Újra Európa legjobbjai lehetünk

Európai Filmdíj-jelölést kaphat Szilágyi Zsófia Cannes-ban már díjazott, Szamosi Zsófia főszereplésével forgatott, Egy nap című filmje.

Az „európai Oscar”-ról, azaz az Európai Filmdíjakról döntő Európai Filmakadémia bejelentette idei válogatáslistáját, vagyis azt a 49 filmet, amelyet az idei Európai Filmdíjakon jelölésre ajánl. A listán 35 ország produkciói szerepelnek, köztük Szilágyi Zsófia Egy nap című alkotása, ami májusban Cannesban, a Kritikusok Hetén elnyerte a nemzetközi filmkritikusok szövetségétől (FIPRESCI) a legjobb elsőfilm díját. A magyar mozikba november 8-án érkező műről itt írtunk részletesen korábban.

Egy nap. Forrás: Partnersfilm

 

A legtöbb akadémiai taggal rendelkező húsz ország közvetlenül nevezhetett egy-egy filmet a listára, míg a többi filmről a válogatási bizottsági döntött, amelynek tagjai között az EFA igazgatóságán kívül meghívott szakértők voltak.

Az elkövetkező hetekben az Akadémia 3500 főt meghaladó tagsága szavaz majd az alábbi kategóriák jelöltjeiről: legjobb európai film, rendező, színész, színésznő és forgatókönyvíró. A jelöltek kilétére november 10-én a Sevillai Európai Filmfesztiválon derül fény. A további kategóriák (legjobb európai operatőr, vágó, díszlettervező, jelmeztervező, haj- és sminkmester, zeneszerző, hangmérnök és – a díj történetében először – vizuális effektus tervező) győzteseiről egy nyolctagú zsűri dönt majd.

Borbély Alexandra a Testről és lélekrőlben. Forrás: port

 

A 31. Európai Filmdíjak átadására december 15-én kerül sor a spanyolországi Sevillában. Tavaly több kategóriában is jelölve volt Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje – végül a mű női főszereplőjét, Borbély Alexandrát díjazták: ő lett a legjobb európai színésznő. Az idei jelölésre javasolt 49 film teljes listáját itt böngészhetjük át.


(via europeanfilmawards.eu)