sPORT

Hamilton nyert a sivatagban, már csak nyolc pont a hátránya

A címvédő és hétszeres világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője nyerte vasárnap az első Forma-1-es Katari Nagydíjat, ezzel nyolc pontra csökkentette hátrányát a vb-pontversenyben.

A rajtnál Lewis Hamilton nem hibázott, gond nélkül megtartotta az első helyet, mögé Fernando Alonso és Pierre Gasly (Alpha Tauri) sorolt be másodiknak és harmadiknak. A büntetés miatt hetedik helyről startoló Verstappen már a rajtnál három pozíciót javított, majd rövidesen a második helyre jött fel.

Fotó: Lars Baron/Getty Images

 

A 10. körben Hamilton csaknem hat másodperces előnnyel vezetett Max Verstappen előtt, harmadikként Alonso száguldott. A Red Bull a 18. körben hívta be Verstappent a boxba kerékcserére, egy körrel később Hamilton is friss abroncsokat kapott, a sorrend pedig a dobogós helyeken nem változott.

Féltávnál Hamilton magabiztosan állt az élen, sikerét semmi sem veszélyeztette, ahogy Verstappen második helyezése is betonbiztosnak tűnt. A dobogó alsó fokáért Valtteri Bottas(Mercedes), Sergio Pérez (Red Bull) és Alonso küzdött egymással, de ebből a küzdelemből defekt miatt Bottas hamarosan kiszállt. 

A 42. és a 43. körben újfent kerékcserékre került sor, előbb megint Verstappen járt a boxban, majd Hamilton is megkapta autójára az új gumikat. Pérez a harmadik helyről szintén kiállt a boxba, majd a hajrában megpróbálta visszaszerezni pozícióját, de nem sikerült neki, a dobogó alsó fokára az egy boxkiállásos stratégiát választó Alonso állhatott fel. 

Fotó: Lars Baron/Getty Images

 

A kétszeres világbajnok spanyol versenyző ezt megelőzően legutóbb a 2014-es Magyar Nagydíjon állt dobogón.

Lewis Hamilton (Mercedes)

“Először is köszönetet mondanék a szurkolóknak, akik kijöttek a helyszínre. Ami a futamot illeti, eléggé magányos voltam az élen. Élvezem a futamokat, ahol csatázni kell, de ezek a pontok most nagyon kellettek. A csapat remek munkát végzett az autó beállításával és a kerékcserékkel. Alig várom, hogy visszanézzem a futamot, hogy lássam, mi történt mögöttem, és hogyan viselkedtek a gumik, a kerékvetők ugyanis megnehezítették a dolgunkat. Nagyon jó érzés két győzelmet szerezni az év ezen részén, nagyon jó lépést tettünk most előre. Jó érzésekkel várom az utolsó két futamot, elégedett vagyok az autóval és fizikailag jobban érzem magam, mint valaha. Nyugodt vagyok.”

Max Verstappen (Red Bull)

“Rosszabb helyről indultunk, mint ahová kvalifikáltunk, de a rajtot nagyon jól elkaptam. Nagyon gyorsan ott voltam a második helyen, a végén pedig a leggyorsabb kör is megvolt. Annak is nagyon örülök. Nehéz lesz most a vége. A pálya nagyon élvezetes, gyors és viszonylag jó a gumikopás is. Jól érezem magam. A csata nagyon szoros lesz a végéig!”

Fernando Alonso (Alpine)

“Hét év, de végre sikerült dobogós helyezést szerezni. Közel voltunk pár futamon, de nem eléggé. Legutóbb Szocsiban volt erre lehetőségünk, de akkor nem jött össze. Az első körben úgy éreztem, még vezethetek is, a lágyabb gumikon talán elkaphatom Lewist is. A végén Sergio nagyon közel volt mögöttem. Boldog vagyok a csapat miatt is, nagyon jó vasárnapot zártunk. Végig egy kiállással terveztünk, de nem igazán tudtuk, mennyire kopnak itt a gumik. De ez mindenkire igaz volt. Remekül hajtottuk végre a taktikát, jól sikerült a kiállás, a csapat remekül dolgozott, az autó megbízhatósága szuper volt. Nagyon jó hétvégét zártunk! Nagyon-nagyon élvezem most az F1-et. Rég vártam már erre!”

Fotó: Hamad I Mohammed - Pool/Getty Images

 

Katari Nagydíj, Doha 
(57 kör, 306,66 km, a pontszerzők):
    
 1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:24:28.471 óra
 2. Max Verstappen (holland, Red Bull) 25.743 másodperc hátrány
 3. Fernando Alonso (spanyol, Alpine) 59.457 mp h.
 4. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 1:02.306 perc h.
 5. Esteban Ocon (francia, Alpine) 1:20.570 p h.
 6. Lance Stroll (kanadai, Aston Martin) 1:21.274 p h.
 7. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari) 1:21.911 p h.
 8. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 1:23.126 p h.
 9. Lando Norris (brit, McLaren) 1 kör h.
10. Sebastian Vettel (német, Aston Martin) 1 kör h.
    Leggyorsabb kör: 1:23.196 perc, Verstappen (57. kör)

A vb-pontversenyek állása 20 futam után (még 2 van hátra):

Versenyzők:
 1. Verstappen 351,5 pont
 2. Hamilton 343,5
 3. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 203
 4. Pérez 190
 5. Norris 153
 6. Leclerc 152
 7. Sainz 145,5

A vb két hét múlva, az F1 történetének első Szaúdi Nagydíjával folytatódik.

Forrás: M4 Sport/MTI