Merre tartunk? - Verzió Dokumentumfilm Fesztivál

Egytől egyig igaz történetek, amelyek a gyönyörű és lenyűgöző vagy éppen a kegyetlen és hátborzongató valóságot mutatják be. A Verzió idén is különleges utazásra hív, hogy a filmes történeteken keresztül közelebb kerüljünk világunkban végbemenő változásokhoz. Felkavaró, húsba vágó, látóteret tágító alkotások a Toldi és Corvin moziban mától november 29-ig.

A Verzió Nemzetközi Emberi jogi Dokumentumfilm Fesztivál olyan alkotásokat gyűjt össze szerte a világból, amelyek valamilyen módon érintik az emberi jogok témáját, és a legkülönfélébb aspektusokból járják körbe azt. Összesen több, mint 80 filmet lehet idén megtekinteni 5  versenykategóriában.

A Verzió 20 éves fennállásának évfordulóján háborúk, konfliktusok és egyenlőtlenségek által megrengetett világban találja magát. „A fesztivál elsődleges célja az igazságosság előmozdítása, a világ összetettségének bemutatása, valamint az élet, a szeretet, a méltóság és a biztonság iránti egyetemes igény közvetítése” – mondja Oksana Sarkisova fesztiváligazgató. 

A fesztivál nyitófilmje a Nem tűnünk el Alisa Kovalenko rendezésében, ami először az idei Berlini Filmfesztiválon mutatkozott be. A Donyec-medencében egy csapat fiatal a felnőttkor küszöbére ér, és a világ meghódításáról álmodozik. Lázadnak, meglovagolják a kaland hullámait, aknamezőn sétálnak és napoznak a közeli tó partján. Adódik egy lehetőség, hogy hosszú útra induljanak, egészen Nepálig. Megvalósul vajon az álmuk, hogy meghódítsák a világot?

Nem tűnünk el
Nem tűnünk el című film

A forradalom öt évszaka c. film rendezője illegalitásba vonult, hogy dokumentálja a szíriai forradalmat. Lina kicsempészett videókon örökíti meg saját és barátai gondolatait és emlékeit, amint egyre jobban elmerülnek a szabadságért folytatott harcban. Lina újra és újra visszatér a frontra. A film egy egész évtizeden és a történelmi erők különböző változásain átívelő történet, Lina története. Az alkotás az idei Sundance Filmfesztivál nagydíjának jelöltje volt.

Ibrahim Nash’at filmje, a Hollywoodgate egy szintén igazán vakmerő mozi: a film a tálibokat követi egy éven át Afganisztánban, miközben azok kisajátítanak egy, az amerikaiak által hátrahagyott fegyverraktárat, és fundamentalista milíciából nehézfegyverzetű katonai rezsimmé alakulnak. A Verzión a rendezővel is lehet találkozni.

Aranyfonál című film

Az Antropocén szekcióban idén is a bolygónkat érintő filmek kerülnek bemutatásra. Ilyen például a Megszólal a mélység c. film, mely a mélytengeri bányászat egyelőre még szinte ismeretlen következményeiről szól. Jason Momoa narrációjával a film geopolitikai, tudományos és vállalati szempontokból világít rá az óceán mélye és a földi élet fennmaradása közötti létfontosságú
kapcsolatra.

A Budapesti város/arc/képek szekció Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulóján Budapest-témájú dokumentumfilmeket vetít. A szekció az elmúlt ötven év dokumentumfilmes Budapest-portréiból válogat: pillanatokat, emlékképeket mutat fel, és Budapest-víziókat, tereket és embereket hoz egy kicsit közelebb hozzánk.

Különleges program a virtuális valóság és a nyers dokumentumfilmek világát egyesítő a innovatív szekció, a Vektor VR. Itt nyolc különleges alkotás lesz megtekinthető, melyek mind intenzív átlényegülést kívánnak a felhasználótól. Az alkotások olyan élethelyzeteket mutatnak be, amelyek a VR médiumán keresztül még erőteljesebben hatnak. A program ingyenes, de regisztrációköteles.

További ingyenes programokkal is jelentkezik a fesztivál: A Verzió Specials válogatás, a Budapesti város/arc/képek filmjei és Peter Nestler rendező retrospektív vetítései ingyenesen lesznek megtekinthetők, a programokra regisztráció szükséges. 

www.verzio.org