A 365 nap című lengyel erotikus film jelenleg a legnépszerűbb tartalom a Netflixen

Viszont sokan támadják „a szegény ember Szürke ötven árnyalatát” amiatt, hogy romanticizálja a nemi erőszakot és a Stockholm-szindrómát.

Az ellentmondásos története, a TikToknak köszönhető ismertsége és az interneten önálló életre kelő szexjelenetei miatt egy lengyel erotikus dráma, az Anna Maria Sieklucka és Michele Morrone főszereplésével leforgatott 365 nap jelenleg a Netflix legnépszerűbb tartalma. Még csak három napja, június 7-től elérhető a film, de jelen cikk megírásának pillanatában a streaming szolgáltató magyarországi platformjának dinamikusan frissülő TOP10-es listán is ez áll a legelső helyen. Tessék, íme:

Forrás: Netflix

 

Mi a kirobbanó siker oka? Alighanem az, hogy ez a film lett mostanra az új A szürke ötven árnyalata, amiben a jóképű, de romlott lelkű főszereplő pornófilmekbe illő pózokban és helyszíneken (fürdőszoba, kanapé, repülőgép, jacht, kötözős kéjbarlang, stb.) tesz magáévá egy szép nőt. A történet szinte csak alibi: Massimo (Michele Morrone), a szicíliai maffia ifjú vezére épp, hogy csak átvette a meggyilkolt apja gengsztervezéri pozícióját. Laura (Anna Maria Sieklucka) egy varsói luxushotelben értékesítési igazgató, és épp egy szicíliai nyaraláson próbálja megmenteni a zátonyra futott kapcsolatát. Csakhogy a sziget ura, Massimo elrabolja Laurát, és 365 napon keresztül fogságban tartja. Laura ezalatt nem lesz közömbös a maffiavezér iránt...

A filmet Blanka Lipinska bestseller erotikus regénye alapján rendezte meg Barbara Bialowas és Tomasz Mandes. Lengyelországban a mozik is nagy sikerrel vetítették februárban, még a koronavírus-járvány előtt: akkor 9 millió dolláros összegnek megfelelő jegybevételt produkált. A népszerűség egyébként Lengyelország határain kívül is elképesztő: mostanra már se szeri se száma az olyan videóknak a TikTok videómegosztón, ahol valaki épp a 365 napot nézi (egészen konkrétan 146,6 millió ilyen videó van), de Twitteren is számos olyan poszt van, ahol valaki azért könyörög, hogy őt is rabolja el Szicília jóképű, kockahasú maffiafőnöke.

Emellett most is milliók agyalnak azon a közösségi médiában, hogy vajon Anna Maria Sieklucka és Michele Morrone orális szexe a luxusjachton, no meg a többi, már-már szoftpornóba hajló jelenet tényleg igazi volt-e, vagy csak hihetően imitálták a dolgot.

Ugyanakkor ez mind csak félsiker, a film ugyanis legalább annyira lett hírhedt, mint híres. Már egyre több lap ír ugyanis arról, hogy ez a film nem egyéb, mint a silány, kelet-európai másolata az amúgy is kétes élvezeti értékű A szürke ötven árnyalatának (vagyis akár azt is mondhatnánk, hogy ez „a szegény ember mamipornója”), ami ráadásul úgy tünteti fel az emberrablás utáni nemi erőszakot és a Stockholm-szindróma alatt kialakult ellentmondásos érzelmeket (vagyis a túsz racionális elmével teljességgel érthetetlen vonzalmat érez a túszejtő iránt), mintha az valami pompás dolog lenne. (via Indiewire.com)