AZ ASZFALT KIRÁLYAI – MÁR A MOZIKBAN!

November 14-től látható a hazai mozikban Matt Damon és Christian Bale új filmje.

Noha Az aszfalt királyai (12) számtalan szereplőt vonultat fel, középpontjában a két renegát, Carroll Shelby és Ken Miles viharos kapcsolatára áll. James Mangold rendező a kezdetektől tudta, kiket akar e két szerepre, amik a film mozgatórugói: Matt Damont és Christian Bale-t. „Mindketten elképesztően tehetségesek. Természetből fakadó bajtársiasságot éreztem köztük már az elejétől fogva, ami a vásznon is átsüt.”

Damon szerint „Shelby remek autóversenyző volt és tulajdonképpen el is jutott a csúcsig. A szíve miatt azonban abba kellett hagynia, amit úgy szeretett. A feledés homályába merülés fenyegette, csak egy volt a megannyi dörzsölt autókereskedő közül. Aztán jött ez kihagyhatatlan, nagy lehetőség a Forddal. A tét óriási volt számára, ahogy Miles-nak is. Fordulópont mindkettejük életében.”

„Ken Miles és Christian sok szempontból hasonló figura” – állítja Mangold a színészről, akivel együtt dolgozott a 2007-es Börtönvonat Yumába című filmen is. „Christian felettébb tehetséges színész, de nincs ínyére filmsztárnak lenni. Ugyancsak brit, ugyancsak ismeretes számára az angol munkásosztálybeli környezet – megannyi módja volt, hogy azonosuljon Kennel. Biztos voltam benne, hogy szeretni fogja a felkészülést és vezetést ebben a filmben.”

Bale hozzáteszi: „Megkönnyíti a dolgomat, ha valóságos figurát játszhatok, hiszen megvan a maga sajátos modora, gesztusrendszere, hangja; mindene adott. És felhasználhatom ezeket. Nézhetek felvételeket róla, vagy akár el is hívhatom a forgatásra és beszélgethetek vele. Felszabadító érzés valós személy játszani, mert így tudom, hogy nem a saját egóm irányítja döntéseimet.”