Családi fesztivál Balatonalmádiban

Hamarosan kezdetét veszi a 6. Bondoró Nemzetközi Utcaszínház Fesztivál

Kedves ismerősként térnek vissza a gólyalábasok, bábművészek, artisták és zenészek a Balaton partján berendezkedő háromnapos fesztiválra. Balatonalmádi Öregparkja  ez évben is nemzetközi és hazai utcaszínházi attrakciók sokaságának, koncerteknek és felejthetetlen pillanatoknak ad otthont.

Idén hatodik alkalommal, június 28. és 30. között kerül megrendezésre az ország egyetlen nemzetközi utcaszínház fesztiválja. Június utolsó hétvégéjén közvetlenül a Balaton partjára érkezik a fergeteges forgatag karavánja, és megnyitja kapuit a sokszínűségéről és bolondos hangulatáról ismert rendezvény. A fesztivál híres arról, hogy a művészeti ágak közül minél többet igyekszik bemutatni a látogatóknak, így idén is műfaji kavalkád várja a fesztiválozókat. A programok már elérhetők a fesztivál honlapján.

Az utcaszínház és a cirkuszművészetek szerelmeseinek kedvez igazán a fesztivál, a program nagy részét bábelőadások, gólyalábas attrakciók, cirkuszi és újcirkuszi produkciók, utcaszínházi előadások teszik ki. Idén nyáron érkezik a Balaton partjára a Kajárpéci Vízirevű, akik szokásukhoz híven vidám jelenetet adnak majd elő a Bondoró Porondon, de a látogatók találkozhatnak a Langaléta Garabonciások  csapatával is, akik gólyalábakon érkeznek a fesztiválra. A gólyalábas attrakciók sorát bővíti a TeátRum Trapptop társulata is, akik vadiúj produkciót mutatnak majd be a nézőknek. Idén jól ismert mesék, történetek is megelevenednek az Öregpark árnyai között a Manézsban és a MeseLigetben: új köntösbe bújik Boka Gábor Színháza által a János Vitéz, Majoros Ági Bábszínháza a Piroska és a farkas című mesét dolgozza fel, a Kámfor Bábszínház pedig legújabb előadását, a Kacor királyt hozza el a fesztiválra. Érkezik a KL Színház új előadása, a Patkó Bandi Legendája, egy paravános, kesztyűbábos vásári pimaszság somogyi betyárokkal, boszorkányokkal, ördögökkel.

A Bondoró Fesztivál kapui nyitva állnak a szokatlanul nagy és a szokatlanul kicsi dolgok előtt is, óriásbábokkal érkezik a Bab Társulat, akik Jelenetek egy házasságból, avagy a három kívánság című produkciójukat elevítik meg, és velünk lesznek a Kövér Béla Bábszínház művészei is, akik a Balaton jellegzetes állatait varázsolják a partra. Az aprócska bábok képviseletében érkezik a Mikropódium STOP, Állj meg és nézz! című előadása, ami alatt a közönség elfelejtheti a rohanást, a mindennapi gondokat, így jön létre a varázslat. Különös, idén debütáló előadással is készül a fesztivál. A Culture Management Academy és a EUNIC Global támogatásában Temesvár 2023 Európa Kulturális Fővárosa és Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa együttműködésében megvalósuló mine.yours.ours. projekt is érkezik a Bondoróra. A Temesvári Cristina Baldau (RO) számos interjút készített a két EKF város kulturális szervezőivel, amelyekben a kulturális munka során leggyakrabban felmerülő érzéseket kutatta. Az interjúkból készített kutatás szolgált a produkció alapjául, melyet a Psycle of Movement Imagination társulat alakított egy kortárs táncos, akrobatikus előadássá. A performansz a Bondoró Fesztiválon debütál. A cirkusz szerelmeseinek sok más programmal kedveskedik a Bondoró repertoárja: a Firebirds csapata a Bondoró Porondon kápráztatja el a nézőket a fantasztikusan látványos Freak Fusion Cabaret című előadásukkal.

A Bondoró Porond különlegessége a megunhatatlan balatoni háttér, ami az esti tűzshowk során tündökölhet teljes pompájában, ahogy a lángok és szikrák a vízfelszínen tükröződve csodás fényjátékkal egészítik ki a tűzzsonglőrök produkcióját. Péntek este a Kreatív Kráter Kör Hajnalcsillag című előadása ejti ámulatba a látogatókat, mely címét az éjszakai és a nappali égboltot összekötő csillagról kapta. Ez a tűztánc előadás sugárzó fénymegjelenítéseivel nemcsak a sötétségből a nappali világosságba való átmenetet jelzi, hanem a remény és a megújulás metaforikus emlékeztetőjeként is szolgál. Szombaton a közel tíz éves múltra visszatekintő  Aserdus Tűzzsonglőr Produkció tűztáncosai változtatják a Porondot fényben úszó helyszínné. Az Aserdus a női energiák találkozása egy különleges környezetben: a tűz bűvkörében. SzikraShow című előadásuk keretein belül megelevenednek a Bondoró betűi is, amelyek a show egy pontján i lángra is lobbannak.

Koncertek terén is igen sokszínű a felhozatal, a Bordűr zenei programjainak sorát pénteken a Zuboly nyitja meg, de találkozhatunk a Felevad Duóval, vagyis Müller Péter Sziámi és Kirschner Péter formációjával is. Színpadra lép a Weinkillers zenekar, akik a megnyitó után biztosítják majd a talp alá valót. A fesztivál második napján is érdemes felkeresni a különleges körszínpadot, hiszen felejthetetlen koncertet ad Kézdy Luca, a Magyar Rádió 2006-os jazz hegedű versenyének döntőse és közönségdíjasa, de színpadra lép Szalai Anna és Dorozsmai Gergő formációja, az L.A. Suzi is és egy igazán különleges projektet hoz el Hegyi Dóra, vagyis Ohnody a fesztiválozóknak. Szombat este a Cseknekedkislány igazán felszabadult koncertet ad a táncoslábú látogatók örömére. A második napot a Cseh Centrum támogatásával a fesztiválra érkező DJ Gadjo zárja majd, aki a Bondoró Porondon táncoltatja meg a fesztiválozókat. A rendezvény zárónapján a Bordűrbe érkezik Móser Ádám Francia-balkán-klezmer tangó című koncertjével, és színpadra lép a Kiss Tibi (Quimby) és Vastag Gábor (A Kutya Vacsorája) által alapított, 2018-ban létrejött formáció, az Aranyakkord is. A legkisebb zenerajongók sem maradnak programok nélkül, Danny Bain és Ágoston Béla Mesekoncertje a Bordűr színpadán minden bizonnyal sokak kedvence lesz, csakúgy, mint a HolddalaNap Zenekar Piripirí című  előadása is,  melynek a park ősfái között megtalálható Manézs ad otthont. A 6. Bondoró Fesztivál programjainak sorát stílusosan az Aurevoir. zenekar zárja majd, egy igazi önfeledten táncolós koncerttel búcsút intve az ezévi forgatagnak.

A látogatók már megszokhatták, hogy a Bondoró Fesztiválra a világ számos pontjáról érkeznek fellépők: a ConTakt csapata Ausztriából az Osztrák Kulturális Fórum támogatásával hozza el Foley című újcirkuszi, akrobatikus - élőzenés produkcióját, a Rauxa Cia társulata a Cervantes Intézet jóvoltávól érkezik a Balaton partjára The Strambotik Kabaret című bábszínházi előadásával, ahol a zenétől a cirkuszig, a tánctól a papírállatok megszelídítéséig terjedő, virtuóz bábok által előadott jelenetek sorát mutatják be. Szintén a bábelőadások sorát bővíti a BÁBaKALÁCS Bábszínház Jambóza Bábcirkusz című produkciója is. Fellép továbbá a Wallonie-Bruxelles International támogatásával Belgiumból érkező Compagnie el Caracol is, akik egy megható bábos, utcaszínházi előadást hoznak el La vie d’Alceste címmel. Velünk tart a közönségkedvenc Papito, az argentin művész is, aki új műsorát mutatja be Cabinet de Curiosités címmel. Az utcaszínházi vonalat erősíti Andrej Tomše, aki Szlovéniából utazik Balatonalmádiba, Rašid Nikolić pedig az olasz Perform-IT Showcase támogatásának hála adja elő a The Gipsy Marionettist című marionettjátékát. A szintén Olaszországból érkező Teatro Due Mondi csapata a pénteki nap folyamán többször is igazi fieszta hangulatot idéz majd meg a helyszínen. Egyenesen Finnországból érkezik a fesztiválra Kate and Pasi, akik ábzsonglőrködéssel, ostorcsattogtatással, látványos kézzel-lábbal akrobata műsorokkal szórakoztatják majd a nézőket.

Hatalmas büszkeség számunkra, hogy külföldi fellépőink közül legtöbben évek óta tartó szakmai együttműködéseknek köszönhetően érkeznek a fesztiválunkra. A spanyol Cervantes Intézet, a Cseh Centrum, a Finnagora, az Osztrák Kulturális Fórum és a Wallonie-Bruxelles International jóvoltából eddig minden évben fantasztikus programok valósulhattak meg a Bondoró Fesztiválon. Emellett külön öröm, hogy idén az olasz Perform-IT Showcase művészei közül is érkezik egy előadó a Bondoróra. A szervezéskor minden évadban nagy odafigyeléssel válogatjuk hazai művészeink mellé a nemzetközi előadókat, így a 2024-es évben már biztosan érkezik belga, cseh, osztrák, spanyol, finn, olasz és szlovén produkció is.

- mondta Szendrei Virág Zsófia, a Viprodukció Fesztiváliroda ügyvezetője.

Az előadások sora mellett bármikor belecsöppenhetnek a látogatók egy meglepetésszerű gólyalábas felvonulásba, sétáló látványosságokba és egyéb váratlan attrakciókkal is találkozhatnak a fesztiválozók. A legnagyobb kavalkád idén is a Sétányon jelenik meg, itt a nap bármely időpontjában megjelenhetnek fellépők. Ezévben például a Quoztosh Circus Flóra és Fauna gólyalábas karaktereivel, de még akár Molnár Ákos Buborékbűvölő óriásbuborékjaival is össze lehet futni. A Sétányon zenél majd a Bondoró visszatérő művésze Danny Bain, aki egyszemélyes zenemasinájával ejti ámulatba a közönséget. Az Öregpark egyéb pontjain is izgalmas programokon lehet résztvenni: a Babra Műhelyben a kézműveskedni vágyó gyerekeket és lélekben fiatalokat várja sok szeretettel Hellenbach Gabriella avagy “Gabiga”, a Ligetben pedig több helyen is egésznapos interaktív játékokkal lehet kikapcsolódni.

Az Öregpark területén számos kiállítás, illetve designer vásár is színesíti majd a programok sorát. Sokak kedvence, a BubutimArt Manóműhely a Cirkusz témájú kerámia kiállítását repíti a Bondoróra. Képzőművészek lepik el a parkot, és számos gyönyörű festménnyel színesítik a fesztivált. Érkeznek a néhai Gombor József festőművész festményei is, akinek igazán hálás lehet fesztiválunk, hiszen a BONDORÓ nevét megelevenítő színes betűk az ő keze munkáját dicsérik. A fesztivál vasárnapi napján beköltözik a fesztiválnak otthont adó Öregparkba a Makers Market és a Pici Piac csapata is, akik hazai tervezők és alkotók műveit hozzák el a közönségnek. A fesztivál legapróbb látogatóinak pedig baba-mama sarokkal készül a Lélek Éled Kör.

A Bondoró Fesztivál hagyományosan az Ünnepélyes Nyitófelvonulással nyitja meg kapuit, aminek keretein belül bemutatkozik a látogatóknak a fesztivál kabalája, a Bondoró Főnix is, melyet minden évben más kiváló művész készít el a fesztivál számára, idén Ferth Tímea munkája színesíti a fesztivál hangulatát. A Főnix a felvonuló tömeggel közösen körberepüli a fesztivál területét és a háromnapos rendezvény során többször is felbukkan a sétányon és a közönség között. A vasárnapi programokat a Parádés Zárófelvonulás zárja: a Főnix még egyszer, idén utoljára felröppen, körbenéz a Balaton partján, búcsút int a fellépőknek, a kedves látogatóknak, a vásárosoknak és a gasztronómiai partnereknek és végül, de nem utolsó sorban a szervezőknek is. A felvonulás után a Főnix elfoglalja helyét a Bondoró Porondon és egy felejthetetlen tűzszínházi attrakció közben lángra lobban, ezzel búcsúzva az idei fesztiváltól. Hamuját a show után messzire fújja a szél, hogy a fesztivál híre is messzire jusson és 2025-ben újult erővel kaphasson szárnyra, így folytatva örökös körforgását. A Főnix utolsó tűzszínházi produkciójában közreműködik a Firebirds csapata, akik már évek óta visszatérő vendégei a Bondoró Nemzetközi Utcaszínház Fesztiválnak.

Fotó: Kelemen Gergő

További részletek:

6. Bondoró Nemzetközi Utcaszínház Fesztivál

06. 28 - 06.30.

Balatonalmádi - Öregpark

https://www.facebook.com/bondorofesztival

 https://bondoro.hu/programok

https://tixa.hu/bondoro-fesztival