Áprilisban is ingyenes programokkal vár az Essentia Artis

Folytatódik az Essentia Artis, az MMA 2023-ban végzett művészeti ösztöndíjasainak kiállítása és programsorozata a Pesti Vigadóban. Május 7-ig péntekenként ingyenes előadásokkal és tárlatvezetésekkel készülnek a művészek.

Az Essentia Artis Őrizni – használni – teremteni című tárlata átfogó képet nyújt 41 kortárs, ötven év alatti magyar alkotó gondolkodásmódjáról, szellemi és érzelmi hátteréről, inspirációinak forrásairól az MMA székházának 6. emeleti kiállítótereiben. A 150 alkotást bemutató kiállítás kurátorai iski Kocsis Tibor és Szentgyörgyi Szandra.

A tárlathoz a kiállítótérben áprilisban az alábbi kísérőprogramok kapcsolódnak:

Április 12-én 17 órától Horváth Márk bábművész olyan kérdésekre keresi a választ, mint például, hogy minden rítus színház-e, és minden színház rítus-e is egyszerre, vagy hogy ha a rítus és a színház konstruált tér és konstruált valóság egysége, bábszínháznak tekinthető-e a katolikus liturgia. Horváth Márk hároméves ösztöndíjprogramja során a színházi absztrakció középkori megjelenési formáit kutatta a keresztény szakrális cselekményekben. Előadásában végigvezeti az érdeklődőket alaptéziseitől a különféle szakelméletek kifejtéséig; a garamszentbenedeki úrkoporsótól a kortárs bábszínházig.

A programot követően Átváltozások – Az elemi design mikroorganizmusaitól az emberléptékű szobrokig címmel Mogán Orsolya tart tárlatvezetést az Essentia Artis kiállításon, ahol együtt szerepelnek iparművészeti, képzőművészeti, népművészeti, fotó- és filmművészeti alkotások. Arra tesz kísérletet, hogy feltárja a kapcsolódási pontokat, a műfajok közötti átjárhatóságot és az anyaghasználatban, technikában rejlő, átváltoztató erejű lehetőségeket.

Április 19-én 17 órától Afrikai hangok Közép-Amerikából címmel a marimba fejlődéstörténetéről tart előadást Mucsi Gergő. Hogyan kerülhetett egy afrikai hangszer Közép-Amerikába? Guatemalában miért tartják nemzeti kincsnek? Mi köze a pókselyemnek és a darázsviasznak a marimba hangjához?  Mi a különbség a xilofon és a marimba között? Az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar adjunktusa előadásában mindezekre és még sok más izgalmas kérdésre is választ ad.

Május 3-án 17 órakor iski Kocsis Tibor finisszázs tárlatvezetésével zár a programsorozat.

A május 7-ig zajló ESSENTIA ARTIS programjai ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. Részletes információ: https://essentiaartis.com/programok

Fotók: Balogh Sára Borbála