Visszavonul az Ex Machina rendezője

Alex Garland "kiszeretett" a filmkészítésből, de mielőtt nyugdíjazza magát, azért még megírja a 28 nappal később folytatását.

Alex Garland nevét akkor ismerte meg a világ, amikor 1996-ban megjelent első regénye, A part, amelyből 25 nyelven 700 ezer példányt adtak el.

Garland ezt követően A partot filmmé adaptáló Danny Boyle-lal dolgozott együtt: ő írta a 28 nappal később és a Napfény forgatókönyvét, és emellett ő volt a Mark Romanek-féle Ne ne engedj el! és a Dredd írója is – utóbbiban nem hivatalosan rendezői feladatokat is ellátott. Rendezőként hivatalosan az Ex Machinával debütált, majd elkészítette az Expedíciót a Netflixnek, legutóbbi filmje pedig a gyengébb kritikákat kapó Ők volt.

Ők – Az Ex Machina rendezőjének új filmjében az anyám! találkozik az Antikrisztussal

Alex Garland bizarr horrordrámájából kiderül, hogy minden férfi ugyanolyan. Vagy mégsem.

Kritikánk

 

Április 18-án kerül a magyar mozikba a Polgárháború, amely jelen állás szerint az utolsó rendezése lesz, a The Guardiannek ugyanis megerősítette azt, amit már 2022-ben is elmondott, vagyis, hogy nyugdíjazni akarja magát. Mint mondja, semmi sem változott, és nem tervezi, hogy a belátható jövőben újra rendezzen.

Az interjúban Garland bevallja, hogy "kiszeretett" a filmkészítésből.

"A filmet valóban szeretem, de a filmkészítés nem létezik vákuumban. A való életben és egy tágabb kontextusban is létezik. Bizonyos értelemben kölcsönhatásba kell lépnem anélkül, hogy durva lennék".

Példaként azt hozza fel, milyen arra kérni a Polgárháború szereplőit egy külvárosi parkolóban, hogy higgyék el, hogy egy nap a mögöttük lévő kék háttér helyén egy aknavetővel megvilágított éjszakai égbolt lesz. Vagy amikor az Ex Machina forgatásán AliciaVikandert és Sonoya Mizunót meg kell győznie arról, hogy a meztelen jeleneteket átgondoltan és tisztelettel kezelik, miközben a filmipar hajlik arra, hogy ne ezt tegye.

Garland az interjúban ennek ellenére dicséri a Polgárháborút gyártó A24-et, és talán ezért is vállalt szerepet a stúdió másik projektjében, a Warfare-ben, amelynek társrendezője lesz Ray Mendozával közösen. Ő írja továbbá a nemrég bejelentett 28 nappal később folytatását is, amelyben újra együtt dolgozik majd Danny Boyle-lal. A tervek szerint egy új filmtrilógiát alkotnának belőle, és Garland írná mindhárom filmet.

Via: The Guardian