sPORT

Paralimpia 2020: Aranyérmes Illés Fanni és Pálos Péter

A tokiói paralimpia 5. napján a fináléba bejutott Pálos Péter megnyerte az asztaliteniszezők S11-es kategóriáját, míg időben mindössze néhány perccel később Illés Fanni (S4) győzött 100 méteres mellúszásban. A Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Madarászné Mező Boglárka, Dani Gyöngyi összeállítású magyar női tőrcsapat bronzérmet szerzett vasárnap.

Illés Fanni az S4-es kategória magyar indulója a nevezési idők és a papírforma alapján a szám legnagyobb esélyesének számított, ennek megfelelően már az előfutamból is a legjobb idővel, 1:44.68 perccel jutott tovább.

Illés Fanni; Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Az esti döntőben így a négyes pályán versenyzett a 2019-es év világbajnoka a Tokiói Vizes Központban, és bár 50 méternél még második volt hat századmásodperccel a kínai Csang Li mögött, végül 1.44.41 perccel fölényesen győzött. A második helyezett olasz Giulia Ghiretti csaknem hat másodperccel úszott lassabban, 1:50.36-tal ért célba, míg a harmadik helyezett kínai Jao Cuan 1:55.77-tel végzett.

“A selejtezőben nagyon megleptek a kínaiak, az egyikük hat másodperccel úszott jobbat az egyéni csúcsánál.”

– kezdte összegzését Illés Fanni, majd úgy folytatta, hogy a döntőben megpróbált olyan nyugodt maradni, amennyire csak lehet, és arra gondolni, hogy ez csak egy edzés vagy egy országos bajnokság. Előtte nem tudott pihenni, ezért mire délután visszajöttek az uszodába, úgy érezte magát, hogy összeesik, annyira fáradt.

“A döntőt addigra annyiszor leúsztam a fejemben, annyira felpörgettem magam mentálisan, hogy fizikailag fáradtam el benne. Aztán valahogy mégis összeállt. Az utolsó huszonöt méteren kinéztem jobbra és balra, és arra gondoltam, aki innen elveszíti, az meg is érdemli”.

Az esti úszóprogram zárásaként rendezték a sérültségi besorolás alapján 34 pontos 4×100 méteres női gyorsváltót: a Konkoly Zsófia, Illés Fanni, Payer Kata, Pap Bianka összeállítású magyar csapat a hetedik helyen ért célba 4:38.66 perccel, de mivel az amerikaiakat és a briteket kizárták, végül ötödikként végzett. Győztek az olaszok (4:24.85), az ausztrálok (4:26.82) és a kanadaiak (4:30.40) előtt.

A Vasas 29 éves, végtaghiányos úszója a magyar küldöttség hatodik érmét szerezte.

Paralimpiai bajnok az asztaliteniszező Pálos Péter

A Londonban győztes, öt éve, Rio de Janeiróban harmadik helyezett magyar játékos – aki enyhe értelmi fogyatékossággal született – szerdán a dél-koreai Kim Csang Git 3-1-re verte, majd csütörtökön ugyanennyire győzte le a japán Kato Koját a csoportszakaszban. A pénteki negyeddöntőben egy újabb hazai játékos, Aszano Takasi volt az ellenfele, akinél úgy bizonyult jobbnak 3-2-re, hogy az első két szettet elvesztette.

Pálos Péter; Fotó: MTI/MPB/Hoffer Szilvi

 

A döntőért szombaton a francia Lucas Créange ellen nyert, ugyancsak kiélezett küzdelemben 3-2-re, a vasárnapi fináléban pedig az előző paralimpia ezüstérmese, az ausztrál Samuel Philip von Einem volt az ellenfele.

Az első játszmában a szerencse többször is a rivális mellé állt, de Pálos Péter sem érezte igazán a játék ritmusát, így hamar hátrányba került. A folytatás aztán már sokkal jobban sikerült neki, remek szervákkal, végig vezetve kiegyenlített, majd a harmadik szettben sokáig fej fej mellett haladtak a felek. Hat-hat után aztán von Einem 10-6-ra ellépett, és innen már nem volt visszaút. A negyedik játszma elején Pálos javított, 4-0-ra elhúzott, s bár a vetélytárs többször próbált közelebb zárkózni, az előnyét sikerült megőriznie, így ismét egyenlített.

A negyed- és az elődöntőhöz hasonlóan újra jöhetett tehát a döntő játszma, amelyben Pálos irányított, 5-2-re, 7-4-re, majd 10-6-ra vezetett, és bár az ellenfél az első három meccslabdát még hárítani tudta, a negyedik már sikerült, ezzel a magyar asztaliteniszező 2012 után újra paralimpiai bajnok lett.

“Magam sem tudom, hogyan nyertem. Az egész paralimpián rosszul játszottam, de valahogy mégis összejött. Még mindig nem fogtam fel, hogyan, de nagyon örülök, hogy ilyen kiélezett meccsen én voltam a jobb” – mondta a döntője után.

Már a korábbi mérkőzései után is többször úgy nyilatkozott, hogy nem elégedett a produkciójával, ugyanakkor hozzátette: amíg nyer, el tudja ezt fogadni. 

A fináléban nyújtott teljesítménye se tetszett neki teljes mértékben, de mint mondta, ebbe már nem akar belekötni. Azt viszont elárulta, hogy mindegyik mérkőzésén volt olyan pillanat, amikor már úgy érezte, onnan már nem lehet visszakapaszkodni.

A BVSC-Zugló két nap múlva 36. születésnapját ünneplő játékosa, Pálos a magyar küldöttség ötödik érmét szerezte.

Férfi S11-es kategória, döntő:
Pálos Péter-Samuel Philip von Einem (ausztrál) 3-2 (-6, 7, -7, 6, 9)

A magyar csapatnak már három aranyérme van Tokióban. A sydneyi paralimpia óta nem volt ennyi, azon néggyel zárt a küldöttség.

Szerdán Konkoly Zsófia (S9) második lett 400 méteres gyorsúszásban, csütörtökön Veres Amarilla (A) győzött párbajtőrben, szombaton az ugyancsak asztaliteniszező Szvitacs Alexa (S9) harmadik lett, majd Osváth Richárd (A) tőrben ezüsttel zárt.

Bronzérmes a magyar női tőrcsapat

A mezőnyt nyolc együttes alkotta, mindegyikben két A sérültségi kategóriájú és egy B besorolású, komolyabban sérült vívó szerepelt. A magyaroknál Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna és Madarászné Mező Boglárka vívott a nap elején. A küzdelmek két csoportban kezdődtek el, és az első két-két helyezett jutott az elődöntőbe.

A magyarok – akik Hajmási, Krajnyák, Dani Gyöngyi összeállításban öt éve, Rióban ezüstérmesek voltak, Mező Boglárkával együtt pedig 2019-ben vb-győzelmet arattak – magabiztosan nyertek első mérkőzésükön a georgiaiak ellen, majd tíz tussal kikaptak az egyik nagy esélyestől, a kínai csapattól, harmadjára pedig 15 találatnyi hátrányt ledolgozva győzték le az oroszokat. Ezen a mérkőzésen, menet közben Mezőt Dani váltotta. Az elődöntőben a kínaiak mellett szintén győzelemre esélyesnek tartott olaszok voltak az ellenfelek, akik fokozatosan elhúztak és fölényesen nyertek.

A bronzéremért a hongkongiakkal kellett megmérkőzni. Krajnyák és Hajmási nyolctusos előnyt harcolt ki, azután a B kategóriás – vagyis kevésbé dinamikusan mozgó – Dani három találatot tudott adni, így a fordító hongkongiak 15-13-ra vezettek. Ezután 7-0-ra nyert Krajnyák, majd 10-0-ra kapott ki Dani, aztán Hajmási 6-5-re hozta az asszóját. A harmadik kör előtt 26-30 volt az állás. Dani ekkor a szintén B kategóriás Csunggal 7-5-öt vívott, ezzel kettőre csökkent a hátrány.

Végül Krajnyák 7-2-re nyert, 40-37-ről pedig Hajmási ellépett 44-40-re, majd a hongkongiak egyenlítettek, de az utolsó tust a magyar vívó adta, amit felszabadult örömmel fogadott a magyar tábor.

Kilencedik a triatlonista Lévay Petra

A triatlon S5-ös kategóriájának magyar indulója – aki alkar végtaghiánnyal született – már reggel fél kilenckor elkezdte a versenyét az Odaiba Kikötőparkban. A tízfős mezőnynek 750 métert kellett úsznia, 20 kilométert kerékpároznia és 5 kilométert futnia.

A magyar versenyző az úszás után tizedik volt, majd az 5 kilométeres kerékpáros pályán a harmadik körben egy pozíciót javított, később pedig még előrébb is került, az 1,25 kilométeres futópályán a második kört követően nyolcadik volt, a végére azonban egy pozíciót visszacsúszott. A versenyt 1:20:43 órás eredménnyel fejezte be.

“Az edzőmmel átbeszéltük, hogy az adott időjárási viszonyoknak megfelelően hogyan versenyezzek. Ezt sikerült is megvalósítani, hiszen a futásra még maradt erőm és sikerült is előznöm. Irtó büszke vagyok és boldog, hiszen a magas páratartalom, a hőség miatt be kellett osztanom az erőm”

– összegzett Lévay Petra, hozzátéve, hogy mindenki nagyon érezte a nehézségeket, ami az időeredményekből is látszik, de neki már önmagában az hatalmas öröm, hogy indulhatott a tokiói paralimpián.

A versenyt a brit Lauren Steadman nyerte 1:04:46 órás eredménnyel.

Az erőemelő Sedric Roussel Watchou a hatodik helyen végzett

Az erőemelők 88 kilogrammos súlycsoportjának magyar indulója – aki alsó végtagi rövidüléssel született – három jó gyakorlatot mutatott be a kilencfős mezőnyben: a 170, a 177 és a 181 kilót is kinyomta. Kubai ellenfele ugyanilyen sorozatot produkált, de Watchou pár dekával könnyebb volt nála, ezért megelőzte őt.

“Még mindig nem hiszem el, hogy megvan! Első paralimpiámon hatodik hely úgy, hogy két hónappal ezelőtt még azt sem tudtam, indulhatok-e Tokióban”

– nyilatkozott a kameruni származású Sedric Roussel Watchou, aki elmondta, hogy a mezőnyt jól ismerte, tudta, hogy neki a kubainál kell jobbnak lennie. Arról is beszélt, hogy volt már világbajnokságon, Európa-bajnokságon és világkupán, de a paralimpia teljesen más.

“Mikor a faluban sétálok, folyamatosan híres parasportolókkal találkozom, ami rengeteg számít nekem. Boldog vagyok, hogy most már én is közéjük tartozom, én is benne vagyok ebben a körben”

– mondta, hozzátéve: keményen fog dolgozni azért, hogy a párizsi paralimpiára is kijusson.

A győzelmet 231 kilogrammos paralimpia rekorddal a jordániai Abdelkarim Mohammad Ahmad Hattab harcolta ki.

Forrás: MPB/MTI