin Kline vagy Jeff Goldblum. Visszaemlékeznek a régi szép időkre, ami az eredeti elképzelés szerint flashbackek formájában meg is jelent volna. Ezt szépen le is forgatták, ahol az elhunyt barátot alakító Kevin Costner is szerepelt, sőt, itt ő volt a sztár. A forgatást egy háromhetes közös felkészülés előzte meg, ami egyfajta improvizációs kurzus volt, számoljuk ezt is hozzá, amikor a pocsékba ment munkát összegezzük: ezt történt ugyanis, amikor Kasdan úgy döntött, a múltbéli részek nem működnek. Lett is sértődés, amikor Costner állítólag a bemutató előtt tudta meg, hogy nincs benne a filmben. Kasdan végül azzal engesztelte ki, hogy neki adta következő munkája, a Silverado (1985) egyik főszerepét, majd együtt dolgoztak a Több mint testőrben (1992) és a Wyatt Earpben (1994) is.  

Kevin Costner a Silveradóban - Forrás: InterCom

 

Sean Bean - A Gyűrűk Ura - A két torony (2002)

Csacsiság, mondhatnád, kedves olvasó, hogy kerülhetne a gyakran meghaló színész ebbe a filmbe, amikor az előző részben, A Gyűrűk Ura – A Gyűrű Szövetségében (2001) elég látványosan halt hősi halált? Ennél halottabb már nem is lehetett volna, egy feltámaszthatatlan hulla, szóval mit csinálna a későbbiekben? A válasz a következő: maga Sean Bean is meglepődött, amikor

Peter Jackson rendező felkérte egy hosszabb flashback jelenetre,

amely kedvéért újra repülőre ült, és visszarepült Új-Zélandra. A kérdéses jelenetben Gondor katonái a győzelmet ünneplik Osgiliath visszafoglalása után, Boromir lelkesítő beszédet mond nekik, majd öccsével, Faramirral beszél, amikor megjelenik apjuk, Denethor, aki megint szegény Faramirt alázza, majd beszámol a Gyűrű felbukkanásáról és azt kéri idősebb fiától, hogy szerezze meg – visszacsatolva az első részhez. Beant nem értesítették arról, hogy a rész végül nem került bele a végleges verzióba – Jacksonnak állítólag a szíve szakadt bele, hogy ki kellett vágnia –, és ott állt csalódottan filmjének premierjén, amiben szerepelt is, meg nem is. A bővített verzió DVD kiadásában azért igazságot szolgáltattak neki.

Terry Crews - Terminátor - Megváltás (2009)

Van olyan film, amiből megéri kimaradni – és pont ezt gondolhatta az első beérkező kritikák után az amerikai focistából lett B-kategóriás akciósztár is, amikor megtudta, hogy már nem szerepel a filmben, ami – akárcsak a legtöbb színész esetében a listán – csak a bemutatón derült ki. Crews John Connor (Christian Bale) egységének egy Jericho nevű katonáját játszotta, aki egy, a Skynet ellen végrehajtott rajtaütés során veszíti el az életét, de valószínűleg túl hosszúnak tartották ezt a részt – vagy nem sikerült túl jól.

Tény és való, egy tizedmásodpercre látható Crews nem túl meggyőző hullája,

ahogy a kamera végigpásztázik a harcmezőn, és ennek fényében elképzelhető, hogy az inkább a humoráról ismert színész – lásd Brooklyn 99 - Nemszázas körzet – nem teljesített a legjobban. Az viszont szemtelenség, hogy erre az egy képkockára ugyan bennhagyták, de a neve nem jelenik meg a stáblistán. Márpedig Hollywoodban a különböző kreditek alapján mérik az embert, és egy ilyen nagy költségvetésű produkció a sikertől függetlenül is sokat számít.

Terry Crews a Brooklyn 99 - Nemszázas körzetben - Forrás: Netflix

Viggo Mortensen - Kairó bíbor rózsája (1985)

Ma már elképzelhetetlennek tűnik, hogy a világ egyik legjobb – és legszerethetőbb – színészét kivágják egy filmből, pedig pontosan ez történt a pályája elején járó Viggo Mortensennel. A fiatal színész a film egyik, a régi idők Hollywoodjában játszódó partijelenetben kapott egy kis szerepet, a szövege nem volt megírva, improvizálhatott, ami olyan jól sikerült, hogy megnevettette az író-rendező Woody Allent, és ennek fényében

elég biztos volt abban, hogy a dolog jól működött.

Ezért is vitte el az egész családját a film első vetítésére – ahhoz nem volt még elég ismert, hogy a premierre is meghívják –, majd a széke alá akart süllyedni, amikor kiderült, hogy nincs benne a végső verzióban, de még a stáblistán sincs fent a neve. Fiatal színészként persze tudta, hogy ez benne van a pakliban, de nem esett neki jól.

Viggo Mortensen A bőr tükre című filmben - Forrás: Vista Films Ltd.

 

Jeremy PivenA holnap határa (2014)

Íme, a legfurcsább példa a listán. Az kisebb csoda, hogy ez a remek sci-fi elkészült, annyi furcsaság történt a forgatása során, ahol számos forgatókönyvírót „fogyasztottak el”, ahol folyton változott a történet főbb hangsúlya, és ahol a már lezárult forgatás után rendeltek el pótforgatást. Ami sosem jó jel, mert azt jelzi, maguk a készítők sem elégedettek a végeredménnyel, ráadásul ez mindig rettentő drága mulatság. Arról nincs pontos információ, hogy miket forgattak újra, de az biztos, hogy új részek kerültek a történetbe, és azt is tudni lehetett, hogy

mindenki döbbenetére egy új karaktert hoztak be

Jeremy Piven alakításában, aki közben a Mr Selfridge című sorozatát forgatta Londonban. Az égvilágon semmit nem tudni arról, hogy ki volt ez a Walter Marx  nevű figura, de sokan izgatottan várták, mi sül ki belőle. Aztán Piven drágán felvett karakterét szépen kivágták, hogy nyoma sem maradt – kivéve azt, hogy mégis felkerült a stáblistára, ott ragyog a PORT.hu adatlapján is.  

Jeremy Piven a Mr. Selfridge című sorozatban - Forrás: Story TV

Robert PattinsonHiúság vására (2004)

A William Makepeace Thackeray klasszikus regényét (sokadszorra) feldolgozó kosztümös filmben Reese Witherspoon, Jonathan Rhys-Meyers és Romola Garai mellett az ifjú Robert Pattinson is szerepet kapott, sőt, ez volt a filmes bemutatkozása. Vagyis ezt hitte ő, hogy aztán arra ébredjen, hogy bilibe lóg a feje. Merthogy Mira Nair rendezőnő úgy vágta ki, hogy nem érezte fontosnak elmondani neki – egy teljesen ismeretlen pályakezdőnek –, így ült be a moziba, és ott konstatálta, hogy amikor a vásznon jönnie kellett volna a jelenetének, az nem jött. A dologban annyi jó volt, hogy

a film casting directora rémesen érezte magát a döntés miatt,

mert tehetségesnek tartotta a fiatal srácot, így a következő munkájában mindenképpen szeretett volna számára kiharcolni egy nagyobb szerepet. Ez a következő projekt a Harry Potter és a Tűz Serlege (2005) lett, ahol Pattinson alakíthatta Cedric Diggoryt, a többi pedig már történelem, ahogy mondani szokás.

Robert Pattinson a Harry Potter és a Tűz Serlegében - Forrás: Intercom

 

ifj. Vidnyánszky Attila - A Viszkis (2017)

Minden idők „legsikeresebb” magyar bankrablója, Ambrus Attila, avagy a Viszkis történetét végül az Amerikában élő, de a film kedvéért hazaköltöző Antal Nimród rendezte meg, aki igyekezett mindenben ragaszkodni a valós eseményekhez. Például ahhoz a tényhez, hogy Ambrusnak, ha csak rövid időre is, de volt bűntársa. Ő volt az unokatestvére Erdélyből, Lali, aki több rablásban is részt vett, majd szívproblémái miatt kellett „visszavonulnia”. Őt alakította Ifjabb Vidnyánszky Attila – amit sajnos a nézők nem láthatták,

mert a film hossza miatt az egész történetszál ment a levesbe.

Igaz, ifj. Vidnyánszky nem a díszbemutatón, hanem egy telefonhívásból tudta meg, hogy teljes mértékben ollózták, ami egy fokkal jobb. Antal Nimródnak, a rendezőnek nyugodtan el lehet hinni, hisz 20 percen át csak méltatta a színészt, amikor telefonon beszéltek. Ennek a beszélgetésnek a végén derült ki, hogy a felvett jeleneteknek már nem jutott hely a filmben. Az igazi Lali végül két év börtönt kapott, miután évekkel később a román hatóságok kiadták a jó útra tért bűnözőt, a félkész felvételek pedig némi ízelítőt nyújtanak, hogy milyen lett volna Lali története.