sPORT

A címvédő Barcelona érkezik Veszprémbe

A férfi kézilabda Bajnokok Ligájában hét közben zajlanak a küzdelmek, szerda este a címvédő Barcelona érkezik Veszprémbe, míg a Pick Szeged csütörtökön Fehéroroszországban folytathatja menetelését.

A katalán együttes jelentős változáson ment keresztül a nyáron: 12 szezont követően búcsút intett a klubnak Xavi Pascual, akit a Veszprémben is jól ismert Carlos Ortega váltott a kispadon.

Ráadásul egy sereg játékos is távozott Barcelonából. Érkezett ugyanakkor Leonel Maciel (Cuenca), Angel Fernandez Perez (Kielce), Ali Zein (Sharjah) és Melvyn Richardson (Montpellier).

A nagy jövés-menés ellenére is a Barcelona remekül rajtolt a Bajnokok Ligájában: az első fordulóban a Flensburgot győzte le 25-21-re, a másodikban pedig a Motor Zaporozsjét múlta felül 36-25-re.

A Telekom Veszprém a Kielce otthonában szenvedte el szezonbeli első vereségét. Ezt megelőzően nyolc mérkőzést vívtak meg veretlenül Momir Ilic tanítványai.

A két együttes 23 alkalommal találkozott egymással a Bajnokok Ligájában: 16-szor a katalánok örülhettek, hatszor a Veszprém, és mindössze egy alkalommal született döntetlen. A Veszprém legutóbb 2019. februárjában győzte le a Barçát, azon a mérkőzésen Dejan Manaskov, Petar Nenadic és Kentin Mahé egyaránt négy-négy gólt szerzett.

Az újabb Veszprém-Barça mérkőzés előtt Carlos Ortega örömmel nyilatkozott

− Sok nagy csatát megéltél már, a Barcelona játékosaként és a Veszprém edzőjeként egyaránt. Hogyan emlékszel vissza ezekre a párharcokra?
− Ha visszagondolok a játékos éveimre, a fantasztikus hangulat az első, ami eszembe jut. Edzőként mindössze kétszer játszottam a Barca ellen: a 2014-es bronzmeccsen, illetve a 2015-ös BL-döntőben. Így, hogy a szurkolók végre visszatérhettek az arénába, minden bizonnyal ezúttal is remek hangulatú, és reményeim szerint magas színvonalú meccset láthatunk majd.

− Nagy Lászlóval is beszéltünk a párosítás kapcsán, nagy örömmel idézte fel a közös emlékeket. Milyen volt a kapcsolatotok?
− Igen, Laci csapattársam volt Barcelonában, majd az egyik legmeghatározóbb játékosom lett Veszprémben. Nagyon jó, baráti a viszonyunk, a mai napig tartjuk a kapcsolatot, és időről-időre beszélünk.

− Mit vársz a szerdai mérkőzéstől?
− Nagyon nehéz meccsre számítok, a Veszprém hazai pályán mindig veszélyes, a PSG ellen is bizonyították. Erős a hatosfaluk, sokat futnak, nagyon nehéz dolgunk lesz. Momó is volt a játékosom, nagy fába vágta most a fejszéjét, de minden jót kívánok neki. Megvannak a saját ötletei, elképzelései, amit a spanyol stílussal igyekszik ötvözni. Nagy edző válhat belőle Veszprémben.

Nagy László, a Telekom Veszprém sportigazgatója is megszólalt

“Számomra a Barcelona ellen mindig különleges élmény volt játszani. Az életemnek egy, nem elhanyagolható része köthető ugyanis a katalán fővároshoz. Gyakorlatilag játékosként és emberként is formálta az életem, ott nőttem fel, ott lett belőlem kamaszból érett férfi. Nagy élmény egy ilyen mérkőzés, abban a felfokozott hangulatban játszani, mindig egyedi és felemelő érzés.”

Carlos Ortegával együtt érkeztél a Veszprémhez, akkor közös álmotok volt a veszprémi siker, most a két barát újra ringbe száll, viszont az ellenkező oldalon?

“Barcelonában éveken keresztül csapattársam volt, majd Veszprémben az edzőm, nem mellesleg ehhez, egy nagyon jó baráti viszony is társult. Rengeteg élmény köt minket össze. Például, csak egy apróság, de van egy kedvenc tapas bár Barcelonában, amit még Carlos mutatott meg nekem és amit azóta is imádok. Tényleg sok-sok nosztalgikus élményünk van.”

A Pick Szeged már úton van Fehéroroszországba

A csapat Lublin érintésével érkezik meg Bresztbe, a lengyel városból autóbusszal teszi majd meg a csapat a maradék utat.

Forrás: pickhandball.hu

 

A legutóbbi mérkőzésen Nik Henigman megszerezte a Pick Szeged 6000. BL-találatát.

A Meskov Breszt hazai pályán kikapott a THW Kieltől (30-33), majd Szkopjéban is vereséget szenvedett (35-27).

A fehérorosz csapatot három korábban Szegeden szolgált játékos – Vladimir Vranjes, Stas Skube és Stanislav Kaspárek – erősíti.

A két csapat még sohasem ikszelt egymással, az eddigi mérleg 6 szegedi és 2 breszti győzelem.

Ezen a héten két francia-német összecsapás is lesz a kézi BL-ben

Szerdán az SG Flensburg-Handewitt fogadja a Paris Saint-Germain HB-t, ez lesz a két gárda 15. összecsapása a Bajnokok Ligájában. Az elmúlt szezonban a Flensburg odahaza és Párizsban is legyőzte a PSG-t.

A Montpellier HB a THW Kielt fogadja, azaz a kétszer győztes franciák (2003, 2018), fogadják a négyszeres BL-győztes németeket (2007, 2010, 2012, 2020).

Férfi kézilabda Bajnokok Ligája

Szeptember 29., szerda

18:45, Telekom Veszprém−Barça (Sport 1)

Szeptember 30., csütörtök

18:45, Meskov Breszt-Pick Szeged (Sport 1)
20:45, Montpellier HB-THW Kiel (Sport 1)

Forrás: pickhandball.hu/handballveszprem.hu