Tudósok kimutatták: a horrorrajongók jobban viselik a koronavírus-járvány okozta stresszt

A dániai Aarhus University több száz embert faggatott ki a film- és tévénézési szokásaikról az év elején kirobbant pandémia alatt.

A horrorfilmek rajongói hatékonyabban képesek megbirkózni a világméretű koronavírus-járvánnyal – legalábbis valami ilyesmi végkövetkeztetésre jutott egy frissen megjelent tanulmány. A dolgozatot a dániai Aarhus University kulturális és kommunikációs tanszéke publikálta a média-, a kommunikáció- és a társadalomtudományokat érintő kutatási programja keretében.

Forrás: PORT.hu

 

A kutatás során 310 résztvevőt kérdeztek meg a film- és tévénézési szokásaikról az év elején kirobbant koronavírus-járvány alatt. A tanulmány kicsit messziről indulva, először általánosságban írta körbe azt, hogy az emberek miért szeretik egyáltalán mások kitalált történeteit nézni és olvasni:

Bár a legtöbb ember azzal a szándékkal néz ijesztő filmeket, hogy szórakozzon, és nem azért, hogy tanuljon belőle valamit, a horrortörténetek ennek ellenére bőséges tanulási lehetőségeket kínálnak. Egy fikciós történet ugyanis lehetővé teszi a befogadó számára, hogy a világnak egy elképzelt változatát fedezze fel, kevés energiabefektetés mellett. A történetek révén az emberek megtanulhatják, hogyan meneküljenek el a veszélyes ragadozók elől, hogyan igazodjanak el a társadalom útvesztőjében, vagy épp azt, hogyan találhatják ki mások gondolatait és ismerhetik fel a másik ember érzelmi reakcióit.

A kutatás feltárta azt is, hogy azok a megkérdezettek, akik saját bevallásuk szerint a horrorfilmeket részesítik előnyben más zsánerekkel szemben, kevésbé szenvedtek az elmúlt hónapokban a koronavírus okozta pszichológiai szorongástól.

Az egyik oka annak, hogy a horrorfilmek fogyasztása összefüggésbe hozható a kevesebb pszichés szorongással az, hogy a horror, mint fikció lehetővé teszi a közönség számára, hogy biztonságos körülmények között gyakorolja a negatív érzelmekkel való küzdelmet. A negatív érzelmek biztonságos környezetben történő átélése (például egy horrorfilm megtekintése során) segíthet az egyéneknek a félelem kezelésére irányuló stratégiák tökéletesítésében, és a való élet okozta kihívások stresszmentesebb kezelésében.
Forrás: Port.hu

 

A tanulmány azokra a nézőkre is részletesen kitért, akik esetleg nem élvezik annyira a horrorfilmeket, mondván: a félelem élménye épp ellenkező hatást vált náluk ki. Vagyis: a horrorfilm felzaklatja őket, ahelyett, hogy segítene a stresszmentes élet elérésében.

Természetesen, ha valaki utálja a horrorfilmeket, az elronthatja ezt a folyamatot. Ha és amennyiben az érzelemszabályozási képességek fejlesztése valóban segíti az embereket a járvány okozta stressz kezelésében, az a legjobb, ha az ember olyan filmeket néz, amelyek számára félelmetesek, nem pedig olyanokat, amelyeket csak a közmegegyezés tart a legfélelmetesebb horrorfilmekként számon. Az a lényeg, hogy megtanuljuk elfogadni a félelem vagy a szorongás érzését, és megtanuljuk azt is, hogyan lehet legyőzni ezt az érzést.

(via NME)