7 rejtélyes bűneset, amit a Netflixnek fel kéne dolgoznia

Nagyot mennek mostanában a streamelős óriás bűnügyi dokumentumfilmjei és true crime kontentjei – lásd A Tinder-csaló vagy Az örökösnő nyomában sikerét. Összeszedtünk további néhány bizarr ügyet, amire rámehetnének a Netflix illetékesei.

Maura Murray eltűnése

A Maura Murray nevű 21 éves diáklány esete a mai napig megoldatlan, ezért 2004-es megtörténte óta szinte folyamatosan foglalkoztatja – főleg az amerikai – közvéleményt: könyvek, fórumok, blogok próbálták meg felsorakoztatni a bizonyítékokat és bűnjeleket, kidolgozni különféle teóriákat – mindhiába: 18 éve nem tudni, ki a felelős a történtekért. Az ápolónőnek tanuló lány 2004 februárjában arról tájékoztatta a tanárát, hogy sürgős családi ügye miatt azonnal haza kell mennie. Kocsival indult el a campusról, de autója lesodródott a 112-es útról a New Hampshire-i Woodsville közelében. Amikor valaki felajánlotta neki a segítségét, Murray azt állította, hogy már kért segítséget. Az illetőnek azonban gyanús volt a dolog, és miután hazaért, felhívta a rendőrséget, csakhogy amikor a hatóságok kiértek a helyszínre,

Maura már nem volt ott – és sosem találták meg.


Joan Risch esete

Ez az eltűnési ügy ugyan évtizedekkel ezelőtt, 1961-ben történt, de azóta is lázban tartja az amatőr nyomozóközösséget – nemcsak megoldatlan volta, hanem szokatlansága miatt is. A rendőrség annak idején azért jelent meg Joan Risch-nél, mert a szomszédja arról értesítette őket, hogy vérnyomokat lát a nő háza körül. A hatóságok ezért be is hatoltak a házba, ahol szintén találtak némi vért a konyha padlóján, Risch azonban eltűnt. Továbbá sem véres láb-, sem véres kéznyomok nem voltak láthatók a helyszínen, amelyek arra utaltak volna, hogy a nő sérülten távozott. Egyedüli bizonyítékként ezenkívül annyi állt még a rendelkezésre, hogy az asszony több könyvet is kikölcsönzött, amelyek a közelmúltban eltűnt emberekről szóltak.

Nem tudni, hogy ezekből az olvasmányokból ötletet akart-e nyerni, vagy puszta véletlen az egész – mindenesetre még bizarrabbá teszi ezt az azóta is megoldatlan esetet.


Debbie Wolfe halála

A nővérként dolgozó Debbie Wolfe egy távoli kis házikóban élt az észak-karolinai Fayetteville külterületén, 1985-ben azonban egy nap nem jelent meg a munkahelyén. Családja és barátai értelemszerűen aggódni kezdtek érte, ezért kimentek a házikóhoz, hogy megnézzék, mi van vele. Legnagyobb meglepetésükre a tiszta, rendes asszonyként ismert Wolfe otthonában hatalmas felfordulást találtak: ruhái és a szemét szét voltak dobálva, a kutyákat pedig nem etették meg. Az üzenetrögzítőn hallható üzenet szerint már napok óta nem ment be dolgozni, amelynek szomorú okára akkor derült fény, amikor

megtalálták a holttestét egy hordóban a közeli kis tóban.

A hátborzongató körülmények ellenére a hatóságok balesetnek minősítették a nő halálát – ebbe azonban nem túl meglepő módon a családja azóta sem nyugodott bele.


A Misty Upham-ügy

Misty Upham amerikai őslakos származású színész volt (a feketelábúak törzsébe tartozott), akit a magyar közönség is láthatott több filmben, például A befagyott folyóban, az Augusztus Oklahomában című drámaadaptációban, a Django elszabadulban vagy a Boldogság bármi áronban, Jennifer Aniston oldalán. Upham pályája viszont nem teljesedhetett ki, mivel tragikus módon mindössze 32 évesen elhunyt. Miután 2014 szeptemberének végén meglátogatta a nővérét Washingtonban, a hazafelé úton eltűnt, és nem hallottak felőle. Családtagjai és barátai keresni kezdték, végül egy szikla aljánál találták meg a holttestét.

A legtöbben arra a következtetésre jutottak, hogy a sötétben biztos véletlenül leesett a szikláról, de megnyugtató módon sosem sikerült tisztázni az esetet.

Misty Upham halála előtt néhány hónappal. Forrás: Brian To / WireImage / Getty Images

 

Az isdali nő rejtélye

Az isdali nő rejtélye igen régóta foglalkoztatja a megtörtént bűnesetek rajongóit. 1970 novemberében Norvégiában egy nő megégett holttestére bukkantak. A boncolás során a nő gyomrában altatót találtak, de a vizsgálat azt állapította meg, hogy minden bizonnyal élve megégették. A hatóságok kiterjedt nyomozást folytattak, megtalálták az áldozat bőröndjét is, és arra jutottak, hogy Európa-szerte sokat utazott, több különböző néven, különböző parókákkal álcázta magát, és amikor beszédbe elegyedett másokkal, mindig valami más foglalkozást talált ki magának.


A borzalmas bűntényben évtizedekig nyomoztak, megrajzolták a nő fantomképét, fogazata alapján megállapították, hogy hol és mikor születhetett (1930 körül a francia-német határon), hol nőtt fel (Belgium franciául beszélő területén), és hogy a világon szinte mindenhol volt fogorvosnál. Az aktát a 2010-es években újra megnyitották, s habár 2019-ben sikerült felkutatni egy francia férfit, akiről kiderült, hogy még 1970 nyarán kapcsolatban állt vele, csupán azt erősítette meg, hogy gyakran álcázta magát. Mindebből arra következtettek, hogy hidegháborús kém volt – de hogy miért kellett ilyen rettenetes módon meghalnia, talán sosem fog kiderülni.


A Titanic című film stábjának megmérgezése

James Cameron 1997-es filmje a mai napig szolgáltat elég beszédtémát, kiemelkedő jegybevételi eredménye (az első film volt, ami átlépte az egymilliárd dolláros álomhatárt, és még mindig a harmadik legjövedelmezőbb mozi) és mémmé vált befejezése okán. Ennek ellenére sokan nem tudják, hogy annak idején a forgatás során is történt egy rendkívüli esemény, ami a mai napig Hollywood egyik legbizarrabb megoldatlan rejtélye. 1996-ban ugyanis a film készültekor

az egész stábot megmérgezték PCP-vel, azaz fenciklidinnel, egy hallucinogén hatású droggal „fűszerezett” tenger gyümölcsei fogással.

A Vanity Fair beszámolója szerint több mint hatvan munkatárs fogyasztott az erős kábítószerrel felütött ételből, és isteni szerencse, hogy senkinek sem lett komolyabb baja. Hogy ki követte el a dolgot, nem tudni. Egyesek egy elbocsátott kolléga bosszújára, mások egy félresikerült ugratásra gyanakodtak, de sosem derült ki az igazság.

Forrás: CBS via Getty Images

 

A Cicada 3301 rejtélye

Habár ebben az esetben nem egy bűntényről van szó, az ügy nem kevésbé titokzatos, és évek óta izgatja a netes közvéleményt, szóval talán ezt is érdemes lenne lefednie a Netflixnek. A Cicada 3301 egy rejtvény, amit először 2012 novemberében rakott fel egy rejtélyes szervezet a 4chan nevű képmegosztó site-ra, azzal a felkiáltással, hogy csak a legintelligensebb embereknek sikerülhet megfejteni – aki tényleg szerencsével jár, az az ígéret szerint csatlakozhat hozzájuk. Ezt követően a rejtvények és nyomok több felületen is megjelentek, sőt még több, világszerte offline elhelyezett falragasz is ide köthető.


Akik valóban utánamentek a hosszú éveken át újból és újból felbukkanó rejtélynek, csakhamar a dark web bugyraiban kötöttek ki. Többeknek állítólag sikerült is megfejteniük a rejtvényeket (a kriptográfiára, szteganográfiára, magas szintű matematikai és logikai feladványokra, adatbiztonságra épülő módszerekkel), de számukra sem derült ki, mi volt a feladványt kitalálók célja. A Cicada 3301-rejtéllyel kapcsolatban tavaly egyébként készült egy thrillervígjáték: a Dark Web. Cicada 3301 azonban nem annyira megfejteni akarta az ügyet, mint inkább ihletforrásul használta – szóval a megoldás továbbra is a Netflixre vár.


(via ScreenRant)