8 alkotás, amit kötelező látnod, ha bejött a Squid Game

A Battle Royale, a Menekülő ember, a Kocka és A platform is jó választás lehet azoknak, akik már ledarálták a Netflix új, dél-koreai sikersorozatát.

Elképesztő a Netflix új koreai őrülete! Az egész világ a Netflix koreai sikersorozatát nézi, de ennek nem mindenki örül! Ilyen és ehhez hasonló, hangzatos címekkel írtunk az előző hetekben a Squid Game-ről, ami Nyerd meg az életed címmel látható a Netflix magyarországi kínálatában. A népszerű sorozat arról szól, hogy több száz pénztelen játékos elfogad egy különös meghívást, és gyerekeknek való játékokban mérjék össze a tudásukat – ahol csábító díj és halálos veszedelem vár rájuk. Akinek bejönnek az ilyen tematikájú alkotások, azoknak most a Slashfilm cikke alapján ajánlunk néhány hasonló filmet és tévésorozatot.

1. Menekülő ember (1987)

Az ártatlanul elítélt Ben Richards (Arnold Schwarzenegger) kap egy utolsó lehetőséget: szabad prédaként részt vehet a Menekülő ember című élő televíziós show-műsorban, ahol boldog-boldogtalan az ő bőrére vadászhat. Bár ez a szerepkör felér egy halálos ítélettel, Richards nem olyan fából lett faragva, hogy egy szó nélkül hagyná magát lemészárolni.

 

2. Kocka (1997)

Hat teljesen különböző és idegen ember egy napon, szürreális börtönben találja magát. Labirintusszerű, egymáshoz illeszkedő, tökéletes kockákból áll a tér, tele apró, halálos csapdákkal. Rendőr és rabló, pszichológus és matematikus, építész és egy autista felnőtt. Egyikük sem tudja, miért került oda. Ki alkotta a labirintust és miért? Félnek az ismeretlentől és egymástól. Amíg nem találják meg az utat a közös gondolkodáshoz és cselekvéshez, kevés esélyük marad az életben maradásra.

 

3. Battle Royale (2000)

Koushun Takami azonos című, 1999-es regényét, és az abból készült filmváltozatot nem véletlenül hívják a gyerekszereplők közötti véres konfliktusok miatt a „a japán A Legyek Urának”. Az alternatív közeljövőben, egy diktatórikus távol-keleti országban (valószínűleg Japánban) élet-halál harcra kényszerítenek egy kilencedikes osztályt, 21 lányt és 21 fiút. A fiatalokat egy szigetre viszik, ahol ellátják őket fegyverekkel. A feladatuk az, hogy megöljék az osztálytársaikat. Ha egy napig nem hal meg senki, akkor a robbanó nyakörveik végeznek mindannyiukkal. A „játéknak” összesen egyetlen túlélője lehet.

 

4. Az éhezők viadala (2012)

A jövőben járunk, amikor Észak-Amerika romjain Panem országának tizenkét körzete található. Minden évben minden körzetből a Kapitólium kiválaszt egy-egy tizenkét és tizennyolc év közötti fiút és lányt, akiknek részt kell venniük az Éhezők viadalán. Az életre-halálra zajló küzdelmet élőben közvetíti a tévé. A tizenhat éves Katniss Everdeen egyedül él a húgával és az anyjával a Tizenkettedik Körzetben. Amikor a húgát kisorsolják, Katniss önként jelentkezik helyette a Viadalra, ez pedig felér egy halálos ítélettel. De Katniss már nem először néz farkasszemet a halállal - számára a túlélés a mindennapok része. Ha győzni akar, olyan döntéseket kell hoznia, ahol az életösztön szembekerül az emberséggel, az élet pedig a szerelemmel. A film megtekinthető a Netflix kínálatában.

 

5. Az éhezők viadala: Futótűz (2013)

Ugyan Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) és Peeta Mellark (Josh Hutcherson) megnyerték az éhezők viadalának 74. évi versenyét, szenvedéseik még korántsem értek véget. Győzelmük ugyanis nem jelenti azt, hogy biztonságban visszatérhetnek szeretett otthonukba, részt kell venniük a győzelmi körúton, végig kell látogatniuk az összes körzetet Panemben. Közeledik azonban a 75. éhezők viadala, Snow elnök (Donald Sutherland) pedig új szabályt hoz az esemény tiszteletére. Idén az eddigi győztesek közül választanak harcosokat, hogy összemérjék erejüket egy mindent eldöntő és az éhezők viadalához méltó küzdelem során. Az új aréna pedig temérdek kellemetlen meglepetést tartogat a kiválasztottaknak. A film megtekinthető a Netflix kínálatában.

 

6. A Belko-kísérlet (2017)

Egy átlagos nap az irodában túlélési hajszává változik a kolumbiai Bogotában, amikor a Belko Corporation nyolcvan amerikai alkalmazottja rájön, hogy egy halálos játék résztvevői. Az épületben csapdába esve egy hang a telefonrendszeren keresztül azzal rémisztgeti őket, hogy közülük kettőnek harminc percen belül meg kell halnia. Amikor újabb ultimátum érkezik, a barátok ellenséggé válnak, és új szövetségek rajzolódnak ki. Vagy ölsz, vagy téged ölnek meg, a végén csak a legerősebb marad életben.

 

7. A platform (2019)

Ebben a horror- és thriller elemekkel egyaránt operáló, izgalmas spanyol sci-fiben egy különös világban, egy étellel megrakott betonlap halad lefelé szintenként a börtönben. A rabok a felsőbb emeleteken jóllaknak, de az alsó szintekre egyre kevesebb jut. Küszöbön a lázadás... A film megtekinthető a Netflix kínálatában.

 

8. Alice Határországban (2020)

Ebben a tavaly debütált, japán sci-fi sorozatban egy céltalan, videójátékrajongó fiatal két barátjával együtt egy olyan alternatív Tokióban találja magát, ahol az életben maradásért kénytelenek egy sor szadista játékban részt venni – és itt nem tölthető vissza a korábban elmentett állás, ha valakit lelőnek! A sorozat megtekinthető a Netflix kínálatában.