Sztárok, akik legalább száz évig éltek

Összeszedtünk egy tucatnyi hírességet, akik elképesztően szép kort értek meg.

Danielle Darrieux – 100 év

A francia színésznő leginkább a 8 nő című krimikomédiából lehet ismerős, ahol már időskorában láthattuk, de mivel hosszú élete során nem kevesebb mint 142 alkotásban tűnt fel valamilyen formában, természetesen több munkája is eljutott hozzánk. A francia film nagyasszonyának is nevezett sztár utolsó nagyjátékfilmes szerepét a 2010-es Az esküvői torta című romkomban alakította, két fiatal tehetség, Clémence Poésy és Jérémie Renier oldalán; előtte pedig olyan művekben láthattuk, mint a Holnap egy új nap, a Nagyik akcióban, az Ahol a bűn lakozik, A gavallér, Az ördög és a tízparancsolat, A királyasszony lovagja vagy a Szőke veszedelem. Danielle Darrieux 2017. október 17-én egy kisebb esést követően lett rosszul, majd hunyt el álmában, öt hónappal századik születésnapja után.


Bob Hope – 100 év

Ennek a brit születésű amerikai komikusnak a neve elsősorban az idősebb generációknak csenghet ismerősen, mivel karrierje csúcsa az ötvenes években volt: pontosabban Hope szinte folyamatosan szárnyalt pályája harmincas évekbeli kezdete és a hetvenes-nyolcvanas évek között (dolgozott a rádiónak, műsort vezetett a tévében, ő volt egy rakás Oscar-gála házigazdája, turnézott egyszemélyes műsorával, szerepelt sorozatokban, színpadon és filmekben), de ekkor készítette legnépszerűbb filmjeit, azaz a Kedvenc kis barnámat, a Déltengeri hercegnőt vagy a Bing Crosbyval és Dorothy Lamourral közös Road to...-filmeket (köztük a Road to Riót vagy az Út Hongkongbát). Későbbi filmjei és sorozatai között olyan címeket találunk, mint a Bocs, téves kapcsolás!, a Nyolcan szökésben, a Kémek, mint mi, az Öreglányok vagy a Roseanne. 2003. július 27-én halt meg, tüdőgyulladás következtében.

Forrás: Eddie Sanderson / Getty Images

 

Sindó Kaneto – 100 év

A néhai japán rendező világszerte is ismert, olyan filmjei, mint a Hirosima gyermekei, A kopár sziget és elsősorban a fő művének tekinthető Onibaba miatt, amelyeket nálunk is rongyosra játszottak a tévécsatornák és a művészmozik. Sindónak azonban sokkal több filmet köszönhetünk rendezéseinél, hiszen forgatókönyvíróként még annál is tevékenyebb volt. Míg direktorként 46 művet jegyez, nem kevesebb mint 230 alkotás scriptje kötődik a nevéhez. Olyan más nagyságok számára írt forgatókönyveket, mint Mizogucsi, Josimura, Icsikava vagy Szuzuki Szeidzsun. Legismertebb scriptje valószínűleg a világ egyik legszebb kutyás története, a Hacsikó, amit Hacsi, a leghűségesebb barát címmel az amerikaiak is feldolgoztak. 2012. május 29-én vesztette az életét, végelgyengülés miatt. Fia beszámolója szerint élete utolsó napjaiban is különféle filmes terveiről beszélt álmában.

Sindó Kaneto 99 éves korában. Forrás: Hikaru Ogawa / Getty Images

 

Gloria Stuart – 100 év

Danielle Darrieux-höz hasonlóan valószínűleg az amerikai Gloria Stuartról is azonnal egy időskori alakítása ugrik be a legtöbbünknek, hiszen ő volt a minden idők harmadik legnagyobb bevételét generáló Titanic című James Cameron-moziban a Rose nevű főhősnőt öregkorában alakító színésznő. (SPOILER! Aki látta, annak valószínűleg örökre a retinájába égett, ahogy a törékeny idős hölgy egy laza mozdulattal, kacér kis sikkantás kíséretében az óceánba hajítja a világ egyik legértékesebb gyémánt nyakékét.) Stuartot láthattuk ezenkívül többek közt A láthatatlan ember című klasszikus, harmincas évekbeli horrorban, a Titkok házában, a Vadmacskák című Goldie Hawn-filmben, a Gyilkos sorok egy epizódjában és egy Gyilkos sorok-tévéfilmben is, illetve A Millió Dolláros Hotel és A bőség földje című Wim Wenders-mozikban (utóbbi cím volt a sztár utolsó munkája).

Gloria Stuart 2010. szeptember 26-án hunyt el légzési elégtelenség következtében, ami a tüdőrákja elleni kezelések közben alakult ki nála.


Jászai Jolán – 101 év

A nemzet nagymamájaként tisztelt színésznőt az egész ország csak Jászai Joli néninek hívta, hiszen már időskorában lett színész: 78 évesen lépett először színpadra, miután a győri színházigazgató, Bor József hallotta szavalni egy Jászai Mari tiszteletére rendezett ünnepségen (a nagy színésznő Jászai Jolán nagynénje volt); addig egész életében pedagógusként dolgozott. Egy évvel később pedig úgy beindult Joli néni karrierje, hogy egy éven belül három filmben is szerepelt: a Szerelem első vérigben, a Csók, Anyu!-ban és a Mami blúban. Jászai Jolán 2008. szeptember 26-án hunyt el a piliscsabai Nagyboldogasszony Házban, ahol élete utolsó négy évét töltötte. Addig olyan filmekben játszott még, mint a Szerelem második vérig, a Napló apámnak, anyámnak, az Ismeretlen ismerős, az Édes Emma, drága Böbe, a Sztracsatella, a Szerelmes szívek vagy a Szerelem utolsó vérig.


Leni Riefenstahl – 101 év

A német rendezőnő az egyetlen a listánkon, aki inkább számít hírhedtnek, mint híresnek, hiszen ő volt Hitler kedvenc direktora – aki propagandafilmek készítésével annak ellenére is nagyon sokat tett a nácizmus és a fasizmus népszerűsítéséért, hogy sosem lépett be a náci pártba, és később sem indult ellene eljárás háborús bűnök elkövetése miatt. Az eredetileg színésznőként tevékenykedő művész 1932-ben a Kék fény című hegymászós filmmel hívta fel magára a figyelmet, majd három évvel később bemutatták legismertebb munkáját, Az akarat diadalát, amely az 1934-es nürnbergi Nemzetiszocialista Pártkongresszust ábrázolta. Hasonló esztétikával készült a berlini olimpiát bemutató dokumentumfilmje.

Forrás: Frederic Lewis / Archive Photos / Getty Images
A hatvanas években vele készült interjúkban Riefenstahl tagadta, hogy náci propagandafilmeket készített volna,

hiszen állítása szerint Az akarat diadalának és olimpiafilmjének minden kockája igaz (azt, hogy sokat tett azért, hogy ezt az igazságot minél hatásvadászabb módon mutassa be, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy kamerakezelése évtizedek óta tananyag az amerikai filmes iskolákban). Leni Riefenstahl 2003. szeptember 8-án halt meg, álmában, de előtte többször is átesett rákbetegségen, így élete végén egészsége rendkívül legyengült, és nagy fájdalmai voltak.


Kirk Douglas – 103 év

Kirk Douglas listánk talán leghíresebb szereplője, hiszen 94 filmje közül rengeteget láthattunk mi, magyarok is. Legismertebb munkái a Spartacus, A Nap szerelmese, A dicsőség ösvényei, az Újra szól a hatlövetű, az Őrjöngés, az Oscar és a Túl nagy család. A fehérorosz bevándorlócsaládba született művészt filmjei mellett azért is sokat emlegették, mivel ő volt a szintén színészi pályára lépő és népszerűségével talán apja hírnevét is leköröző Michael Douglas édesapja. Az idősebb Douglas 2020. február 5-én hunyt el Beverly Hills-i otthonában. Halálának okát nem hozták nyilvánosságra, de egyes források természetes okokat emlegettek. Douglas egészsége sajnos élete utolsó éveiben, sőt évtizedeiben nagyon megrendült: 1996-os súlyos stroke-ját követően már nem volt a régi.

Mivel az agyvérzés a beszédközpontját is érintette, nagyon sokat küszködött azért, hogy újra rendesen beszélhessen, ami teljes mértékben nem sikerült neki.

Forrás: Bettmann / Getty Images

 

Adolph Zukor – 103 év

Kevesen tudják, de a magyar származású (1873-ban az Osztrák-Magyar Monarchia magyar részén, Ricsén született) producer is

matuzsálemi kort ért meg.

Zukor 18 éves volt, amikor három évi kalandos utazgatás után New Yorkba emigrált, ahol nagyon szegényen kezdte. Boltos segédből küzdötte fel magát tehetős vállalkozóig (a szőrmeüzletbe szállt be), majd 1903-ban családi összeköttetések révén a filmiparba is beszállt: unokatestvére számára adott kölcsönt egy mozi nyitásához.

Forrás: Chris Ware / Keystone / Getty Images


Ezt követően már nem volt megállás, hiszen először egy mozihálózatba fektetett be, majd miután megvásárolta egy film forgalmazási jogait, gyakorlatilag már filmforgalmazónak számított. Miután a film sikeres lett, saját stúdiót alapított, és olyan korabeli nagyságokat szerzett meg, mint Douglas Fairbanks, John Barrymore, Pola Negri, Gloria Swanson, Clara Bow, Rudolph Valentino és Gary Cooper. Mivel ő találta ki a sztárrendszert (az általa szerződtetett színészek kizárólag neki dolgozhattak), ő fedezte fel, hogy ha már létező regényeket, színdarabokat visz vászonra, a bombasiker garantált, ő volt az egyik alapítója a Paramount Picturesnek, illetve az ő nevéhez köthető a filmtörténelem egyik első nagyjátékfilmjének elkészítése (ez az 1913-as A zendai fogoly), Hollywood megalapítójának is szokták nevezni. 1976. június 10-én hunyt el – ekkorra már közel húsz éve visszavonult a munkától.


Olivia de Havilland – 104 év

Olivia de Havilland neve elsőre talán nem mindenkinek ugrik be, de ha azt mondjuk, hogy ő volt az Elfújta a szél Melanie-ja, úgy már biztos sokan emlékeznek rá. A klasszikus romantikus drámán kívül a Tokióban brit szülők gyermekeként született színésznő olyan filmekben játszott még, mint a Kisiklott élet, Az örökösnő, a Johanna nőpápa, az Airport '77, a Rajzás vagy az Észak és dél című minisorozat – de a legtöbben valószínűleg a már említett Elfújta a szél miatt jegyezték meg, amely műnek egyébként, Vivien Leigh, Leslie Howard és Clark Gable korai halála után több mint ötven éven át ő volt az utolsó élő sztárja. Havilland 2020. július 26-án hunyt el, békésen, álmában, Párizsban, ahol az ötvenes években telepedett le férje, Pierre Galante, a neves Paris Match főszerkesztője miatt, és ahol szintén nagyon szerették. Közel hét évvel élte túl húgát, Joan Fontaine-t, aki szintén ismert színész volt.

Forrás: John Kobal Foundation / Getty Images

 

Norman Lloyd – 106 év

Az Alfred Hitchock Szabotőrjéből, a Holt költők társaságából, illetve az Egy cipőben és a Kész katasztrófa című romkomokból ismerős szimpatikus öregúr olyan elképesztően sokáig élt, hogy nemcsak feleségét, de saját lányát is túlélte, pedig ő is hosszú életű volt (a szintén színész Josie Lloyd 2020 szeptemberében halt meg, 80 évesen, apja pedig 2021. május 11-én). Lloyd hosszú életének titka talán abban keresendő, hogy egész életében sportolt: 8 évesen kezdett el teniszezni, és ezt a hobbiját egészen 2015-ig, azaz 101 éves koráig űzte, heti kétszer (akkor egy esés miatt inkább végleg abbahagyta).

Forrás: Angela Weiss / Getty Images for SAG Foundation
Teniszpartnerei közé tartozott Charlie Chaplin, Joseph Cotten és Spencer Tracy is. Hivatásában pedig olyan nevekkel dolgozott együtt, mint Orson Welles vagy Elia Kazan,

a már említett Hitchcock pedig nemcsak színészként alkalmazta, de megtette híres sorozata, az Alfred Hitchcock bemutatja egyik producerének is. A producerkedésen és a színészeten kívül Lloyd rendezéssel is foglalkozott – amin nem is csodálkozunk, hiszen ilyen hosszú élet alatt aztán tényleg volt ideje sok mindent kipróbálni.


Manoel de Oliveira – 106 év

Az amerikai színész mellett a hosszú élet másik bajnoka a portugál rendező, akit elsősorban a művészfilmek szerelmesei ismerhetnek. Utolsó filmje, ami a magyar mozikba is eljutott, a Szeszélyes szőke volt 2010-ben; további híresebb filmjei a Kolumbusz Kristóf, a rejtély, az Utazás Bombaybe, az Utazás a világ kezdetéhez, A kolostor, A ládikó, A király kegyeltje és az Aniki-Bóbó. Utóbbi alkotás volt nagyjátékfilmes bemutatkozása, de 1942-es premierjekor Oliveira már 15 éve filmezett, csak egészen addig dokumentumfilmeket forgatott (biztos sejtette, hogy bőven ráér még mást is kipróbálni).

Legtermékenyebb időszakát pedig a direktor 1990 és 2012 között, azaz 82 és 104 éves kora között élte,

amikor is minden évben kijött egy-egy filmje (nem minden esetben egész estés művek, de így is nagy szó). A rendező egészsége 2012-ben viszont megrendült: légzési zavarokban és szívelégtelenségben szenvedett. 2015-ben hunyt el, utóbbi betegség miatt, április 2-án, Portóban.

Forrás: John Shearer / WireImage / Getty Images

 

+1: Norman Lear

Norman Lear amerikai forgatókönyvíró-producer azért került fel plusz egyként a listánkra, mert még életben van: tavaly július 27-én töltötte be századik életévét. Mivel forgatókönyvíróként főleg nálunk kevésbé ismert sitcomok scriptjét jegyzi, a magyar nézők inkább produceri munkásságát élvezhették. Ebben a minőségben olyan filmeket jegyez, mint a Razzia Minsky bárjában, A herceg menyasszonya vagy a Sült, zöld paradicsom – és jelenleg is hat projekten dolgozik (ezek közül négy tévésorozat, de folyamatban van egy nagyjátékfilmje /egy romantikus dráma/ és egy dokumentumfilmje is).

Nagyon drukkolunk, hogy még sokáig folytathassa!

 

Forrás: JC Olivera / Getty Images

 

(via Wikipedia, IMDb)