A Stranger Things-et rendező Antal Nimróddal, és a Berlinale nyertes stand upos ifjúsági filmmel nyit a CINEMIRA TEEN

November 18-20. között tartják a filmfesztivál tini kiadását a Corvin moziban.

Az 5. évfordulóját ünneplő Cinemira Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivál idén külön célozza meg a 13+-os korosztályt a Cinemira Teen hétvégével. A fesztivál a Nemzeti Filmintézet támogatásával jött létre, idén kiemelt vendége lesz a Stranger Things magyar rendezője, Antal Nimród, akivel közönségtalálkozót szerveznek, és az Eufória című sikersorozat magyar vonatkozású kulisszatitkai is kiderülnek. A filmes előadások, interaktív programok mellett két napon át az év legjobb, kamaszoknak szóló egész estés, rövid és animációs filmjeit vetítik a Corvin moziban. A legjobb magyar rövid ifjúsági film fődíjáról több ezer diák dönt. A fesztivál nyitófilmje a Berlinale Generation díjnyertes A Stand up királynője című svéd film, amelyet a Cinemirán láthat először a magyar közönség.

A MAI FIATALOK LELKIVILÁGÁBA BETEKINTÉST NYÚJTÓ FILMEK FAJSÚLYOS TÁRSADALMI KÉRDÉSEKKEL

Ezen a hiánypótló rendezvényen a világ legkiemelkedőbb fiatal közönségnek szóló rövidfilmjei és mozifilmjei jelennek meg, melynek döntő többsége először látható Magyarországon. A Cinemira TEEN versenyprogramjában 11  országból több mint harminc rövid kisjátékfilm és animációs film versenyez a legjobb filmnek járó Aranymókus-díjért.

A Cinemira TEEN versenyfilmjei olyan, a kamaszok mindennapjait érintő témákat dolgoznak fel, mint a szerelem és szakítás, szülői elvárásoktól való elszakadás, a mentálhigiéné, a történelemmel való szembenézés, a családon belüli bántalmazás, áldozathibáztatás és az önmagunkért és egymásért való kiállás fontossága.

Három, kiemelkedő európai ifjúsági mozifilm is látható a Cinemirán. Magyar premier vetítés a Berlinalen legjobb ifjúsági film díjat nyert a Stand up királynője című film, amelyben egy 12 éves kislány szeretné megnevettetni a gyászoló apját, ezért megpróbál összeállítani egy stand up előadást. A film nagykövete Ráskó Eszter a magyar stand up kiemelkedő női előadóművésze. Először láthatja az itthoni közönség az Olga című svájci filmet, amely az ukrán háború előzményeként is számon tartott Euromaidan idején játszódó fordulatos dráma. A Cinemira Teen-en vetítik a 21. századi “legyekuraként” is aposztrofálható Semmi című dán filmet is, amely Janne Teller azonos című nemzetközi bestsellere filmfeldolgozása.

SZTÁROK, INFLUENSZEREK, KULISSZATITKOK

A fesztivál interaktív, így a fiatal közönség betekintést nyerhet a filmkészítés rejtelmeibe, találkozhat a legkiemelkedőbb kortárs filmes alkotókkal, a fiatalok kipróbálhatják magukat színészként igazi filmes castingon, vagy bepillantást nyerhetnek a filmes smink és maszkmesterség világba. 

November 19-én, szombaton Antal Nimród, a Stranger Things világhírű magyar rendezője is ellátogat a Cinemirára, aki kifejezetten a fiatalok kérdéseire szeretne válaszolni. Forgatás operatőri szemmel címen az Eufória című sikersorozat kulisszatitkai is kiderülnek, mert a fesztivál vendége lesz Császár Dániel operatőr, aki az Emmy- díjas Rév Marcell mellett vett részt a sorozat forgatásán.

Ugyancsak szombaton ismert zenészek és filmrendezők beszélnek a videóklip készítés rejtelmeiről, így többek között az Analog Balaton, az Anima Sound system, az Elefánt és Sena videóklipjeinek kulisszatitkait ismerhetik meg a fiatalok.

A Casting titkok programon a filmszínészet felé kacsintgató fiatalok igazi filmes castingon vehetnek részt a fesztivál teljes ideje alatt, ahol filmszerepekre keresik 13-19 éves korosztály leendő színészeit.

November 20-án vasárnap ismert influenszerek - Ráskó Eszter, Stefanovics Angéla és Kovács András Péter - vezetnek be az online mozgókép készítés rejtelmeibe. Ugyanezen a napon a közönség betekintést nyerhet a Horrorfilm történetébe is.

A fesztiválon egész hétvégén Lego-animációs workshop és Tekerd! címmel Macskafogó mozaikkép kirakás is várja a fiatalokat, a látogatók filmes hátterek előtt is fotózkodhatnak és művészeti iskolák sminkes, jelmezes tanácsadásán vehetnek részt.

A Cinemira TEEN november 18-20. között várja a közönséget a Corvin moziban és a H13-ban, a díjátadót november 20-án, vasárnap 20.00 órakor tartják a Corvin moziban. Az esemény a  Nemzeti Filmintézet támogatásával valósul meg.

Részletes program a fesztivál weboldalán: https://www.kidfilmfestival.hu/teen/

Jegyvásárlás:  https://corvinmozi.hu/programok/cinemira-teen-ifjusagi-filmfesztival