Zemeckis visszatér, de még hogy!

A Forrest Gump rendezője most bebizonyíthatja, hogy nem múlt el felette az idő, és egy elképesztő igaz történet alapján rendezte meg saját, privát használatú babavilágát.

Ha hihetünk a szemünknek, akkor Robert Zemeckis (Forrest Gump, Vissza a jövőbe, A számkivetett) visszatért. Persze már két éve is visszatért, de akkor csak annyit bizonyított be, hogy egy, Brad Pitt és Marion Cotillard köré kerített II. világháborús szerelmes kémsztori is lehet dögunalmas, de ez most már nem is érdekes. Most jött ki új filmje, a Welcome to Marwen első előzetese, és egyrészt elképesztően jól néz ki, másrészt egy elképesztően eredeti világot mutat be, nácik ellen harcoló dögös csinibabákkal, akik mind Steve Carell védelmére sietnek, ha kell. Ami persze nem csak és kizárólag Zemeckis érdeme.

 

Még 2010-ben készült egy Marwencol című, rengeteg fesztivált megjárt, számos díjat megnyert dokumentumfilm, amelyet Jeff Malmberg rendezett egy bizonyos Mark Hogancampról, aki egy utcai támadás áldozata lesz. Sérülései maradandóak, agykárosodást szenved, és egyetlen kapaszkodója marad, ami megmenti a józan eszét és életcélt ad számára: a kertjében újrajátssza a II. világháborút. Felépít egy kisvárost, ez a címbéli Marwen, ahol gonosz nácik garázdálkodnak, akik ellen hősies amerikai katonák küzdenek, harcukat pedig gyönyörű és talpraesett amazonok segítik, ha kell, fegyverrel is. Ez a fantáziavilág mindenhová elkíséri – egy kis dzsipet mindenhová magával visz -, és ez segíti akkor is, amikor a bíróság előtt szembe kell néznie támadóival. Ami majdnem olyan traumatikus számára, mint maga a brutális bántalmazás, amit annak idején elszenvedett - pedig akkor majdnem agyonverték.    

Steve Carellről már az őt világsztárrá tevő 40 éves szűz óta tudjuk, hogy az elfojtásba menekülő karakterek a specialitásai, és most is zseniális – merthogy itt elég sok mindenre el lehet sütni ezt a jelzőt. Zseniális a látványvilág is, ami egyrészt életre kelti a pici kerti város katonáit, ellenállóit és persze csodás nőit, másrészt teszi mindezt úgy, hogy valódi arcokat kapnak. Mert Carell is megjelenik fess, izmos G.I. Joe-ként, másrészt életének és fantáziájának idealizált nőalakjai is igazi vonásokat kapnak. És a lányok között van  Leslie Mann, Diane Kruger, az énekeső Janelle Monáe, Eiza González, illetve Gwendolyn Christie. Zemeckis mindig is azon rendezők közé tartozott, akik nem csak a saját szakmai és technikai határaikat feszegették, de minden újítást hatalmas lelkesedéssel építettek be munkáikba.

Ami persze több ballépést is eredményezett, mint a Polar Expressz vagy a Beowulf - Legendák lovagja, az előzetes és a hírek alapján a Welcome to Marwenben minden összejött, egy elképesztő történet, egy csodás fantáziavilág és egy nagyszerű technikai megvalósítás. A forgatókönyvet Caroline Thompson és Zemeckis jegyzi, a film pedig ősszel, november 21-én kerül az amerikai mozikba, majd nyilván eljut hozzánk is.