sPORT

Női kézilabda-válogatott: új kapitány, éledő remények

A magyar női kézilabda-válogatott új szövetségi kapitánnyal és egy régi-új játékossal készül a jövő novemberi Európa-bajnokság selejtezősorozatának első két fordulójára. Szerdán Érden a portugál, vasárnap Nagytapolcsányban (Topolcany) pedig a szlovák együttes lesz az ellenfél.

A csapat az elmúlt években sok viszontagságon ment keresztül, a dán Kim Rasmussen távozása után a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) előbb a két Gáborral, azaz a Ferencváros és a Győr trénerével Elekkel és Danyival próbálkozott, végül Elek Gábor egyedül maradt a csapat élén.

Forrás: Magyar kézilabda-válogatott

 

Az olimpiára való kijutás siker volt, ám a tokiói szereplés kudarc volt mindenki számára, még akkor is, ha a zsinórban elszenvedett három vereség után talpra állt a csapat és Spanyolország, majd Svédország legyőzése után a mieink bejutottak a legjobb nyolc közé. A negyeddöntőben végül egy igazi ki-ki mérkőzésen tisztes vereséget szenvedtünk Norvégiától.

Az olimpia után az MKSZ végre azt a Golovin Vlagyimirt bízta meg a szövetségi kapitányi teendőkkel, aki a junior lányokkal óriási sikereket ért el. Az 1998–99-es születésűekkel 2018-ban junior-világbajnokságot, a 2000–2001-es születésűekkel 2019-ben junior Európa-bajnokságot nyerő szakember megbízatása a 2024. decemberi, magyar–osztrák–svájci közös rendezésű Európa-bajnokság végéig szól.

Golovin Vlagyimir; Forrás: Magyar kézilabda-válogatott

 

Golovin Vlagyimir a korábban elkezdett munkát próbálja tovább vinni a magyar női kézilabda-válogatottnál.

“A nők lelkét ismerve, nekik kell egy séma, amit követhetnek. Idáig is volt, amit megpróbáltunk folytatni. A korábban elkezdett munkát szeretnénk tovább vinni, mert szerintem ez a siker titka. Nem szabad kapkodni, mert az csak zűrzavart okoz. Biztosan lesznek változások, de csak apránként”

– nyilatkozta hétfőn az MTI-nek az edző.

A felnőtt válogatott szombat délelőtt óta készül együtt

A külföldön szereplő Tomori Zsuzsanna és Szikora Melinda csak hétfő délután csatlakozott a kerethez, Szöllősi-Zácsik Szandra szereplésére pedig egészségi okok miatt ezúttal nem számíthat a szakmai stáb.

“Válogatott szinten minden nap fontos, hiszen nincs sok belőlük, egy évben 21 nap áll rendelkezésünkre a világversenyeken kívül, amikor közösen dolgozhatunk. Ez nem olyan sok idő a csapatépítésre”

– vélekedett az odesszai születésű, 51 éves Golovin.

Hozzátette, már az első összetartás elején elmondta játékosainak az elvárásait.

“Mindenkire szükség van. Tudom, hogy van, aki tapasztaltabb, vagy jobb játékos, de a válogatott sikeréhez mindenkinek hozzá kell tennie a magáét. Elvárom, hogy mindenki, aki itt van, önbizalommal tele, a legjobb tudása szerint játsszon.”

A kapitány elárulta, a felnőtt válogatott játékában biztosan lesznek olyan elemek, amelyek a sikeres juniorcsapatoknál is előfordultak.

“Szeretem a gyors kézilabdát, de abban van rizikófaktor, előfordulhat több technikai hiba. Az nem lehet, hogy az első naptól futunk, mint az őrültek” – szögezte le Golovin, aki 1992 óta él Magyarországon.

A tréner felidézte, hogy a juniorválogatottnál szerencsések voltak, mert a világversenyek előtt öt hét állt rendelkezésükre a felkészülés során.

“Fizikálisan egyszerűbb volt összerakni a programot, hogy a világversenyre mindenki azonos szinten legyen. Most nagyon kevés az idő az erőnléttel foglalkozni. Nagyon fontos a páros kapcsolatok alakítása, a taktika, és elsősorban azt kell erőltetni, amiben a klubcsapatukban eredményesek a lányok.”

A portugálok és a szlovákok elleni selejtezők kapcsán Golovin úgy fogalmazott, a válogatott már megmutatta, hogy képes csúcsteljesítményre a világ legjobbjai ellen, de vannak olyan mérkőzések is, amikor nagyon küszködik egy gyengébb ellenféllel szemben.

– Új fejezet nyílt a válogatott életében, a keret még fiatalabb, mint eddig – emelte ki Bíró Blanka. – Az biztos, hogy rengeteg munka áll előttünk. Portugália és Szlovákia ellen lépésről lépésre egyre magasabb szinten játszó ellenfelekkel szemben próbálhatjuk ki magunkat a héten. 

Az új kapitány első keretében helyet kapott Planéta Szimonetta is, aki legutóbb a 2018-as Európa-bajnokságon lépett pályára nemzeti színekben. Azt követően makacs Achilles-ín-sérülés miatt mindkét lábát meg kellett operálni, és csak idén május elején, 791 nap elteltével térhetett vissza a pályára, majd nyáron a francia Chambray Touraine együtteséből Debrecenbe igazolt.

“Tudjuk, hogy ami műtött, az nem lesz olyan, mint előtte volt, de most minden rendben. Egyelőre nincs szükség kíméletre, de azt jósolták, hogy később lesz vele problémám”

– nyilatkozta az MTI-nek a 27 éves jobbátlövő.

Hozzátette, Debrecenben könnyű volt beilleszkednie a csapatba, és így a játék is könnyebben megy neki. Meglátása szerint van még hova fejlődnie, mert nem jött vissza olyan hamar a korábbi formája, ahogyan szerette volna, de jó úton halad.

Mint mondta, a válogatott edzőtábor kezdetén megbeszélték az új kapitánnyal, mik a szabályok, az alapelvek és az általános elvárások.

“Főbb szerepem védekezésben lesz, arra kell összpontosítanom, de az edzőnk azt mondta, hogy nem kizárólag arra, mert tudja, hogy támadásban is meg tudom oldani a feladatomat”

– mondta az 53-szoros válogatott játékos.

Planéta elárulta, mindössze egy videófelvétel áll rendelkezésükre a portugálokról, és mivel csupán négy napjuk van felkészülni az első meccs előtt, csak az alapokat tudják átvenni.

“Védekezésben fontos lesz az agresszivitás és a küzdeni tudás, támadásban pedig technikásabbak vagyunk náluk. A további összetartásokon több időnk lesz elmélyíteni a dolgokat és felkészülni” – vélekedett.

A magyarok decemberben Spanyolországban világbajnokságon vesznek részt, ahol a csoportküzdelmek során Szlovákiával, Csehországgal és Németországgal találkoznak.

Eb-selejtezők

Október 6., szerda
18:00, Érd: Magyarország-Portugália (M4 Sport)

Október 10., vasárnap
18:15, Nagytapolcsány: Szlovákia-Magyarország (M4 Sport)

A magyar női válogatott kerete

Kapusok: BÍRÓ Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), JANURIK Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria), SZIKORA Melinda (SG BBM Bietigheim, német)
Jobbszélsők: KOVÁCS Anett (FTC-Rail Cargo Hungaria), LUKÁCS Viktória (Győri Audi ETO)
Jobbátlövők: KLUJBER Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), PLANÉTA Szimonetta (DVSC Schaeffler), TOMORI Zsuzsanna (Vipers Kristiansand, norvég)
Irányítók: LAKATOS Rita (Siófok KC), TÓTH Eszter (Motherson-Mosonmagyaróvári KC SE), VÁMOS Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók: BORDÁS Réka (DVSC Schaeffler), HELEMBAI Fanny (Váci NKSE), TÓVIZI Petra (DVSC Schaeffler)
Balátlövők: HÁFRA Noémi (Győri Audi ETO), KÁCSOR Gréta (Váci NKSE)
Balszélsők: FODOR Csenge (Győri Audi ETO), MÁRTON Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), SCHATZL Nadine (Győri Audi ETO)

Forrás: MKSZ/MTI