Mozikban a 20. Verzió Filmfesztivál nyertesei

A jubileumi Verzió Dokumentumfilm Fesztiálon idén 5 kategóriában versenyeztek a filmek. A legjobb emberi jogi dokumentumfilm a holland A Dmitrijev-ügy lett, a legjobb magyar alkotás pedig a Fanni kertje Somogyvári Gergő rendezésében. Egy vegyes házasság kihívásai, afrikai gyermek aranybányász, mostari gimnazisták és indiai halászok különleges története is szerepel a díjazott alkotások között. A nyertes filmjeket november 29-ig még meg lehet tekinteni a Toldi és Corvin mozikban.

A Verzió filmes történetein keresztül közelebb kerülhetünk a világunkban folyamatosan végbemenő változásokhoz. Egy vegyes házasság kihívásai, afrikai gyermek aranybányász mostari gimnazisták és indiai halászok különleges története is szerepel a díjazott alkotások között.

 

 

A Verzión a Diákzsűri Jessica Gorter rendezésében A Dmitriev-ügy c. filmet díjazta, melynek főszereplője a hatóságok akarata ellenére a sztálinista terror áldozatainak tömegsírjait kutatta, míg végül letartóztatták és 15 évi kényszermunkára ítélték. A film feltárja, milyen döbbenetes módon bánik Oroszország a polgáraival és írja újra a történelmet.

 

 

A Legjobb dokumentumfilm Boubacar Sangaré Aranyásók c. filmje lett, melyben a 16 éves Rasmané több mint 100 méter mélyre ereszkedik le, hogy aranyat bányásszon Burkina Fasoban, abban a reményben, hogy egy napon független lesz. A kategória különdíjasa Ibrahim Nash’at Hollywoodgate c. munkája, egy igazán vakmerő mozi, mely a tálibokat követi egy éven át Afganisztánban, miközben azok kisajátítanak egy, az amerikaiak által hátrahagyott fegyverraktárat, és fundamentalista milíciából nehézfegyverzetű katonai rezsimmé alakulnak.

 

 

A Magyar versenybe válogatott filmek nem csupán témáikkal, fantasztikus karaktereikkel és történeteikkel, hanem a dokumentumfilmes nyelv színvonalas és kreatív használatával tűntek ki a mezőnyből a program kurátorai szerint. A Legjobb magyar dokumentumfilm Somogyvári Gergő Fanni kertje c. alkotása lett. Az intim hangulatú film egy különös felnőtté válás történeten keresztül mesél az emberi kapcsolatok és az elfogadás fontosságáról.

 

 

A Doc Future Diák- és elsőfilmes verseny nyertese Vidović Dalipi Snajka: elvárások naplója lett. A filmben a koszovói roma Mirsad és a horvát Tea összeházasodik, s ezen a feltérképezetlen területen két teljesen különböző kultúra találkozik. Szerelmük és toleranciájuk ellenére felszínre kerülnek a köztük levő különbségek, amelyek mélyen gyökereznek kultúrájukban és neveltetésükben.

 

 

A rendezők folyamatosan tágítják a dokumentumfilm konceptuális kereteit. A Képkereső programblokk és verseny filmjei archív és mai felvételek segítségével teremtenek új formát a történetmeséléshez. A különdíjat Damir Markovina Menekülők c. filmje nyerte. A film egy hibrid dokumentumfilmes esszé, a 90-es évek elejének emlékeiből szőtt mozaik a bosznia- hercegovinai Mostar város középiskolásainak egy generációjáról, akik a felnőtté válás küszöbén egy pusztító háborúval szembesülnek.

A zsűri Cyril Aris Tánc a vulkán peremén c. művét találta a legjobbnak a Képkereső szekcióban. 2020. augusztusában katasztrofális robbanás történt a bejrúti kikötőben. A nyertes film egy filmes stáb küzdelmeinek krónikája, hangsúlyozza a filmesek rezilienciáját, ahogy igyekeznek értelmet és célt találni munkájukban a pusztítás közepette.

 

 

A klímaváltozás emberi jogi összefüggéseire reflektálva a Verzió az Antropocén szekcióba a Föld jövőéjért aggódó dokumentaristák alkotásait válogatta be. A Legjobb környezetvédelmi dokumentumfilm Sarvnik Kaurm Árral szemben c. filmje. A koli kasztba tartozó két jóbarátot, akik halászként dolgoznak Mumbaiban, kilátástalan helyzetbe hozza a tengeri élővilág pusztulása. Amikor nagyon különböző utat választanak arra, hogy gondoskodjanak családjukról, barátságuk repedezni kezd.

 

 

A fesztivál a nyertes filmekkel november 29-ig folytatódik Budapesten a Toldi és Corvin mozikban.