Dívák, gyilkosok, showgörlök, szélhámosok – Chicago, először a Szegedi Szabadtérin!

Fergeteges dzsesszpartival zárja idei évadát a Dóm téren a Szegedi Szabadtéri Játékok.

Augusztus 12-ével kezdődően hat estén át uralja majd a bűn, a csillogás és a dzsessz Magyarország legnagyobb szabadtéri színpadát. A Chicago valódi musicalklasszikus, 1975-ös bemutatója óta meghódította a világ számos színházát és nézők millióinak szívét - és fülét! Akik kívülről fújják a dalokat és betéve ismerik a fordulatos sztorit, azoknak is tartogat majd meglepetést a napfény városában látható előadás idén nyáron.

Béres Attila rendezésében ugyanis az 1920-as évekbeli charleston-ruhákat farmer és haspóló váltja fel. A 15 perc hírnév buktatóiról szóló történet sosem volt olyan időszerű, mint ma, a közösségimédia korában, és a koncepció is ezt az aktualitást tükrözi. Persze a revü fényűző látszatvilága sem hiányozhat az előadásból – erről a Papp Janó jelmeztervező és Barta Dóra koreográfus víziójából megszülető, látványos táncjelenetek is gondoskodnak -, de éppúgy megjelenik napjaink hétköznapisága, az ismerős paneldzsungelek sivársága, és a nézőnek az az érzése támad, ma is megeshet hasonló, bármelyikünkkel.

Hiszen a nagyszabású showelemek mögött egészen köznapi történet bújik meg, középpontjában két nővel, akik öltek: ki féltékenységből, ki becsvágyból, és akik legerkölcstelenebb tetteikből igyekeznek erényt – és általa felmentő bírósági ítéletet – kovácsolni a média hatalmának segítségével.
Velma és Roxie viszálykodó alakjait két nagyszerű színművész, Ónodi Eszter és Czakó Julianna kelti életre a Szabadtéri Játékokon. Egy megcsalt és egy csalfa feleség küzd a közvélemény szeretetéért, amelynek megszerzéséért semmitől sem riadnak vissza. Céljuk egyszerre az esküdtszék és a showbiznisz meghódítása.

A főhősnők mellett több izgalmas női sors villan fel a musicalben, de a néző egy pillanatra sem felejti, itt bizony senki sem szent, hiszen egy börtönben futnak össze a szálak. Ki önvédelemből, ki szerelemféltésből, ki bosszúból tette el párját láb alól - a hat férjgyilkos feleség Cellatangója kétségkívül a bombasztikus musical egyik legemlékezetesebb száma. A Dóm téren Ónodi Eszter mellett Csorba Kata, Decsi Edit, Rudolf Szonja, Sziládi Hajna és Edvi Henrietta gondoskodik arról, hogy a fülbemászó sláger ezúttal is feledhetetlen legyen.

Nemcsak bűnelkövetők forgolódnak persze a Chicago színpadán- a közönség megismerheti a női börtön felett vasszigorú tyúkanyóként őrködő, korrupt Morton Mamát, azaz Mutert, akinek szerepében Janza Kata tér vissza a Szegedi Szabadtéri Játékokra. De Kónya Krisztina operaénekesnő előadásában az érem másik oldala, a szenteskedő, konzervatív nőtípus is megjelenik Mary Sunshine újságíró képében.

Persze a népes női szereplőgárdát körülvevő urak névsora is igen impozáns: Roxie pipogya, hiszékeny férjét, Amos Hartot Mészáros Máté kelti életre, a versengő dívák védőügyvédjeként, a sármos és simlis Billy Flynnként pedig Nagy Ervint láthatja viszont a szegedi közönség. Ráadásul a Konferanszié szerepében Lakatos Márk is bemutatkozik a Szegedi Szabadtérin, akinek előadásában a narrátor egyszerre részese és alakítója az eseményeknek, és fittyet hány a történetmesélés és a nemi szerepek szabályaira egyaránt.

Vadonatúj megközelítésben, rengeteg humorral és a jól ismert pergő ritmusokkal érkezik a Szegedi Szabadtéri Játékokra a Chicago. Jegyek még kapható a Fesztivál Jegyirodában és online is – egy olyan görbe este lesz, amit kár lenne kihagyni!